23 січня 2020 р. 18:51

Більше медсестер, менше лікарів і як правильно заробляти: як бачить майбутнє медицини міністерка Зоряна Скалецька

Більше медсестер, менше лікарів і як правильно заробляти: як бачить майбутнє медицини міністерка Зоряна Скалецька

Збільшити штат медсестер і передати їм деякі функції лікарів. Дати водіям «швидких» додаткову роботу, якщо ті хочуть більші зарплати.

Переманювати хороших спеціалістів з інших областей квартирами. Медзакладам – вчитися заробляти на себе.
16 січня міністерка охорони здоров’я України Зоряна Скалецька відвідала Рівне. Ось головне з того, що вона розповіла. 

Про зарплати

З 1-го квітня саме від керівників медичних закладів залежатиме, які заробітні плати будуть в персоналу лікарень.
– Раніше керівник не міг дати більшу зарплату працівникам, оскільки все було обмежено і зарегульовано. Тепер він може виходити з потреб працівників, з власного бюджету і приймати управлінські рішення, – каже Скалецька. 

Працівники, однак, можуть впливати на керівництво: 
– Інструмент, який впливає на рівень зарплат, – це колективні договори в межах закладу. Якщо керівник з колективом домовився і уклали колективний договір, то рівень зарплат регулюється ним. Якщо такого колективного договору не має, або керівник заклав низьку зарплату в нього, то це питання до колективу чому він на таке погодився. 
Міністерка каже, що медустанови щомісяця подаватимуть до Міністерства фінансів звіти. 
– Авансом заклади отримуватимуть 60% суми і решту – наприкінці місяця, в залежності від кількості поданих звітів. 
Так, якщо до лікарні звернеться стільки ж пацієнтів, скільки зверталося у 2019 році, бюджет буде такий самий, як у 2019-му. Більше пацієнтів – більший бюджет. 
«Раніше лікарні не завжди могли оформити всіх пацієнтів: вони з іншого міста, з іншого району, з іншої області були. Тепер місце проживання не має значення, і оформити можна всіх. Це вже фактично збільшить кількість пацієнтів». 

Про швидкі 
Щоб покращити послуги швидких, каже Зоряна Скалецька, цьогоріч у пріоритеті буде будівництво доріг, які «в інтересах медицини та освіти». 

Що ж стосується заробітних плат водіям швидких, то збільшити їх можна, якщо водії матимуть додаткові обов’язки – зокрема допомагатимуть бригаді. Як саме вони мають допомагати, міністерка не уточнює. 

«Центр екстреної медичної допомоги може мати додаткові способи доходу для того, щоб наповнювати бюджет, – додає Скалецька, але знову не каже, що це за способи. І ще одне: екстрена медична допомога з першого квітня буде фінансуватися за іншим принципом, і ми сподіваємося, що з кожним роком будемо цю ставку піднімати».

Скалецька говорить, що «Міністерство охорони здоров’я робитиме все, щоб у закладів була можливість залучати різні види коштів і мати достатньо фінансів для підвищення зарплат». Щоб залучити такі додаткові гроші, каже Скалецька, медзаклади можуть надавати платні послуги і «наразі розробляють механізм, як це реалізувати».

Про персонал

Кваліфікований медперсонал – частина успіху для того, щоб пацієнт зробив вибір на користь тієї чи іншої медустанови. Тож чим більше хороших спеціалістів має заклад – тим краще. Скалецька радить переманювати їх кращими умовами.
«Не треба винаходити велосипед. Якщо бракує медичних кадрів, і слова не допомагають – знаходити кілька квартир і пропонувати їмі», – каже Скалецька. 

Скільки і який персонал набирати – вирішуватиме керівник закладу.

«Ви розуміли, що у вас чудових кілька лікарів, які закривають потреби. А вам треба більше середнього медичного персоналу. Або навпаки. В залежності від того, як ви бачите ситуаціюі», – каже Зоряна Скалецька.

Скалецька каже, що наступний рік буде медсестринським. Кількість медсестер може збільшитися, а потреба у залученні лікаря зменшитися. Бо із багатьма обов’язками, які той виконує, може не гірше впоратися і медсестра.

Вона не лише виконуватиме те, що лікар каже, але й буде залучена до лікувально-діагностичного процесу. Тим самим це розвантажить лікаря для більш ефективної роботи з пацієнтом.

Про детальніший план змін у медичній сфері, на які можна чекати цього року, ви можете почитати в нашій попередній публікації «Новий етап медреформи: що зміниться для пацієнтів у 2020-му році»

Анна Хіночик, «Четверта влада». Фото Влада Мартинчука  
 

Поділитися