18 листопада 2023 р. 19:33

Обстріли, негода, продовження судноплавства та візит глави британського МЗС: підсумки тижня

Обстріли, негода, продовження судноплавства та візит глави британського МЗС: підсумки тижня

11 листопада оперативне командування "Південь" повідомило, що вночі ворог атакував Україну безпілотними літальними апаратами типу Shahed-131/136. В Одеському районі ворожі боєприпаси поцілили у господарчу будівлю, що не використовувалась. Люди не постраждали. Загалом в небі над Одещиною протиповітряна оборона знищила вночі три ворожих дрони. Загалом вночі сили ППО знищили у небі над Україною 19 "шахедів" із 31.

 

На наступний день сильний вітер знеструмив 12 населених пунктів — два з яких частково. Для відновлення електропостачання були залучені 32 бригади — 32 одиниці техніки та 77 фахівців. Узбережжя і прибережні води Чорного моря залишаються досить небезпечною зоною, саме через мінну загрозу, зокрема, за штормової погоди. 14 листопада біля берегів Одеської області виявили чергову протикорабельну міну, яку море винесло на узбережжя, а двома днями раніше 12 листопада ще одну. Обидві були знешкоджені. 

Того ж дня 14 листопада стало відомо, що внаслідок сильного дощу з 10 на 11 листопада було підтоплено Спасо-Преображенський собор, що раніше зазнав значних руйнувань під час російської ракетної атаки влітку цього року. Також за три дні - 11-13 листопада в місті негода повалила 71 дерево. 

Другий та третій пам'ятники встановлені в Одесі. Фотоколаж: Інтент
Зображення: Інтент

11 листопада Кабінет міністрів України виключив з Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'ятники поету Олександру Пушкіну та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі. Як зазначили в уряді, постанова ухвалена на вимогу Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії".

13 листопада історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради рекомендувала залишити на місцях пам'ятники поетові Олександру Пушкіну та князю Михайлу Воронцову. 18 листопада художник Ярослав Войцеховський влаштував перформанс біля будівлі Одеської міської ради на Думській площі, обливши пам'ятник Олександру Пушкіну червоною фарбою.

Фото: Інтент/Наталя Чернецька
Зображення: Інтент 

11 листопада стало відомо, що вартість фрахту для суден в альтернативному експортному коридорі України знизилася до колишнього рівня, після того, як зросли через напад на вантажне судно в Чорному морі біля Одеси. Про це повідомило видання Reuters, із посиланням на власні джерела.

13 листопада Дунайське пароплавство, що базується в Одеській області звернулося до Служби безпеки України з проханням перевірити компанію "Самарське бюро подорожей та екскурсій" з російської федерації через зацікавленість з боку цієї компанії фрахтом пасажирського флоту пароплавства. За даними пароплавства, наразі воно має чотири пасажирські теплоходи – "Дніпро", "Волга", "Україна", "Молдавія" та прогулянковий теплохід "Євгеній Косяков". Старі "Дніпро" та "Волга" вже давно не мають попиту, знаходяться в Ізмаїлі та використовуються як тимчасове житло. "Молдавія" та "Україна" в австрійському Лінці, ще здатні працювати на річкових круїзах, але потребують чималих інвестицій. 

14 листопада посол США в Україні Бріджит Брінк у соціальній мережі повідомила, що тимчасовим експортним коридором у Чорному морі пройшли на вихід з портів Одеси Чорноморська та Южного 100 суден. Між тим міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков 9 листопада повідомляв, що коридором скористувалися вже понад 100 суден, вочевидь маючи на увазі загальну кількість суден які увійшли та вийшли до портів та з них.

Фото: Marine Traffic
Фото: Marine Traffic

17 листопада судно Kmax Ruler, атаковане російською ракетою в Одеському порту 8 листопада, вийшло в рейс. Компенсації з фонду страхування військових ризиків судновласник не запитував. Нагадаємо, 8 листопада російські військові запустили керовану авіаційну ракету Х-31П по Одеській області та поцілили у цивільне судно під прапором Ліберії. У момент удару судно заходило в один з українських чорноморських портів.

Вже 18 листопада стало відомо, що балкер Georgia S під прапором Ліберії отримав легкі пошкодження біля узбережжя України, натрапивши на плавучу морську міну. Про це повідомило видання Reuters із посиланням на власні джерела в українському уряді. За інформацією видання, судно, імовірно, натрапило на морську міну, яку зірвало з кріплення й вона дрейфувала у морі. Грецька компанія Seagate Navigation, яка була вказана на вебсайті як менеджер судна, не відразу відповіла на запит про коментар журналістів. Згідно з даними компанії MarineTraffic, яка займається відстеженням суден і морською аналітикою, в п'ятницю судно прямувало до румунського порту Констанца.

Одеський міський голова Геннадій Труханов 13 листопада розпорядився скликати депутатів на позачергову сесію 15 листопада. Згідно із розпорядженням міського голови рекомендований порядок денний складається з двох питань. Обидва так чи інакше стосувалися бюджету. 

На сесії біло прийнято рішення про дострокове погашення заборгованості перед Ощадбанком на 293 млн 600 тисяч гривень та додали 149 мільйонів гривень на оборону, для цього внесли зміни до міської цільової програми "Безпечне місто Одеса" та бюджет. Сесія пройшла дуже швидко, за проєкти рішень депутати проголосували без обговорень. 

17 листопада в Білгород-Дністровському районі припинив роботу один з районних судів. Актом Вищої ради правосуддя від 26.09.2023 №911/0/15-23 було достроково припинене відрядження судді Херсонського міського суду Херсонської області Олександра Зубова, який тимчасово працював у Татарбунарському районному суді Одеської області.

Того ж дня НАБУ і САП завершили розслідування у справі "нової злочинної організації в Одесі", викритої у грудні 2022 року. Як стверджує слідство, організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом. Йдеться про бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського.

На тижні привернули увагу два візити в Одесу. 15 листопада 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець відвідав Одесу для підписання меморандумів про будівництво сміттєпереробних заводів на території Одеської області. Меморандум із міністром підписали:

  • Голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер,
  • Южненський міський голова Володимир Новацький,
  • Виконувач обов'язків Подільського міського голови Олег Албанський,
  • Авангардійський селищний голова Сергій Хрустовський,
  • Сільська голова Знам'янки Валентина Тринча,
  • Сеф'янівська сільська голова Наталія Тодорова
  • Мологівський сільський голова Олег Німачук.
  • Арцизький міський голова Сергій Парпуланський.

Фото: Одеська ОВА
Фото: Одеська ОВА

16 листопада новий очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон, який перебуває із першим візитом в Україні, зустрівся в Одесі із українським колегою Дмитром Кулебою

Головні підсумки тижня 

Ігор Льов

Поділитися