08 березня 2024 р. 17:58

Представництво Президента України в АР Крим закликало міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів

Фото: Представництво Президента України в АР Крим

(Фото: Представництво Президента України в АР Крим)

Окупанти в Криму незаконно заарештували кримськотатарських активістів та релігійних діячів після масових обшуків 5 березня.

Про це повідомили в пресслужбі Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

У дописі відомства йдеться про те, що окупаційний суд Сімферополя відправив у СІЗО п'ятьох незаконно затриманих мешканців Джанкоя і Джанкойського району Криму. Йдеться про Енвера Халіллаєва, Нарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобанове Вахіде Мустафаєва та активіста Арсена Кашка. Усіх затриманих взяли під варту на два місяці.

"Упродовж 10 років активістів, релігійних діячів, громадянських журналістів переслідують за політичними та релігійними мотивами. Сьогодні в суді окупанти клопотали саме про жорсткий запобіжний захід, тому що наші підзахисні нібито можуть сховатися, вплинути на свідків... Це все лише виправдання. За всі ці довгі роки ми переконалися в тому, що жоден із затриманих не є злочинцем", — стверджує адвокат Еміль Курбедінов.

Він також додав, що на оскарження незаконного арешту є три доби. Адвокат направить скаргу до так званого "верховного суду" в окупованому Криму.

Також за словами адвокатки Сафіє Шабанової, окупаційний суд не врахував надані документи про стан здоров'я іншого затриманого - жителя Джанкойського району Криму Алі Мамутова. Його також взяли під варту до 4 травня.

Вранці 5 березня в Бахчисарайському і Джанкойському районах Криму силовики провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня окупаційний "суд" обрав запобіжний захід чотирьом із них - кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову і Мустафі Абдураманову. Їх відправили в СІЗО №2 до 4 травня 2024 року. Усіх десятьох заарештованих звинувачують в участі у "справі кримських мусульман". Багато хто із затриманих - батьки в багатодітних сім'ях.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим наголосило, що подібні незаконні обшуки, арешти та переслідування, які на території окупованого Криму набирають масового характеру, відбуваються на етнічному підґрунті. У відомстві закликали міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів, які вони чинять проти кримських татар, та посилити політичний і санкційний тиск на росію.

Раніше повідомлялось про те, що у Криму зафіксовано понад 100 випадків викрадень проукраїнських активістів.

Також близько 50 тисяч кримських татар залишили Крим через дії окупантів

Володимир Шкаєв

Поділитися