23 вересня 2023 р. 21:03

Інтент в переліку рекомендованих медіа та пожвавлення зернового коридору: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

18 вересня відбулася презентація інтерактивної Мапи рекомендованих медіа. В рамках проєкту оприлюднено перелік якісних журналістських медіа з усіх регіонів України. Цей перелік став результатом моніторингу та оцінки, яку провели медіаексперти, аналітики та юристи Інституту масової інформації та "Детектора медіа". 

Від Одеси у перелік було включено Інтент та ще п'ять медіа (онлайн, телебачення, радіо). Це звичайно далеко не головна подія минулого тижня для регіону, проте для нашої редакції - приємна новина. Ми розуміємо, що це велика відповідальність, тому й надалі надаватимемо нашим читачам якісну та перевірену інформацію, в тому числі й за цей тиждень. 

Цього тижня окупанти продовжили обстріли Одещини. Вночі 17 вересня ворог атакував Одещину дронами та ракетами. 6 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131" атакували з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Чауда). 10 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55 випущені з 9 літаків стратегічної авіації Ту-95мс із району Енгельса. Основний напрямок удару – південь Одещини. По маршруту слідування ракет та БпЛА працювала протиповітряна оборона. Силами та засобами ППО знищено 12 повітряних цілей.

В той же день амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк прокоментувала російські обстріли Одеської області вночі 17 вересня. Вона наголосила, що у той час, як українське зерно годує світ, росія веде війну проти необхідної для цього цивільної інфраструктури. 

Вночі 18 вересня російська окупаційна армія атакувала південні регіони кількома хвилями ударних дронів. Силами протиповітряної оборони в зоні відповідальності Сил оборони півдня збито 18 безпілотних літальних апаратів типу "Shahed-136/131": 11 – над Одещиною, 5 – над Миколаївщиною, 2 – над Кіровоградщиною. Знов під ударом було Подунав'я. Зафіксовано влучання в рекреаційну інфраструктуру Вилківської громади. Виникла пожежа, яку оперативно ліквідовано. 

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

Увечері 21 вересня ворог атакував південь Одеської області, внаслідок чого пошкоджено об’єкт рекреаційної інфраструктури у Білгород-Дністровському районі. Подія кваліфікована за ст. 438 "Порушення законів та звичаїв війни" Кримінального кодексу України. В результаті влучання виникла пожежа, яку було оперативно ліквідовано. 

Однією з головних подій цього тижня не тільки для нашої країни, а й усього світу став візит президента України до США. 19 вересня розпочалася 78-а сесія Генеральної асамблеї ООН. Вперше від початку російського вторгнення на засіданні Генасамблеї особисто виступив президент України Володимир Зеленський

У межах участі в загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку Володимир Зеленський провів зустріч із Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем. Зокрема політики обговорили перспективи поновлення роботи Чорноморської зернової ініціативи

Тим часом судноплавство у чорноморських берегів жвавішає. 16 вересня перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українських портів. 16 серпня перше судно скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден до/з портів Одеси. Контейнеровоз JOSEPH SCHULTE знаходився в одеському порту з 23 лютого 2022 року. 16 серпня він вийшов за Воронцовський маяк і взяв курс на Босфор. Але це було китайське судно, було відомо про звернення дипломатів Китаю до рф. Тобто це міг бути жест росії до партнерів, тому питання щодо подальших подій було відкрите.  

18 вересня стало відомо, що балкер PUMA (Кайманові острови) 15 вересня вийшов з Одеського порту о 7:28 і попрямував у напрямку румунських територіальних вод новим тимчасовим коридором, встановленим для цивільних суден Військово-Морськими Силами ЗСУ.

19 вересня судно RESILIENT AFRICA з 3 тисячами тонн пшениці вийшло з порту Чорноморськ та рухається в напрямку Босфору.

Фото: Олександр Кубраков/Facebook
Фото: Олександр Кубраков/Facebook

20 вересня екіпаж вантажного судна Seama врятували після вибуху в Чорному морі на відстані близько 40 км від берега. 12 членів екіпажу зареєстрованого в Того (Африка) були евакуйовані та доставлені для отримання меддопомоги в порт Суліна біля кордону з Україною. За попередньою інформацією, вибух стався в машинному відділенні судна. CNN з посиланням на членів екіпажу писало, що можливо вибух був наслідком того, що судно потрапило на міну. 

22 вересня судно AROYAT (прапор Палау) з 17,6 тис. тонн української пшениці для Єгипту вийшло з порту Чорноморськ. 

22 вересня стало відомо, що балкери AZARA, YING HAO 01, ENEIDA підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів Південний та Чорноморськ. 

