17 лютого 2024 р. 18:48

Чергова атака дронами, нахаббуд над будинком Гоголя та справа "Краяна": підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Одеська область вночі з 9 на 10 лютого стала мішенню для атак росіян, які залучили для нападу безпілотні летальні апарати Shahed-131/136. Як повідомили в Оперативному командуванні "Південь", окупанти атакували регіон трьома хвилями безпілотників тривалістю півтори - дві з половиною години. Першу хвилю росіяни спрямували безпосередньо по Одесі. Всі дев'ять дронів, що летіли по обласному центру знищили підрозділи протиповітряної оборони. Однак, уламки одного зі збитих БпЛА пошкодили технічну споруду припортової інфраструктури, поранення отримав один з працівників підприємства. Другу і третю хвилі атак ворог спрямовував по припортовій інфраструктурі Подунав'я. Тут вдалось знищити 12 дронів.

Під час атаки російських безпілотників в Одеській області в ніч проти 10 лютого у Румунії оголосили попередження для населення прикордонних населених пунктів і підіймали винищувачі F-16. Повітряну тривогу Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій Румунії оголосила в повітах Тулча і Галац, які межують з Одеською областю. 13 лютого стало відомо, що румунський президент Клаус Йоганніс скликав  засідання найвищої ради національної оборони. Воно заплановане на 21 лютого. До порядку денного засідання Ради внесено питання розвитку ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні в контексті агресії росії проти України та наслідки для Румунії.

Фотоколаж: Інтент
Колаж: Інтент

Одеський музей історії розвитку українського козацтва став ще одним закладом культури в місті, який постраждав через регулярні атаки російських безпілотників. В центральній залі впала частина стелі, а та що залишилась — аварійно нависла. Під загрозою функціонування опинилася колекція музею. Музей історії розвитку українського козацтва розташований в Одесі в районі Пересипу у відреставрованій будівлі ХІХ століття, за адресою м. Одеса, вулиця Чорноморського Козацтва, 9.

Фотоколаж: Інтент
Колаж: Інтент

13 лютого ворог спрямував по Одесі керовану авіаційну ракету Х-59 з літаків тактичної авіації, що маневрували над акваторією Чорного моря. Як повідомило оперативне командування "Південь", сили протиповітряної оборони ракету збили на підльоті із моря до міста. Але уламки збитої ракети пошкодили недобудову і скління кількох багатоповерхових будинків у прибережній зоні.

Фото: Яролав Войцеховський/Facebook
Фото: Ярослав Войцеховський/Facebook

10 лютого художник Ярослав Войцеховський влаштував черговий перформанс в Одесі, цього разу звернувши увагу на пам'ятник-погруддя радянському маршалу Родіону Малиновському. Художник намалював на пам'ятнику латинську літеру "Z", яка після повномасштабного вторгнення стала символом російської окупації. 

Фото:Одеська обласна прокуратура
Фото: Одеська обласна прокуратура

12 лютого правоохоронці затримали депутата Білгород-Дністровської районної ради в Одеській області за підозрою у вимаганні з підприємця 20 тисяч доларів США за сприяння у вирішенні "земельного питання". За даними слідства, посадовець вимагав у приватного підприємця неправомірну вигоду за безперешкодну передачу в оренду з правом приватизації двох земельних ділянок площею 4 гектарів поблизу селі Молодіжне Одеського району. Землі мали використовуватися для будівництва комплексу технічного обслуговування транспортних засобів.

Фото: Громадське
Фото: Громадське

Того ж дня стало відомо, що Вищий антикорупційний суд розгляне питання об'єднання справи за обвинуваченням міського голови Одеси Геннадія Труханова та інших обвинувачених у розтраті понад 92 мільйонів гривень бюджету міста на придбанні будівлі збанкрутілого заводу "Краян" з провадженням щодо його колишньої помічниці Альони Попової, яку заочно судять за це ж. 

Фотоколаж: Інтент
Зображення: Інтент

Низка громадських організацій, серед яких Одеська обласна організація "Комітету виборців України" та Центр публічних розслідувань підписали звернення до Офісу Ради Європи в Україні та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з критикою мобілізаційного законопроєкту. Як зазначається у зверненні, проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку №10449 від 30 січня 2024 року, який зареєстрований в Верховній Раді України порушує принципи конституційності та основні права громадян, підриває довіру громадян до влади, віру у справедливість та верховенства права. 

Фото: Одеська міська рада
Фото: Одеська міська рада

14 лютого Інтент повідомив, що в центрі Одеси виявлено незаконні будівельні роботи у будинку, який є пам'яткою архітектури. Йдеться про будинок Трощинського, який більш відомий, як "будинок Гоголя", адже тут жив та працював письменник. Як повідомили в Одеській міській раді, пам’ятка архітектури на вулиці Гоголя, 11,  протягом багатьох років руйнувалася. В мерії зазначають, що між ними та приватним власником будівлі точилися суперечки щодо того, хто має проводити реконструкцію історичної будівлі. Але врешті власники досягли порозуміння і розпочали процес відновлення цієї пам'ятки архітектури. Було подано необхідні документи для проведення протиаварійних робіт з метою зупинення руйнування будівлі та підготовки до подальших реставраційних заходів зі збереженням її аутентичного вигляду. У 2023 році були виявлені незаконні будівельні роботи, спрямовані на зміну функціонального призначення будівлі, ймовірно, на створення готелю. Зокрема, добудовано третій поверх з боку двору та розпочато влаштування нових балконів.

Фото: Гончаренко-центр
Фото: Гончаренко-центр

15 лютого народний депутат з Одеси Олексій Гончаренко опинився в епіцентрі скандалу через невдалу рекламну кампанію. Зокрема, у Telegram-каналі "Гончаренко - Центри. Освіта та волонтерство" з’явилась інформація  про те, що Гончаренко центри шукають самотніх жінок. У рамках рекламної кампанії мережі у 30 містах України були розклеєні листівки із зображенням політика та засновника центру із букетом троянд. Оголошення містило наступник текст: "Шукаю жінку! Віком 18−85 років. Ти самотня і прагнеш змін? Хочеш знати англійську чи французьку? Я навчу тебе всього безкоштовно. Просто зателефонуй". Сам Олексій Гончаренко негативно відреагував на рекламну компанію та попросив вибачення. "Хочу вибачитись за те, що ви побачили, і за цю рекламну "кампанію". Я вже звʼязався з керівництвом "Гончаренко-Центрів". Ми обговорили цю ситуацію. Всі плакати вже знімаються з вулиць. Більше такого не буде. Я реально не можу зрозуміти: як таке могло спасти на думку? І навіщо ось таке вішати на вулицях? Дуже злий", — написав він у соцмережах.

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися