13 лютого 2024 р. 08:36

Оновлено! У Сенаті США погодилися на фінальне голосування щодо допомоги Україні

Фото: посол США Оксана Маркарова

(Фото: посол США Оксана Маркарова)

Сенат Сполучених Штатів Америки ухвалив рішення припинити дебати щодо законопроєкту про виділення допомоги Україні. Таким чином, наблизилася фінальна частина голосування.

Про таке повідомила посол України у Вашингтоні  Оксана Маркарова.

Вона зазначила, що сенатори проголосували за припинення дебатів навколо законопроєкту про підтримку України. Це рішення, за її словами,  підтримали 66 законодавців за необхідних 60, проти виступили 33 сенатори.

"Наступним кроком стало ухвалення Клопотання Про припинення дебатів по оновленому тексту законопроєкту HR 815 (Законодавчий інструмент Закону про Національну Безпеку 2024), яке було підтримано 66 сенаторами (при необхідних 60), проти проголосували 33 сенатори", — розповіла Маркарова.

Основне голосування може відбутися у вівторок чи середу, у разі схвалення документ передадуть до Палати представників, яка також має провести всі необхідні процедури та проголосувати необхідною кількістю конгресменів.

Як пише Reuters, обидві палати Конгресу повинні схвалити законопроєкт, перш ніж президент Джо Байден зможе підписати його як закон.

Однак законопроєкт може зіштовхнутися з великими перешкодами в Палаті представників, де спікер Майк Джонсон заявив, що його республіканська більшість хоче консервативних положень для розв'язання проблеми зростання потоку мігрантів на кордоні з Мексикою. 

Оновлено: Станом на 14.00 стало відомо, що сенат США схвалив пакет допомоги Україні на цей рік в розмірі понад 60 млрд доларів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, основна частина суми (50 млрд доларів) — це оборонна підтримка. Буде ще більше зброї, техніки та боєприпасів для наших захисників.  Інша частина допомоги буде спрямована на пряму бюджетну підтримку та інші програми, що допоможе Україні залишатися економічно стійкою.
"Дякуємо Сенату за це важливе рішення й розраховуємо на підтримку цієї допомоги в Палаті представників", - заявив Шмигаль.

Варто зауважити, що після голосування у сенаті законопроєкт передадуть на розгляд палати представників. Коли спікер палати представників республіканець Майк Джонсон проведе голосування за нього та чи взагалі зробить це — невідомо. Він заявив, що не має наміру виносити цей документ на розгляд.

Як пояснив Джонсон законопроєкт не враховує "найгострішу проблему, що стоїть перед нашою країною", маючи на увазі безпеку кордону США з Мексикою. Сенат, зі свого боку, може проголосувати за пакет допомоги вже у вівторок — схвалення вважається ймовірним.

Оновлено: 16 лютого стало відомо, палата представників США після дискусій щодо законопроєкту про фінансову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, вирішила піти на перерву до 28 лютого. Важливий документ конгресмени так і не ухвалили

Як пише "Голос Америки", Палата представників повернеться до розгляду допомоги Україні аж наприкінці лютого.

Зазначається, що перед оголошенням перерви, конгресмени обговорювали, чи голосувати за документ у вигляді, погодженому Сенатом, або вносити до нього поправки.

Законопроєкт передбачає 61 млрд доларів для України, 14 млрд доларів для Ізраїлю та 4,83 млрд доларів на підтримку партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, в тому числі Тайваню. Пакет також включає 9,15 млрд доларів на гуманітарну допомогу цивільному населенню в Секторі Гази, на Західному березі річки Йордан, в Україні, а також інших зонах конфліктів по всьому світу.

Ірина Глухова

Поділитися