21 березня 2024 р. 09:31

У Криму оштрафували журналістку без її присутності у суді

Лутфія Зудієва. Фото: "Кримська солідарність"

(Лутфія Зудієва. Фото: "Кримська солідарність")

Підконтрольний росії Київський районний суд у Сімферополі оштрафував на 2500 рублів правозахисницю та журналістку Лутфію Зудієву за статтею про "зловживання свободою масової інформації".

Про це повідомила пресслужба правозахисний організації "Кримська солідарність".

У дописі зазначається, що співробітник Центру протидії екстремізму (ЦПЕ) Роман Філатов склав на неї протокол за "поширення в ЗМІ інформації про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента".

За словами Зудієвої, суд виніс рішення без її участі та не розглянув письмові заперечення у адміністративній справі. Правозахисниця вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу ЦПЕ в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у Фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

"Через ДТП у дорозі та пробок, я запізнилася на кілька хвилин. Попередила суддю через захисника, але вона чомусь розцінила це як неповагу. Усі свої аргументи, які готувала на засідання та не озвучила, я викладу в апеляційній скарзі", – зазначила Зудієва.

Вона також заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КоАП Росії можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора або іншу посадову особу.

"Співробітники ЦПЕ відповідно до закону не мали права порушувати цю справу за цією частиною статті 13.15 КоАП рф. Саме орган, уповноважений у сфері нагляду за засобами масової інформації, має складати цей протокол та передавати його до судових органів для розгляду", – розповів після засідання адвокат Еміль Курбедінов.

Зазначається, що Київський райсуд у Симферополі із цими доводами захисника не погодився. Засідання тривало 8 хвилин.

22 лютого у Джанкої російські силовики провели обшук у журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої. Її звинуватили у "зловживанні свободою масової інформації" за ріпости матеріалів Радіо Свобода без маркування медіа як іноагенту. Лутфіє Зудієва також є координатором правозахисного об'єднання "Кримська солідарність".

Раніше повідомлялось про те, що підконтрольний росії Мировий суд Сімферополя оштрафував дружину фігуранта "справи кримських мусульман" Айше Якубову за раніше складеним на неї адміністративним протоколом за фотографію її чоловіка Ельдара Якубова в залі суду.

Також йшлося про те, що в окупованому Криму пройшла нова хвиля масових обшуків.

Володимир Шкаєв

Поділитися