24 вересня 2023 р. 19:32

Маніпуляція щодо расизму у відношенні до громадян росії

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

11 вересня 2023 року офіційна представниця МЗС рф Марія Захарова в інтерв'ю пропагандистському виданню "Известия" назвала расизмом роз'яснення Єврокомісії про заборону ввезення в ЄС особистих речей громадянами росії.  Зокрема вона заявила (мовою оригіналу): "Я считаю, что это просто расизм. Это никакая не политика санкций, это не вопрос уже создания каких-то дополнительных преимуществ для тонущей экономики Евросоюза. Это расизм как он есть". Це відверта підміна понять та маніпуляція.

Про що йдеться

Єврокомісія підтвердила інтерпретацію санкційного законодавства щодо росії, згідно з якою в’їзд до країн Європейського союзу на зареєстрованих у рф автомобілях може розцінюватись як заборонений імпорт. Посилання на відповідний документ Єврокомісії – роз’яснення щодо застосування санкцій станом на 8 вересня – першим опублікувало російське видання "РБК", про що повідомила Радіо Свобода. 

Радіо Свобода повідомляє, що було декілька випадків арешту на митниці в Німеччині зареєстрованих у Росії автомобілів, на яких російські громадяни намагалися в’їхати до країни. Митники посилалися на санкційні норми ЄС.

Слід зазначити, що Представництво Європейського Союзу в Україні чітко зазначило, що коли йдеться про "санкції", насправді мається на увазі "обмежувальні заходи", що є правильним юридичним терміном. Вони є основою стратегії тиску на росію з боку Європейського Союзу, щоб остання припинила війну проти України.

Підміна понять

Раси́зм (фр. racisme, від race — рід, порода) — політична ідеологія, що стверджує вищість одних рас чи етносів над іншими та упередження й дискримінація, пов'язані з такою вірою. Підставою для расизму є науково необґрунтовані політичні теорії, що виводять з біологічних особливостей людських рас (колір шкіри, структура та колір волосся, риси обличчя, будова тіла тощо) їхню нерівноцінність, обґрунтовують поділ на "вищі" раси (творців цивілізації) і "нижчі", не здатні до самостійного культурного прогресу.

В повідомлені про ситуацію, коли не дали дозвіл на проїзд громадян рф до Європейського Союзу немає жодних ознак расизму тому, що санкції були застосовані за ознакою громадянства, а не раси. Тобто ні де і не коли не повідомлялося якої національності були ці люди (руські, калмики, абхази тощо). Більше того ні хто і ніколи не повідомляв про ознаки прояву упередження до, наприклад, руських громадян той же Німеччини, Польщі чи Франції.

Маніпуляція

Важко повірити, що співробітниця нехай і російського, але дипломатичного відомства не знає що таке расизм. Очевидно, що це поняття вона використовувала, щоб зняти акцент з того, що санкції ЄС можуть бути звернені не тільки до олігархів та бізнесу, а й до пересічних громадян рф. Отже, Захарова просто маніпулює та нічим не намагається підтвердити поняття расизм, яке вона використала.

Висновок

В умовах, коли у світі обговорюється чи можна застосувати до дій країни-агресора понять геноцид та екоцид представниця дипломатичного відомства спробувала віддзеркалити цю дискусію стосовно росії словом расизм. Це не мало і не може мати хоч скільки-небудь серйозні наслідки у світі, але може певною мірою не дозволити виникнути напрузі всередині самої росії, яка може виникнути внаслідок санкційних обмежень за межами рф.

Матеріал підготовлено виданням Інтент у партнерстві з проєктом БезБрехні в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації.

Ігор Льов

Поділитися