09 травня 2024 р. 18:57

Прикордонників Молдови запідозрили у допомозі військовому з України: деталі

Фото: Скріншот з відео

(Фото: Скріншот з відео)

У Молдові двох працівників прикордонної служби запідозрили у допомозі українському військовому нелегально виїхати з країни. За це він заплатив 10 тисяч доларів.

Про це повідомило видання NewsMaker.md.

За даними ЗМІ, двох прикордонників та двох цивільних осіб підозрюють у тому, що вони допомогли українському військовослужбовцю незаконно перетнути кордон Молдови за суму 10 тисяч доларів.

Слідство встановило, що 21-річний військовий ЗСУ передавав гроші частинами. Спочатку він переказав близько 2 тисяч доларів одному з учасників злочинної групи в Україні. Пізніше в Одесі передав 3500 доларів іншому учаснику злочинної групи — цивільній особі з Придністров’я, з якою спілкувався телефоном, після того, як вони зв’язалися через Telegram. Ще 4500 доларів він заплатив після незаконного перетину східного кордону Молдови.

"Перед перетином кордону двоє цивільних чоловіків проінструктували солдата про те, як поводитися, і надали йому особистий транспорт до пункту перетину кордону. Прибувши на місце, двоє підозрюваних прикордонників забезпечили його в’їзд до Молдови", – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели обшуки у будинках, особистих автомобілях та службових приміщеннях прикордонників та цивільної особи. В результаті вилучили речі, які стосуються справи та затримали одного цивільного.

Щодня українські прикордонники ловлять чоловіків призовного віку, які намагаються нелегально виїхати з України, а правоохоронці викривають різні схеми для ухилянтів.

 Так, поліцейські скерували до суду справу жителя Чернігівської області, який намагався покинути країну через транзитну ділянку автодороги Одеса – Рені в Одеському районі з підробленими свідоцтвами про народження неіснуючих дітей. 

Раніше правоохоронці затримали священнослужителя УПЦ МП, який намагався нелегально переправити до Молдови чоловіка призовного віку, для цього він вдався до хитрощів. Для допомоги ухилянту священник використав 10-річного хлопчика та катафалк.

Крім того, чотири особи вигадали незвичайний спосіб сховатися від тепловізора, обмотавшись золотистими ізотермічними ковдрами, проте їхні хитрощі не спрацювали. Прикордонники помітили чоловіків та зупинили їх на Одещині. "Золоті" ухилянти розповіли, що знайшли у месенджерах інформацію про альтернативний шлях до сусідньої країни. За подорож кожен заплатив від 3000 до 8000 доларів.

Ірина Глухова

Поділитися