07 жовтня 2023 р. 21:31

Один заступник Труханова звільнився, другий офіційно пішов в ЗСУ: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

У суботу 30 вересня Одесу відвідав Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель. Якихось базових заяв в Нашому місті він не зробив. Можна відзначити ще один візит. 2 жовтня в місто завітала віцеспікерка Олена Кондратюк та зустрілася зі студентами Одеського національного університету ім. Мечникова. Під час зустрічі, за якою спостерігала кореспондентка Інтента, політикиня заявила, що міжнародні інституції, наприклад "Червоний хрест", ЮНІСЕФ та навіть ООН, недієві у розв'язанні питання із викраденням росією українських дітей з окупованих територій та обміну й ставленням росії до українських військовополонених. 

Але більше привернули до себе увагу два кадрових повідомлення з Одеської міської ради. 3 жовтня стало відомо, що міський голова Геннадій Труханов розпорядився звільнити свого заступника Дмитра Жемана. Як зазначається у документі, Дмитро Жеман звільнений за угодою сторін. "Просто пішов. Тихо-мирно. Так вирішив", - прокоментував заступник свій крок Інтенту. А в суботу 7 жовтня стало відомо, що заступник Одеського міського голови Олег Бриндак вступив до лав Збройних сил України, але поки з посади віцемера не йде. "Я дійсно зараз знаходжуся у військовій частині та у лавах Збройних сил. Заяви про звільнення з посади віцемера, я не писав, бо в цьому немає потреби", - зазначив він.

Одесити продовжують щосуботи пікетувати Одеську міську раду. 7 жовтня містяни вшосте зібралися на Думській площі, щоб виразити своє ставлення проти недоцільних, на їхню думку, закупівель та витрат мерії.  

Хвилина мовчання під час пікету. Фото: Інтент/Олена Болган
Хвилина мовчання під час пікету. Фото: Інтент/Олена Болган

30 вересня Співробітники Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро затримали виконувача обов'язків голови одного з районних судів Одещини, який вимагав гроші за "правильне" судове рішення. 3 жовтня Вищий антикорупційний суд України частково задовольнив клопотання прокурорів та обрав голові Комінтернівського суду запобіжний захід у вигляді застави в 1 мільйон гривень. 

В останній день вересня посадовця Одеської міської ради запідозрили у розкраданні ковідних мільйонів. Слідчі Нацполіції повідомили керівнику одного з управлінь Одеської міської ради про підозру у привласненні та розтраті бюджетних коштів. На думку слідчих, посадовець розтратив понад 2 мільйони гривень при закупівлі медичних генераторів кисню для потреб Одеської міської лікарні №8. 

30 вересня стало відомо, що реконструкцією Дегтярівського мосту в Києві, який того дня впав, займається одеське товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой". Вже 1 жовтня у Київській військовій міській адміністрації, усі наслідки обвалу пообіцяв ліквідувати виконавець робіт власним коштом. Підрядною організацією є "Ростдорстрой". Власником одеського ТОВ "Ростдорстрой" є угорське товариство "Юттема", бенефіціари якого – одесити Євген Коновалов і Юрій Шумахер. Останній – депутат Одеської міськради з фракції "Довіряй ділам". Співголовою однойменної партії є міський голова Одеси Геннадій Труханов.

5 жовтня на Одещині правоохоронці затримали 35-річного громадянина однієї з країн Ближнього Сходу, який забезпечував трансфер до Румунії через Молдову за 11 тисяч доларів. Правоохоронці встановили, що іноземець, працюючи у змові з невстановленою наразі особою,  в одному із месенджерів підшукав "клієнта", проконсультував, у який спосіб переправлятиме його через кордон та легалізуватиме цей перетин на кордоні з іншою країною.

6 жовтня Працівники Державного бюро розслідувань викрили схему в Одеському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, яка допомагала депутатам та їх родичам уникнути мобілізації. Слідство встановило, що військовослужбовець Одеського РТЦК та СП за гроші допомагав зніматись з військового обліку чоловікам призовного віку. Основними клієнтами були місцеві народні обранці та їхнє наближене коло осіб. 

Фото: dilova.com.ua
Фото: dilova.com.ua

Не тільки в Одесі, а й в Україні привернула до себе увагу новина, що 5 жовтня, в Києві народний депутат Артем Дмитрук нібито побив чоловіка, зламавши йому ніс. На відео чоловік розповідає, що його побив депутат через прохання не знімати на телефон, а потім показує в бік нардепа Артема Дмитрука, з яким спілкуються поліцейські. 6 жовтня стало відомо, що правоохоронці вбачають ознаки хуліганства та завдання умисних тілесних ушкоджень середньої тяжкості у діях позафракційного депутата Артема Дмитрука та депутата від фракції "Слуга народу" Олександра Куницького, яких напередодні звинуватили у побитті чоловіка в Києві.

1 жовтня з портів Великої Одеси вийшли три судна. Це китайський борт Ying Hao, який у порту "Південний" був завантажений 60 тоннами руди, а також два балкери із зерном – Azara (прапор Палау) та Eneida (Ліберія), які вийшли з Чорноморська. 

Фото: Олександр Кубраков/Facebook
Фото: Олександр Кубраков/Facebook

3 жовтня стало відомо, що два балкери, які скористалися тимчасовим коридором, оголошеним Україною у Чорному морі прямують в напрямку портів Великої Одеси. 4 жовтня речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук під час брифінгу повідомив, що понад 20 суден планують пройти новим оголошеним Україною коридором у Чорному морі.

Головні підсумки тижня 

Ігор Льов

Поділитися