09 вересня 2023 р. 20:32

Скандування "Гєна виходь!" біля мерії та чверть мільярда застави за Бориса Кауфмана: підсумки тижня

Скандування "Гєна виходь!" біля мерії та  чверть мільярда застави за Бориса Кауфмана: підсумки тижня

7 вересня, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одеському бізнесмену Борису Кауфману у справі щодо незаконного заволодіння майновим комплексом КП "Міжнародний аеропорт "Одеса" та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності. Ця була очікуваною після того, як Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому Одеському міському голові Олексію Костусєву у заволодінні майном комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Одеса" вартістю 118 мільйонів гривень та доходом від його діяльності протягом 2012-2022 років у розмірі понад 2,5 мільярди гривень. Але не це стало подією номер один тижня. 

2 вересня учасники акції протесту, в яку перетворився одиночний протест керівниці благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерини Ножевнікової, вшосте зібралися під будівлею муніципалітету. Протестувальники вигукували "Гєна виходь!", утім міський голова Геннадій Труханов не вийшов до них, а Катерина Ножевнікова зрештою запропонувала тимчасово припинити щоденні збирання під мерією. 6 вересня управління капітального будівництва Одеської міської ради попри протести громадськості все ж підписало угоду з приватним акціонерним товариством "Ремонтно-будівельна дільниця "Одесголовпостач" про ремонт Київського суду Одеси. Відповідна інформація міститься в системі електронних закупівель Prozorro.

9 вересня волонтерка розповіла про свою позицію. 

Обстріли Одещини тривали весь тиждень. В ночі на 3 вересня атака тривала понад 3 години. Як стверджують в оперативному командуванні "Південь", загалом ворог випустив по портах області 25 безпілотників-камікадзе. Більшість - 22, змогли знищити, проте три боєприпаси дісталися цілей й в портах виникла пожежа, яку ліквідували рятувальники. 

В той же день Молдова та Румунія засудили нічний удар росії по порту Рені. президентка Молдови Мая Санду, вчергове заявила, що росію слід притягти до відповідальності за кожен зруйнований об'єкт інфраструктури. Міністерства оборони Румунії: "Рішуче заявляємо, що ці напади на цивільні об'єкти та інфраструктуру в Україні є невиправданими та глибоко суперечать нормам міжнародного гуманітарного права". 

4 вересня речник МЗС підтвердив, що російський безпілотник вибухнув на території Румунії. У МЗС назвали це черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО. 

Фото: Олег Ніколенко
Фото: Олег Ніколенко

6 вересня Ізмаїльський район Одещини три години атакували російські дрони. У той же день румуни визнали влучання російського дрона в їхню територію. Уламки російського безпілотника були виявлені в районі Плауру в повіті Тулча після того, як Росія нещодавно здійснила численні атаки на порти Ізмаїл і Рені в Україні, розташовані поблизу кордону з Румунією. Ангел Тілвар, міністр оборони, підтвердив, що команди MApN виявили частини російського безпілотника, який розбився в Румунії, повідомило Antena 3 CNN.

В той же день в Одеському археологічному музеї впала частина стелі. Внаслідок тривалих обстрілів на стелі Одеського археологічного музею утворились тріщини, конструкція  не витримала і частково обвалилась.

8 вересня 2023 року рашисти атакували Одещину групами ударних БпЛА типу "Shahed-136/131" з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ – рф, мис Чауда – ТОТ, Крим). В результаті бойової роботи знищено 16 "Shahed-136/131" у межах Одеської та Миколаївської областей. Уламками збитого безпілотника, спричинено пошкодження нежитлової будівлі та загоряння сухої трави. Пожежу оперативно ліквідовано. Постраждалих немає. 7 вересня упродовж трьох годин російські терористи атакували ударними безпілотниками південь Одещини. Внаслідок нальоту "шахедів" у декількох населених пунктах пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури, елеватор, адміністративна будівля. Постраждало двоє цивільних - водіїв вантажівок.

7 вересня вперше з моменту проголошення Незалежності України в Одесі відкрилось Почесне консульство Італійської Республіки. Консульський округ поширюється на Одеську, Херсонську, Кіровоградську, Миколаївську, Запорізьку Області та Автономну Республіку Крим. 

8 вересня ЮНЕСКО внесло Одеську обсерваторію до Міжнародного списку цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Під час засідання Комітету Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу України й прийняв рішення про внесення 20 об'єктів на території України під посилений захист. Ініціатива надійшла від Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) та Міністерства оборони України, які підготували запит до Секретаріату Гаазької конвенції щодо внесення 20 об'єктів до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. 

На цьому тижні очільник ОВА Олег Кіпер був інформаційно активний. 5 вересня його пресслужба зробила заяву, що районні державні адміністрації та керівництво громад в Одеській області перевірили з березня по серпень 2,5 тисячі закупівель на загальну суму 870 мільйонів гривень. За словами чиновника, виявилося що 60 тендерів на загальну суму понад 100 мільйонів не відповідають вимогам воєнного часу. 7 вересня Олег Кіпер був 100 день на посаді, того ж дня з'явилося декілька інтерв'ю.  

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися