27 січня 2024 р. 21:31

Атака дронів, прослуховування журналістів та затримання голови сільради: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Ввечері, 24 січня, російська армія двома хвилями атакувала Одещину, основний удар був зосереджений на Одесу. 11 ворожих БпЛА й вдалося збити: десять на Одещині, один на Миколаївщині. Проте збиті дрони інерційною траєкторією долітали до житлових кварталів. Один із них, потрапивши до новобудови в Хаджибейському районі, викликав пожежу. 

Ще один уражений дрон у падінні пробив дах двоповерхової житлової будівлі у Приморському районі. У цьому ж житловому кварталі впав ще один БпЛА, поряд із пошкодженим під час попередньої атаки багатоквартирним будинком. Вибухова хвиля вибила скло у вікнах навколишніх будинків, вщент вигорів запаркований у дворі автомобіль.

Фото: ДСНС

Детективи Державного бюро розслідувань затримали в Одесі при спробі організації перетину кордону п'ятого учасника злочинної організації, яка поставила для ЗСУ неякісний одяг на 1 мільярд гривень. Генеральний прокурор не повідомив прізвища затриманого, але у Державному бюро розслідувань зазначили, що йдеться про Романа Гринкевича.

Фото: ДБР

Пізніше Печерський районний суд Києва провів засідання, на якому обрав запобіжний захід затриманому вранці 22 січня бізнесмену Роману Гринкевичу  — тримання під вартою до 17 березня з альтернативою у вигляді застави розміром понад 500 мільйонів гривень.

Фото: Суспільне

25 січня в Одесі ухвалили рішення призначити КП "Одесміськелектротранс" замовником проєктування та виконання робіт з капітального ремонту ділянки трамвайної колії на узвозі Маринеска. За словами одеського мера Геннадія Труханова, від початку повномасштабного вторгнення узвіз Маринеска взяв на себе весь транспортний потік вулиці Приморської, яка на той час була закрита для проїзду транспорту.

Фото: Інтент, Наталя Довбиш

23 січня співробітники Малиновського районного відділу поліції Одеси відмовилися реєструвати в Єдиному реєстрі досудових розслідувань провадження за заявою журналістки та блогерки Ірини Гриб щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Йдеться про систему аудіоконтролю й GPS трекер, який журналістка виявила у своїй автівці 19 січня.

Ірина Гриб зазначила, що не здивована таким рішенням поліції й очікує, що така ж доля спіткає її заяву щодо незаконного придбання, збуту або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Фотоколаж: Інтент

Також 23 січня стало відомо, що віряни Свято-Успенської парафії селища Олександрівка Одеської області разом з настоятелем перейшли до Православної церкви України. Напередодні на загальних зборах, релігійна громада ухвалила рішення про вихід з московського патріархату разом з настоятелем протоієреєм Михайлом Харабарою, який 32 роки очолює дану парафію, та послідувала Томосу про автокефалію.

Фото: Одеська єпархія ПЦУ

25 січня голові однієї з сільрад Білгород-Дністровського району Одеської області повідомили про підозру у заволодінні земельною ділянкою на узбережжі Дністровського лиману та спробі її легалізації. За версією слідства, голова сільради розробив злочину схему із заволодіння землею комунальної власності на узбережжі лиману у Білгород-Дністровському районі під виглядом її безоплатної приватизації. 

У прокуратурі стверджують, що у такий спосіб підозрюваний заволодів правами на 0,25 га землі на узбережжі Дністровського лиману та планував її продаж за 12 тисячі доларів США приватному підприємцю. Він забезпечив укладання попереднього договору купівлі-продажу між підконтрольною особою і покупцем та одержав 3000 доларів США авансу.

Фото: Одеська обласна прокуратура

Також колишнього генерального директора Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф підозрюють у розтраті майже пів мільйона гривень на закупівлі медичних матеріалів. Слідчі стверджують, що у 2022 році посадовець свідомо уклав договір з підприємицею, що займалась оптовою торгівлею фармацевтичними товарами, на закупівлю медичних матеріалів, вартість яких була значно вища за ринкову. Понад 800 тисяч гривень було заплачено за гемостатичні бинти та компресійні гемостатичні губки, переплативши на закупівлі майже 500 тисяч гривень.

Фото: Нацполіція

Українська тенісистка Даяна Ястремська вибула у півфіналі Australian Open-2024. Вона поступилася у двох сетах китаянці Чжен Цінь Вень з рахунком 4:6, 4:6.

Цього року Даяна Ястремська відібралась в основу австралійського мейджора через кваліфікацію. Це вже її п’ятий турнір серії Australian Open. Даяна перемогла двох чемпіонок Грендслем: у першому колі переможницю Вімблдону-2023 Маркету Вондрошову, а у четвертому - володарку титулів Australian Open 2012 та 2013 років Вікторію Азаренко, яка виступає під нейтральним прапором. Це був перший півфінал турніру серії Грендслем для Даяни.

Фото: WTA

20 січня Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідав Одеську область для обговорення посилення допомоги постраждалим внаслідок російської агресії жителям Одещини та переселенцям.

"В ході зустрічі з керівництвом Одеської обласної військової адміністрації було обговорено продовження та посилення допомоги УВКБ ООН людям, що постраждали внаслідок російських обстрілів на Одещині та ВПО, які знайшли свій прихисток у нашому регіоні", - зазначили в ОВА.

Зокрема, за даними адміністрації, йдеться про допомогу у відновленні пошкоджених помешкань одеситів та жителів області. Проблемними залишаються питання розміщення внутрішньо переміщених осіб. Тож обговорили питання щодо ремонту приміщень, які надалі будуть використовуватися як тимчасове житло для переселенців.

Головні підсумки тижня

Сергій Лозовський

Поділитися