16 вересня 2023 р. 19:33

Обстріли портів Одещини, відповідь українських військових та продовження пікетів під мерією: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

У ніч на 13 вересня протягом 4,5 годин вночі ворог атакував Одещину ударними дронами. Вкотре цілив по цивільній інфраструктурі Подунав'я. 32 БпЛА типу "Shahed-131/136" збито силами протиповітряної оборони. Влучанням по припортовій інфраструктурі понівечено нежитлові будівлі, спричинено займання на стоянці вантажного автотранспорту. 7 цивільних водіїв доправлено до медичного закладу із пораненнями різного ступеню важкості. Обстріли портів на Дунаї, розташованих в Одеській області, що почастішали наприкінці серпня та на початку вересня пов'язані із перемовинами про поновлення "зернової угоди". Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у коментарі РБК-Україна.

В той же день Міністерство національної оборони Румунії оголосило, що в районі населених пунктів Нуферул та Вікторія в повіті Тулча були знайдені фрагменти, які можуть бути уламками від безпілотника

Зображення: digi24.ro
Зображення: digi24.ro

Це не першій випадок. 9 вересня стало відомо, що військовослужбовці Військово-морських сил Румунії, були розгорнуті для дослідницьких місій в районі Плауру, повіт Тулча, провели пошуки, через отримання інформації від місцевої влади щодо можливого існування елементів безпілотників приблизно у 2,5 кілометра на південний схід від Плауру. Раніше уламки російського безпілотника були виявлені в районі Плауру в повіті Тулча після того, як росія здійснила численні атаки на порти Ізмаїл і Рені в Україні, які розташовані поблизу кордону з Румунією.

Але цього тижня набагато більше оптимістичних повідомлень. У той же день 13 вересня ЗСУ здійснили вдалу атаку на судноремонтний завод в тимчасово окупованому Криму. Головне управління розвідки у коментарі УП підтвердило пошкодження підводного човна "Ростов-на-Дону" (проєкт 636) та знищення великого десантного корабля "Минск" (проєкт 775). 

9 вересня стало відомо, що Військово-морські сили Румунії та Військово-морські сили Сполучених Штатів Америки (США) спільно організовують 11-15 вересня в районі відповідальності ВМС Румунії в Чорному морі та дельті Дунаю багатонаціональні навчання Sea Breeze 23.3. На цих навчаннях головна мета – набуття досвіду українськими саперами. Також українські військові моряки відпрацювали взаємодію з колегами з США, Великобританії, Франції, Румунії, Туреччини та Болгарії.


Зображення: ГУР МО України

11 вересня Україна повернула під свій контроль так звані "Вишки Бойка". Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі. 12 вересня на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса речник військово-морських сил України Дмитро Плетенчук розповів, що за результатом операції українські розвідники залишили ворога без інструментів для спостереження та планування операцій. 

Того ж дня біля острова Зміїний на Одещині сили протиповітряної оборони знищили російській розвідувальний БПЛА "Форпост". Цей безпілотник здатний не тільки вести розвідку, але й підсвітлювати лазером цілі для високоточних боєприпасів. Для стеження та спостереження на дроні використовується одна електрооптична та одна інфрачервона камери, що надає можливість його цілодобового використання. 

Успіхи ЗСУ не зменшують кількість повідомлень про так званих ухилянтів. 11 вересня На Одещині СБУ затримала чиновників, які продавали "посвідчення моряка", що дозволяло ухилянтам виїжджати за кордон. Як повідомили в пресслужбі відомства, Служба безпеки ліквідувала ще одну схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон в Одеській області.

12 вересня колишньому диякону Одеської єпархії УПЦ (МП) повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). "Для реалізації оборудки фігурант підробляв списки місіонерів, які нібито від імені керівника єпархії мають їхати за кордон у справах релігійної громади. Потім зловмисник подавав фальшиві документи до Держслужби з етнополітики та свободи слова за надуманою аргументацією про необхідність виїзду псевдокліриків за межі України", - зазначили в СБУ. 

13 вересня головне управління внутрішньої безпеки СБУ спільно з Національною поліцією України ліквідувало масштабну схему ухилення від мобілізації в Одеській області. У результаті комплексних заходів на оборудці викрито все керівництво однієї з районних військово-лікарських комісій, яке діяло у складі злочинної групи. За гроші посадовці допомагали військовозобов’язаним "відкосити" від призову на підставі фіктивних документів про непридатність до служби за станом здоров’я.

