29 липня 2023 р. 10:57

Маніпуляція про те, що нібито вибори до Верховної Ради не відбудуться цього року, бо "в Україні не діє Конституція"

Зображення: БезБрехні

(Зображення: БезБрехні)

27 липня пропагандисти "Известий" опублікували заяву членкині комітету ради федерації з конституційного законодавства та державного будівництва Ольги Ковітіді, в якій вона заявляє, що восени 2023 року вибори до Верховної Ради не відбудуться нібито "внаслідок припинення дії конституції на території України".


Знімок з екрана

Заява Ковітіді - відверта маніпуляція. Російська так звана політикиня навмисне перекручує факти. Їй, напевно, було відомо, що днем раніше 26 липня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пропозицію затвердити його укази про продовження дії воєнного стану та загальну мобілізацію в Україні ще на 90 днів – до листопада 2023 року. Крім того, було очевидно, що Верховна Рада увосьме підтримає цю законодавчу ініціативу гаранта Конституції, що й сталося.

Щодо виборів, то в Україні діє воєнний стан, згідно з ч. 2 ст. 12 Закону України "Про правовий режим воєнного стану": "У разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного стану".

Крім того, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук неодноразово пояснював, чому неможливі вибори до Верховної Ради під час дії воєнного стану. В інтерв'ю Українській Правді він заявив: 

Бо ми не знаємо, як організувати голосування для майже 7 мільйонів, які знаходяться за межами України. Ми не знаємо, як організувати голосування для тих регіонів, які тимчасово окуповані. Ми не знаємо, як забезпечити належне представництво, явку інших громадян під час дії воєнного стану і чи не будуть виборчі об'єкти атакуватися. Тому, мені здається, дуже мудре рішення закладено в законодавстві України, що під час воєнного стану вибори проводитися не можуть.

Таким чином, вибори до Верховної Ради не можуть відбутися восени 2023 року не тому, що нібито перестала діяти Конституція України, а навпаки, тому що в Україні вона діє та виконуються закони.

Висновок

Можна припустити, що після того, як Верховна Рада проголосувала за продовження правового режиму воєнного стану, тема виборів до Верховної Ради і, як наслідок, тема легітимності законодавчих зборів України педалюватиметься пропагандистами з метою розхитати політичну стабільність усередині України.

Крім того, маніпулятивна заява російської так званої політикині чітко вписується в наратив російської пропаганди про "країну 404", в якій не виконуються закони та не діє Конституція. Проте, все якраз навпаки. 

Матеріал підготовлено виданням Інтент у партнерстві з проєктом БезБрехні в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.

Ігор Льов

Поділитися