06 листопада 2018 р. 10:15

Де, чому і як зросла кількість квартирних крадіжок на Одещині та як цьому запобігти?

Де, чому і як зросла кількість квартирних крадіжок на Одещині та як цьому запобігти?

За останні три роки в Одеській області, як і по Україні в цілому, значно зросла кількість квартирних крадіжок. ІзбірКом зібрав офіційну статистику за цим видом злочинів та попросив поліцію прокоментувати цю ситуацію. 

Зростання квартирних крадіжок в Одеській області, що фіксується офіційними даними правоохоронних органів, пояснюється низкою факторів. Не скажемо нічого нового, якщо нагадаємо про закономірне зростання рівня злочинності всюди, де ведуться воєнні дії, а також про складнощі в економічній ситуації держави. Втім, в українських реаліях до цих чинників додаються ще декілька. Так, зростання квартирних крадіжок у декілька разів, яке спостерігається порівняно з 2015 роком перш за все в містах обласного значення (крім обласного центру, це також Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Южний), пояснюється ще й недостатніми превентивними заходами та нестачею кадрів у правоохоронних органах.

ІНФОГРАФІКА: ІзбірКом

* (показники за роками вказано відповідно до даних прокуратури Одеської області з січня по вересень включно)

«Квартирні крадіжки зазвичай відбуваються тоді, коли господарів нема вдома. Це означає, що від моменту проникнення в оселю до моменту появи там власників, які виявляють злочин, проходить певний час, тож затримати зловмисників по «гарячих слідах» вдається не дуже часто, хоча й таке у нас теж є. А кожен, мабуть, знає, що чим більше часу минуло від скоєння злочину, то складніше його розслідувати, тож і в цій сфері така ж ситуація: стан розслідування цих справ бажає кращого. Крім того, на місцях, у районах, серйозні складнощі з кадровим складом правоохоронних органів. Слідчих не вистачає, вони часто змінюються, і це проблема», - пояснив ІзбірКому радник начальника Головного управління Національної поліції України в Одеській області Руслан Форостяк.

За його словами, ще більшу загрозу складають не таємні проникнення в помешкання, а потрапляння у житло відкритим способом та застосування тортур до господарів. Таких злочинів також стало більше, причому характерні вони не для великих міст, а якраз для віддалених населених пунктів у сільській місцевості.

Що ж стосується «портрету» квартирного грабіжника, то такі злочини правоохоронці умовно поділяють на дві категорії: так звані «кваліфіковані» та «некваліфіковані».

«Некваліфіковані» - такі, що здійснюються людьми, які ведуть асоціальний спосіб життя. Таких крадіжок чимало, але вони зазвичай не значні, та й особливої небезпеки для життя і здоров’я господарів не становлять. Тут скоріше йдеться про уважність самих власників до безпеки власного майна. Щодо «кваліфікованих», то вони здійснюються злочинцями, які займаються саме цією справою, ретельно готуються та вміють швидко зникнути з місця події. Це нерідко злочинні угруповання, які мають уже не один десяток пограбувань на своєму рахунку, і декілька таких банд нам вдалося затримати останнім часом. Крім того, часто такі злочини здійснюють рецидивісти, люди, які були звільнені достроково абощо. Тут у нас не завжди спрацьовує превентивна робота з такими людьми, а ще й додають клопоту суди, через роботу яких злочинці час від часу опиняються на волі, тоді як мали би відбувати термін покарання», - розповів Р. Форостяк.

У поліції схвально ставляться до ініціатив громадян охороняти свої помешкання самотужки. Наприклад, у деяких приватних секторах Одеси та передмістях уже є такі добровільні неофіційні загони місцевих мешканців, які патрулюють територію, особливо вночі, та повідомляють у поліцію про підозрілих осіб або спроби вдертися до будинків.

«Пограбували вже декількох сусідів, причому в одному будинку встигли винести всю техніку за той час, що господарі були на городі, коло будинку. Коли терпець увірвався, сусіди об’єдналися і почали патрулювати вулиці, вже декількох підозрілих встигли передати поліції. Інакше ніяк не виходить це подолати, треба допомагати правоохоронцям», - пояснила нам одеситка Світлана М., що мешкає в одному з передмість.

«У нас чимало громадських формувань у місті, але щось не дуже помітно, щоб вони займалися патрулюванням вулиць і запобіганням крадіжкам, хоча вони цілком можуть це робити. Власне, добровільні дружини на це й мають бути спрямовані. Тому, якщо громадяни так об’єднуються, то це тільки плюс. Звісно, можна скільки завгодно критикувати поліцію, вказувати на наші недоліки і недопрацювання, ми з себе не знімаємо відповідальності і підтримуємо справедливу та конструктивну критику.  Але є низка причин, з яких поліцейські не завжди все встигають, і тут нам потрібна допомога», - вважає радник. 

Євгенія Генова

Поділитися