18 березня 2024 р. 23:29

Як звітували про свою роботу у 2023 році депутати Одеської обласної ради

Фото: Одеська обласна рада

(Фото: Одеська обласна рада)

На початку листопада 2023 року під час сесії Одеської обласної ради депутати проголосували за встановлення термінів звітування перед виборцями. Обласна рада своїм рішенням визначила термін звітування про роботу депутатів за 2023 рік перед виборцями протягом січня 2024 року.  

Експерти всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" провели моніторинг сайту Одеської обласної ради та проаналізували, як звітували депутати протягом своєї каденції.

На офіційному сайті ради є розділ "Діяльність", де оприлюднюються звіти обранців, починаючи з першого року повноважень. Варто зазначити, що станом на березень 2024 року склад депутатського корпусу обласної ради  зазнав суттєвих змін. За останні два роки є депутати, які достроково склали повноваження, є ті, що їх набували. Однак на офіційному сайті ради інформацію про персональний склад ради з актуальним переліком депутатів видалено.

Тож предметом аналізу стали звіти, оприлюднені на сайті ради за наданим переліком депутатів у відповідному розділі.

Отже, статистика звітування депутатами Одеської обласної ради за три роки роботи виглядає наступним чином.

У 2021 році про свою депутатську діяльність прозвітували 73 депутати. За 2022 рік число оприлюднених звітів зменшилось: документи для оприлюднення на сайті ради надали 66 депутатів. 

У 2023 році звіт про виконану роботу оприлюднили 63 депутати.  Не прозвітували про свою депутатську діяльність за 2023 рік 15 депутатів: Олександр Ахмеров, Юрій Басюк, Муслім Сайд-Ахмедович Бехоєв, Юлія Бойко, Владислав Буртин, Олександр Денисенко, Микола Дерев’янко, Ольга Долгопола, Ольга Єргієва, Марат Корольов, Андрій Красножон,  Юрій Крук, Февзі Мамутов, Яна Фрейман, В’ячеслав Ширма. 

Яна Фрейман склала повноваження на сесії облради 1 березня 2024 року, тож мала прозвітувати про 2023 рік роботи.

Жодного звіту з 2021 по 2023 рік не оприлюднили троє депутатів: Олександр Ахмеров, Марат Корольов та Юрій Крук.

Нагадаємо, відповідно до закону, звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості:

  • Про діяльність депутата у раді та в її органах, до яких його обрано. 
  • Про роботу депутата у виборчому окрузі. 
  • Про прийняті радою та її органами рішення. 
  • Про хід виконання рішень, прийнятих радою та її органами. 
  • Про особисту участь депутата в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу. 

Нагадаємо, статтею 16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" передбачений обов’язок депутата місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.

Сергій Лозовський

Поділитися