14 вересня на Одещині прикордонники затримали організатора незаконного переправлення осіб через кордон та 6 ухилянтів. Крім того, цієї ж ночі прикордонний наряд на цьому напрямку затримав ще двох ухилянтів з Сумської та Полтавської областей. На порушників складено відповідні адмінпротоколи.

Цього тижня привернуло на себе увагу низка повідомлень з гучними прізвищами. 13 вересня відомому одеському бізнесмену Грановському слідом за його партнером Кауфманом обрано запобіжний захід у справі аеропорту "Одеса". Суд частково задовольнив клопотання прокурорів та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 120,780 млн грн.

14 вересня запобіжний захід у вигляді заочного арешту колишньому голові Міністерства охорони здоров'я та колишньому голові Одеської ОДА Максиму Степанову обрав слідчий суддя ВАКС. 

Максим Степанов. Фото: Facebook
Максим Степанов. Фото: Facebook

15 вересня детективи Бюро економічної безпеки України (БЕБ) повідомили Ігорю Коломойському про підозру у вчиненні трьох злочинів. Як повідомили у пресслужбі відомства, за матеріалами БЕБ та СБУ за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора фактичному власнику великої фінансово-промислової групи оголошено про підозру у вчиненні злочинів передбачених статтями 200, 191 та 209 Кримінального кодексу України. 

Того ж дня за матеріалами СБУ підозру у державній зраді отримав народний депутат Нестор Шуфрич. Як повідомили 15 вересня в пресслужбі відомства, Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом Генпрокурора зібрала аргументовану доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Нестора Шуфрича. 

На Одещини також були повідомлення, які пов'язані з корупцією. 9 вересня стало відомо, що Приморський районний суд Одеси запланував на 18 жовтня засідання щодо розгляду позову ексдиректора "Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру" В'ячеслава Полясного до Одеської обласної ради. Вже 12 вересня через сумнівний тендер про придбання томографа, про який ЗМІ після розслідування ЦПР писали ще у липні, голова Одеської ОВА Олег Кіпер замінив головного лікаря "Одеського регіонального клінічного протипухлинного центра Одеської обласної ради". 

Про це він розповів під час зустрічі з журналістами з приводу перебування 100 днів на посаді. 13 вересня стало відомо, що на Одещині у зруйнованому ракетою будинку у Сергіївці замінили підрядника та відновили будівельні роботи. Про це повідомляє Центр публічних розслідувань з посиланням на інтерв’ю Суспільному голови Одеської ОВА Олега Кіпера.


Фото: ЦПР

10 вересня голова ОВА повідомив, що планує надати громадськості інформацію щодо переліку водіїв, які скористалися системою "Шлях". Таким чином він відповів на питання головного редактора Інтента Валерія Болгана, який нагадав, що у першу зустрічі з журналістами очільник ОВА обіцяв розглянути це питання та сприяти наданню повної інформації. Того ж дня стало відомо, що Одеська обласна державна (військова) адміністрація не планує скасовувати тендер з визначення підрядника для реставрації в Одеському театрі юного глядача. За словами голови адміністрації, цей тендер на часі через те, що будівля, у якій працює театр, знаходиться у майже аварійному стані. 15 вересня стало відомо, що Одеська ОВА підписала з військовим командуванням спільний наказ, за дорученням якого міська влада Одеси має забезпечити продовження роботи громадського електротранспорту у нічний час.

У керівництві Одещині на одного силовика стало більше. 9 вересня Президент України Володимир Зеленський підписав розпорядження про призначення новим головою Одеської районної державної (військової) адміністрації Олександра Гринчака. Цікаво, що Кабінет Міністрів України погодив призначення нового голови райадміністрації ще 19 серпня. Олександр Гринчак народився 17 липня 1978 року на Львівщині. В органах МВС працює з 1995 року. Очолював відділ протидії злочинам у сфері інформаційних систем Департаменту захисту економіки. Також працював на посаді першого заступника начальника Департаменту кіберполіції. В жовтні 2019 був призначений керівником Департаменту кіберполіції.

9 вересня одесити продовжили пікетування одеської мерії проти виділення коштів на несвоєчасні, на їхню думку, у воєнний час, закупівлі. На акції була присутня і Катерина Ножевнікова, з одиночного мітингу якої й розрослася ця акція. Зазначимо, що Одеський міський голова Геннадій Труханов тиждень не виходив до мітингувальників й вирішив поспілкуватись з ними лише 5 вересня. 16 вересня акція має продовження, докладно про це в наступних підсумках. 

Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися