14 липня 2023 р. 09:38

Фейк про те, як пропагандисти рф "працевлаштували" секретну службу США

Зображення: БезБрехні

(Зображення: БезБрехні)

Пропагандисти росії продовжують намагатися виконувати план по фейкам, але при кризі жанру - це їм не дуже вдається. Тепер для маніпулятивних висновків використовують старі фейки. При цьому їм доводиться не зважати на те, що використовують відверту брехню, яку вже спростували.

Телеграм-сміттярка "Типичная Одесса" опублікувала фейк про те, що нібито Президента Зеленського охороняли представники американської служби USSS, а зараз нібито припинили це робити. 

Чому охороняти Володимира Зеленського не могли американці далі в матеріалі.

Чому не USSS

USSS - федеральне агентство США, підпорядковане міністерству внутрішньої безпеки США (введено у підпорядкування в 2003, до цього було підпорядковане міністерству фінансів США). Основними завданнями Секретної служби США є запобігання підробці американських грошей, боргових зобов'язань, інших цінних документів, а також охорона президента США, віцепрезидента США, їх безпосередніх родичів, інших високопоставлених чиновників, колишніх президентів і їх родини, кандидатів у президенти та віцепрезиденти, представників іноземних держав під час їхніх візитів до США. 

Ця структура в Сполучених Штатах має бюджет, який передбачає виконання певного кола повноважень. І якщо в цієї служби виникли додаткові завдання, то тоді б треба було збільшити бюджет. Тобто. пройти певні процедури, в тому числі й слухання в сенаті. Про такі процедури не повідомлялося у США.

Крім того, необхідно врахувати, що здійснення охорони президента України сильно послабило б цю охорону, оскільки представники секретної служби не змогли застосовувати зброю за межами своєї країни. Що більше, для охорони першої особи іншої держави потрібне знання законів та традицій. Нічого про додаткову підготовку американських силовиків не повідомлялося. Отже, така місія була просто неможливою.

Це не нова тема для фейку. У квітні 2022 року брехню на цю тему вже публікували російські та підконтрольні їм ресурси, але фейк було аргументовано спростовано

Тоді публікації, як і маніпулятивні висновки, опиралися на те, що в одного із захисників, які супроводжували президента в Бучу, на шевроні перевернутий прапор України. Фактчекери зазначали, що цьому може бути безліч пояснень — від помилки, коли просто неправильно нашили шеврон, до розпізнавального знака певної групи.

Хто охороняє Президента України

Закон України (ст. 5) "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" чітко визначає хто це має робити. 

Жодних додаткових правових актів немає. Тобто не могло статися ситуації, коли українська служба державної охорони припинила охороняти президента України. Якщо навіть гіпотетично припустити, що охорону Володимира Зеленського здійснювала американська секретна служба, то виникла б ситуація, коли б дві служби одночасно охороняли президента України. Це абсурд.

Хто такий Максим Донець

Наприкінці минулого - на початку цього року в соціальних мережах часто попадалася фотографія одного з охоронців Володимира Зеленського. На це навіть звернули увагу деякі всеукраїнські ЗМІ та констатували, що зовнішній вигляд силовика закохав у себе багатьох українок. 

ЗМІ з'ясували, що це Максим Донець - перший заступник начальника Управління — начальника Служби безпеки президента України Управління державної охорони. 

Про те, що цей фахівець якимось чином відноситься до американської секретної служби – будь-яка офіційна інформація відсутня. До того ж, як ми з’ясували вище, це б суперечило нормативним документам України.

Висновок

Інформація про те, що нібито президента України охороняє секретна служба - це брехня, яка неодноразово була спростована. Такі вкиди необхідні російським пропагандистам для того, щоб нівелювати значення українських силовиків та навіть на такому елементі проілюструвати свій наратив про "зовнішнє управління".

У цьому випадку поширення фейку знадобилося пропагандистам для того, щоб на його підставі зробити маніпулятивний висновок про те, що закордонні фахівці припинили здійснювати охорону Володимира Зеленського нібито тому, що партнери зняли якісь гарантії президенту України.

Матеріал підготовлено виданням Інтент у партнерстві з проєктом БезБрехні в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.
 

Ігор Льов

Поділитися