На тижні, що минув було багато повідомлень про корупцію у військкоматів та ухилянтів. 16 вересня під час реалізації оперативної інформації прикордонники Білгород-Дністровського загону виявили та затримали вісімнадцять громадян України, які збиралися незаконно потрапити до Молдови. Серед них жителі Харківської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської та Одеської областей. Особливість подорожі полягала в тому, що "туристи" не усвідомлювали небезпеку їхнього маршруту. До місця збору їх довозили в причепах з зерном, дехто чекав вказівок знаходячись у лісосмугах по декілька діб. За це вони мали заплатити до 5000 $ США з кожного. Стосовно осіб, що намагались незаконно потрапити до Молдови, складено протоколи про вчинення ними адмінправопорушення, передбаченого ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України", а самих громадян направлено до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

18 вересня стало відомо, що підозрюють голову лікарської комісії та двох її спільників за те, що організували схему ухилення від мобілізації в Одесі. За даними слідства, підозрювана організувала корупційну схему з одержання хабарів за виготовлення виписок із медичної карти амбулаторного хворого, із зазначенням фіктивного діагнозу, що дозволить уникнути призову на військову службу. Ціна послуги 1500 доларів США. 

21 вересня поліцейські викрили у хабарництві військовослужбовця одного із районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Одеської області. Правоохоронці встановили, що 43-річний працівник військкомату повідомив родичці військовослужбовця, що за грошову винагороду розміром 10 тисяч доларів США посприяє, щоб її племінника перевели з бойового підрозділу в іншу військову частину, а згодом визнали непридатним та звільнили з військової служби. 

Фото: ДПСУ
Фото: ДПСУ

Того ж дня оперативники Подільського та Білгород-Дністровського прикордонних загонів запобігли незаконному переправленню осіб через державний кордон. Працівники ДПС України, на транзитній ділянці дороги "Маяки – Удобне" під час огляду вантажівки в причепі виявили шість громадян України. Попри незручності "поїздки", кінцева вартість трансферу за кордон мала коштувати від 4 тисяч до 5 тисяч доларів США.

22 вересня стало відомо, що детективи слідчого управління миколаївської обласної поліції разом зі співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Одещини викрили 33-річного співробітника одного із територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Одеси. У ході досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що фігурант за допомогою підроблених документів допомагав чоловікам перетнути держкордон на пунктах пропуску Одещини. За свої послуги брав 6000 доларів США. 

19 вересня Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" підписала заяву громадських організацій України проти проведення виборів в Україні під час війни. На думку громадських активістів, вибори та повномасштабна війна – несумісні. Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю – і до значної дестабілізації держави в цілому. За інформацією сайту Transparency International Ukraine заяву вже підписали щонайменше сто громадських організацій.

Того ж дня стало відомо, що на 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі. Експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на розширенні меж "Історичного центру Одеси" до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

З 28 серпня на Думську площу до мерії виходять люди, які виступають проти витрат бюджету, які недоцільні під час війни, зокрема, проти тендера на реконструкцію Київсього районного суду. 16 вересня не стало виключенням. За оцінками журналістів на площі було щонайменше тисяча одеситів, за словами мітингувальників, поки що належної реакції немає як від місцевої, так і від центральної влади. 

Фото: Інтент, Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

 17 вересня стало відомо, що очільник Одеської ОВА Олег Кіпер вимагає скасувати тендери на ремонт суду та озеленення міста. З відповідним запитом він звернувся до міського голови Геннадія Труханова. Журналістка Ірина Гриб виклала в інтернет лист за підписом Олега Кіпера. 

Згідно з коментарем пресслужби Одеської ОВА, підпис на листі схожий на підпис голови ОВА Олега Кіпера і справжність цього документа пресслужба не спростовує.

Але 22 вересня постійна комісія Одеської міськради з питань планування, бюджету і фінансів не підтримала пропозицію зі скасовування цього тендеру. На пропозицію не вистачило одного голосу, повідомляє Центр публічних розслідувань. В повідомленні йдеться, що з пропозицією виступив голова комісії Олексій Потапський. Пропозиція набрала три голоси: "за" - Олексій ПотапськийОлег Звягін та Вадим Мороховський, інші депутати "утрималися".

Відомо, що 23 серпня пікет мав продовження, а у середу 27 вересня 2023 року відбудеться XXІІІ сесія Одеської міської ради VIII скликання. Є всі підстави вважати, що питання тендера буде піднято гостро. Інтент традиційно буде вести онлайнтрансляцію заходу, тому наші читачі про те, що буде проходити в сесійній залі на Думській, 1 дізнаються максимально швидко.  

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися