27 липня 2023 р. 17:31

Черговий фейк від американського "експерта" про втрату Україною більшості досвідчених воїнів

Зображення: БезБрехні

(Зображення: БезБрехні)

Російські медіа після початку контрнаступу ЗСУ постійно вкидають в інформаційний простір різні варіанти фейку про те, що нібито втрати української армії не відповідають її успіхам, і про те, що нема кому наступати. Рупор пропаганди "Газета.ру" розповсюдила черговий фейк на цю тему з посиланням на полковника армії США у відставці Дугласа Макгрегора. Інтент вирішив його розібрати.

Сам по собі фейк не новий і його можна було б просто не помічати, але привертає увагу те, що при цьому пропагандисти розкривають свої західні "консерви".


Знімок з екрана 

Важливо звернути увагу на персону полковника у відставці Дугласа Макгрегора.

Він справді полковник армії США у відставці, теоретик військової справи, планувальник низки військових операцій США, а зараз телекоментатор. Проте ніде, в жодних джерелах не вказується, в якому році та за яких обставин був радником Пентагону.

Макгрегор більше відомий у США як прихильник політики Трампа. При цьому привертає до себе увагу той факт, що Дональд Трамп не наважився призначити цю людину на посаду Радника національної безпеки. Була спроба призначити Макгрегора послом США до ФРН, але сенат США заблокував це призначення.

У результаті все, на що зважився Дональд Трамп, це найняти Макгрегора як старшого радника нового виконувача обов'язків міністра оборони Крістофера Міллера в рамках змін у старшому складі міністерства оборони. При цьому Макгрегор не був помічником міністра оборони, а фактично був впроваджений Трампом до Міністерства оборони США для контролю за військовими. Тобто самі військові не наймали Макгрегора.

Важливо наголосити також на тому, що демократична американська преса характеризує Макгрегора як расиста. Як телекоментатора Макгрегора справді іноді запрошують у ЗМІ, але виключно як запрошеного коментатора. Жоден із серйозних ЗМІ не наймав його на роботу.

Тому пропагандисти кремля завжди посилаються на нього просто як на громадянина, при цьому додають недоведений факт, що він нібито ексрадник Пентагону.

Макгрегор не раз був пійманий на брехні українськими медіа.

29 квітня 2022 року "Суспільне новини" опублікувало матеріал "Розвінчування російських фейків", де пише: для інформаційного шантажу Росія використовує колишнього радника міністра оборони США Дугласа Макгрегора. "Орієнтований на західну аудиторію експерт поширює наративи про "неминучу поразку Києва", "непереможну армію Росії" та залякує світ тим, що "Путін може застосувати ядерну зброю".

21 травня "Стопкор" опублікував матеріал "Ексрадник Трампа назвав Одесу та Харків "історично російськими землями", де публікує відверто проросійські меседжі від Макгрегора.

23 липня Укрінформ опублікував статтю "Роспроп намагається відвернути увагу від своїх провалів", де пише: "Думаю, не всі пам’ятають чи знають, хто такий Макгрегор, а тому нагадаю, що цей "полковник" у 2014 підтримав окупацію Криму росією, про що заявив в ефірі російського RT. 27 лютого 2022 року саме він заявляв, що українська армія розгромлена, а перемога росії очевидна".

Тобто можна констатувати, що Макгрегор відверто працює на російську пропаганду та не приховує це. Тому коли пропагандисти посилаються на цей персонаж, то по суті посилаються самі на себе.

Що стосується поточної заяви ексвійськового, то не маючи доступу до секретної української інформації, громадянин США не може мати перевірену інформацію про кількість втрат ЗСУ. Ця інформація є лише у відповідних посадових осіб України, які мають високий доступ до таємної інформації. Отже, Макгрегор неспроможний висловлюватися виходячи з перевірених даних.

Також є сумнівним і те, що Макгрегор може давати такі оцінки як експерт. Це пов'язано з тим, що навіть якщо він отримав інформацію про втрати ЗСУ, наприклад, від російської сторони, то він не може оцінити, наскільки досвідченим був той чи інший загиблий військовослужбовець.

До того ж "статистика та аналітика" отримана від пропагандистів (якщо її передавали Макгрегору) – це не більше ніж інформаційний фальсифікат. Отже, висловлювання Макгрегора не мають під собою жодних підстав і не можуть бути ні достовірними, ні правдивими.

Матеріал підготовлено виданням Інтент у партнерстві з проєктом БезБрехні в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.

Ігор Льов

Поділитися