30 грудня 2023 р. 23:05

Події 2023 року у світлинах Інтента

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Завершується другий рік повномасштабного вторгнення рф. Цілком логічно, що більшість подій в Одесі так чи інакше пов'язані з навалою ворога. Але були й інші події, які ми б хотіли нагадати нашим читачам. 

Служба безпеки України вдень, 5 січня, повідомила подробиці затримання заступника голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Муратова. Про його затримання стало відомо  4 січня, проте тоді в СБУ відмовилися це коментувати.


Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Як стверджували в СБУ, посадовець за гроші пропонував керівнику одного зі структурних підрозділів ОВА своє сприяння в уникненні кримінальної відповідальності за привласнення державного майна.

25 січня 2023 року Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) внесла центр Одеси до переліку Всесвітньої культурної спадщини. Це питання почали розглядати 24 січня. Представники російської федерації в ЮНЕСКО намагалися блокувати процес, проте невдало.

Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

4 квітня в Одесі поряд із будівлею Одеської міської ради відкрили інформаційну табличку, присвячену включенню об'єкта "Історичний центр Одеси" до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Захід відвідали зокрема генеральна директорка ЮНЕСКО пані Одрі Азулє (на фото), перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко.


Фото: Інтент/Наталя Довбиш

23 липня вночі військові російської федерації атакували Одесу ракетами п'яти різних видів. За даними повітряного командування "Південь", ворог випустив 19 ракет. Знищити вдалося дев'ять повітряних цілей: чотири крилаті ракети морського базування "Калібр" та п'ять крилатих ракет наземного базування "Іскандер-К". За інформацією військових, під час ракетної атаки вночі ворог вдарив по Одещині ракетами: "Калібр", "Онікс", Х-22 та Іскандер-К, а також застосував балістичні Іскандер-М.

Внаслідок атаки постраждав, зокрема, Спасо-Преображенський собор. Ракетний удар, який завдала російська федерація по Одесі вночі 23 липня, призвів не лише до пошкоджень будинків, пам'яток архітектури та інфраструктурі, але й до засудження дій окупантів у світі. "Італія, з її унікальним у світі досвідом в реєстраційній галузі, готова долучитися до відбудови Одеського собору та інших скарбів культурної спадщини України", - заявили в посольстві Італії в Україні.

Фото: Інтент/Валерій Болган
Фото: Інтент/Валерій Болган

Керівниця благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова вийшла 28 серпня з протестним пікетом до будівлі Одеської міської ради. Акція анонсована як одиночний пікет переросла в повноцінний мітинг через бажання одеситів підтримати волонтерку.


Фото: Інтент/Наталя Довбиш

А в черговій світлині наша кореспондентка змогла поєднати наслідки ударів по місту та пікет під будівлею мерії одеситів. 25 вересня росія завдала черговий ракетний удар, поціливши у Морвокзал та готель біля нього.

"Моя свідомість не дозволить просто так піти", - Наталя Гуменюк
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

В цьому році журналісти Інтента багато уваги приділили інтерв'ю, одне яких з полковником ЗСУ, керівницею Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталею Гуменюк.

Фото: Одеська мерія
Фото: Одеська мерія

Згідно з рішенням ВАКС, Одеський міський голова Геннадій Труханов, підозрюваний у справі про придбання будівлі колишнього заводу "Краян", мав внести заставу в 30 мільйонів 866 тисяч гривень до 2 травня включно. Але у пресслужбі Вищого антикорупційного суду Інтенту не підтвердили факт внесення застави. Правоохоронці вдягли електронний браслет на ногу. Раніше, 25 квітня, ВАКС виніс рішення, згідно з яким Труханов повинен носити електронний браслет, утриматися від спілкування зі свідками, повідомляти про зміну роботи, місця проживання і з'являтись за викликом суду. Йому також заборонили покидати територію України без дозволу суду і зобов’язали здати закордонні паспорти. 

Зламана труба виглядає так. Фото: Євгенія Генова
Фото: Інтент/Євгенія Генова

Вітер та заметіль, що вирували Одеською областю весь день 26 листопада, призвели до руйнування труби однієї з котелень Одеси, обривів контактної мережі електротранспорту та падіння понад 100 дерев. Так вночі внаслідок сильного вітру на одній з районних котелень великої потужності сталася аварія — впала труба заввишки понад 100 метрів. 

Якщо у 2022 в центрі уваги був пам'ятник Катерині II, то в цьому році багато говорили про Пушкіна. 

Фото: Інтент/Наталя Чернецька

18 листопада художник Ярослав Войцеховський влаштував перформанс біля будівлі Одеської міської ради на Думській площі, обливши пам'ятник Олександру Пушкіну червоною фарбою. Організаторка акцій протесту Катерина Ножевнікова розкритикувала вчинок художника. Річ у тім, що свій перформанс він вчинив під час акції протесту проти недоцільних тендерів. 

Але внутрішній хітпарад в редакції виграла інша світлина з протестів.


Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Одеський національний художній музей мав 6 листопада відсвяткувати своє 124-річчя, утім в результаті "привітань" від росіян у вигляді ракетного удару по Одесі працівники музею ремонтують стіни та підраховують шкоду. 


Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Розмір вирви біля музею каже сам за себе. 

Головні підсумки року

Ігор Льов

Руслан Дроздов

Поділитися