30 вересня 2023 р. 21:08

Руйнівний удар по морвокзалу та емоційна сесія Одеської міської ради: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Вночі, 23 вересня, армія рф атакувала Одещину ракетами "Онікс". Про це під час телемарафону розповіла керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. За словами Гуменюк, ракети запускали з берегового комплексу "Бастіон" в окупованому Криму. Дві з них влучили в рекреаційну зону одеського регіону. "Але це відкрита територія. Критичних руйнувань і травмованих немає", — зазначила керівниця пресцентру.

Вночі 25 вересня російські військові спрямували по Одеській області 19 ударних дронів типу "Shahed-136/131"  та  дві надзвукові ракети "Онікс". Також ворог застосовував 12 "Калібрів" зі складними траєкторіями руху різними областями. Для атаки з моря додатково до надводного ракетоносія був залучений підводний човен з новоросійської бухти. 19 "шахедів" та 11 "Калібрів" вдалося збити силам протиповітряної оборони. Утім ворог підступно влучив у припортову інфраструктуру. Суттєвих пошкоджень зазнав морський вокзал в Одесі, в будівлі привокзального готелю, що вже кілька років не функціонує,  спалахнула пожежа.  Вогнеборці її ліквідували. Окрім того "Онікси" зруйнували зерносховища. 

Того ж дня рятувальники вилучили з-під уламків складу де зберігалося зерно тіло загиблого працівника. Про це повідомив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер. За його словами, це один з двох працівників, що працювали на складі під час нічної атаки російської армії по області. 

Фото: Андрій Ставніцер/Facebook
Фото: Андрій Ставніцер/Facebook

26 вересня військові сили російської федерації вночі атакували Одеську область  безпілотними летальними апаратами типу Shahed-136/131. Як повідомив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер, атака тривала протягом двох годин. Сили протиповітряної оборони збили більшість з ворожих дронів. Утім інші досягли мети й в Ізмаїльському районі влучили у припортову інфраструктуру.  Зокрема постраждала поромна переправа. Постраждали двоє чоловіків — водіїв вантажівок. Одному з них медичну допомогу надали на місці, другого з важкою травмою руки ушпиталили. Також пошкоджені:  будівля пункту пропуску, складські приміщення, близько 30 вантажівок. Шість фур зайнялися. Вогнеборці ліквідували пожежі.

Того ж дня стало відомо, що міжнародний пункт пропуску на поромній переправі Орлівка-Ісакча в Одеській області тимчасово припинив свою роботу після нічної атаки російськими дронами.

Протягом ночі 28 серпня ворог атакував південні та центральні регіони України з південно-східного напрямку, з району Приморсько-Ахтарська (рф) та миса Чауда (ТОТ Крим) ударними безпілотниками. Силами протиповітряної оборони над Одещиною було знищено 3 безпілотники. Того ж дня у Молдові в озері Гарбовець поблизу міста Анені Ной, що розташоване на південному сході країни, в 35 кілометрах від Кишинева місцеві жителі 27 вересня виявили уламки ракети

29 вересня стало відомо, що Румунія переміщує сили ППО ближче до своїх населених пунктів на Дунаї на кордоні з Україною. Це стало наслідком атак російських дронів на портову українську інфраструктуру. 

Минулий тиждень традиційно почався с протестів на Думській площі. 23 вересня одесити продовжили пікетувати мерію з вимогами до міської влади переглянути свою позицію стосовно розподілу бюджетних коштів. За словами Катерини Ножевнікової, ініціаторки протестів, зараз три головні вимоги наступні:

  • Місцеве керівництво не має перекладати на суспільство відповідальність за рішення центральної влади щодо перерозподілу коштів
  • Звітування, на що витрачаються кошти платників податків, зокрема, яка конкретно допомога надається військовим.
  • До суспільства не має застосовуватись тиск та адмінресурс

Фото: Інтент, Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Перед початком сесії також стало відомо, що директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова звернулася до міської ради із клопотанням про виділення підприємству 51 мільйона гривень. Як пояснила посадовиця під час засідання постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради кошти потрібні для сплати за рішенням суду, повідомляє Центр публічних розслідувань

25 вересня для відновлення пошкоджень спільного майна багатоквартирних будинків, що постраждали в Одесі внаслідок російської агресії, виділили першу суму. Це питання обговорювали на комісії з питань бюджетної політики Одеської міськради. Всього на напрямок виділено 20 мільйонів гривень, проте фактично допомогу отримають, скоріш за все в цьому році, лише чотири будинки.

Центр публічних розслідувань проаналізував підготовку депутатів до сесії на основі опублікованої на Депутатському порталі інформації: відео засідань депутатських комісій, їхній склад, порядок денний, а також протоколи засідань. Свою роботу Депутатський портал Одеської міської ради поновив лише на початку серпня 2023 року. Від початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року портал було закрито. На необхідності поновлення його роботи неодноразово наголошували й депутати, і Одеський Комітет виборців. Усього у міжсесійний період згідно з опублікованою на депутатському порталі інформацією відбулося 17 засідань комісій. 

З 17 проведених комісій станом на 17 годину 26 вересня опубліковано лише один протокол засідання, а саме постійної комісії з питань житлово-комунального господарства.

27 вересня відбулась XXІІІ сесії Одеської міської ради VIII скликання. З точки зору суспільного резонансу найгучнішим стало те, що депутати Одеської міської ради не підтримали правки від своїх колег щодо скасування виділення 10 мільйонів на ремонт Київського суду, через який перед будівлею мерії вже четвертий тиждень протестують містяни. Правки колег підтримали лише 20 обранців. 

Відомо, що в результаті цього рішення протести перед будівлею мерії продовжились. 

25 вересня співробітники Служби безпеки України затримали завідувача відділення нейрохірургії та лікаря-нейрохірурга однієї з клінічних лікарень Одеси за підозрою у хабарництві. За даними досудового слідства, посадові медустанови вимагали гроші з пацієнтів за надання послуг, які підпадають під безоплатну медичну допомогу. 

У ході обшуків у службовому кабінеті завідувача виявлено та вилучено гроші у різних валютах у розмірі еквівалентному 250 тисячам доларів США. 

26 вересня стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України не планує виділяти кошти на ремонт будівлі Одеського державного музичного ліцею імені Столярського, постраждалого під час обстрілу Одеси. Про це повідомив депутат Одеської міської ради Петро Обухов, оприлюднивши відповідь міністерства на звернення Одеської міської ради від 4 серпня.

27 вересня апеляція Вищого антикорупційного суду України відмовила в задоволенні скарги захисників Бориса Кауфмана та залишила бізнесмена під вартою з альтернативою застави в розмірі 268,4 мільйона гривень. 

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися