13 січня 2024 р. 23:59

Негода, розмінування Чорного моря та реанімація справи Краяна: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Щотижня Інтент підбиває підсумки тижня у відео та текстовому форматі. До уваги читача тільки найважливіші новини Одеси та Півдня України й виключно правдива інформація.

На цьому тижні зима остаточно заявила про свої права. 8 січня Одещину засипало снігом

ФОТО: Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області
Одеська область. 

В одеської області температура повітря була: на півночі: від -2°C до -7°C; на півдні від +3°C до +6°C. Спочатку опади спостерігалися лише на півночі області - дощ зі сніжною крупою. Вітер - північно-східний 6-10 м/с, з поривами 10-16 м/с. Температура з позначкою мінус та й не прості погодні умови збереглися до кінця тижня. 

Будівля Одеської мерії. Фото: Одеська міська рада
Фото: Одеська мерія

Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився створити міську раду з питань внутрішньо переміщених осіб,  до складу ради увійшла 21 особа. Для семи посадовців міської ради - членів ради це є обов'язковим. Серед Інші 10  представників від переселенців та чотири представники від громадських організацій, які провадять діяльність у сфері забезпечення та захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Фото: Мінфін
Фото: Мінфін

11 січня представник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері  телемарафону заявив, що робота українського "зернового коридору" вийшла на свої потужності до повномасштабного вторгнення росії. За його словами зерновим коридором скористалися вже 500 суден, які перевезли понад 10 млн тонн вантажів.

(Фото: Міноборони Болгарії)
Фото: Міноборони Болгарії

Болгарія, Румунія та Туреччина у четвер, 11 січня, підписали угоду про створення коаліції для розмінування Чорного моря. Діяльність коаліції носитиме виключно мирний характер. Після підписання угоди розпочався процес оперативного планування, спрямований на розробку детальних документів та інструкцій щодо дій групи. Цей процес може зайняти до декількох місяців. 

Фото: ДБР
Фото: ДБР

Того ж дня стало відомо, що в Одеській області відкрили кримінальне впровадження щодо працівника Білгород-Дністровського районного ТЦК та СП, який за гроші допомагав військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації. За версією слідства, підозрюваний за 2 тисячі доларів США робив "клієнтам" документи про визнання їх непридатними до військової служби, а за 3 тисячі доларів США чоловіки могли ще й знятись з військового обліку. Задокументовано факт отримання співробітником військкомату 7 тисяч доларів США за зняття з військового обліку трьох чоловіків.

Обвинувачені у "справі "Краяна" на одному з засідань ВАКС. Фото: УСІ
Засідання ВАКС

10 січня Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд по суті справу про придбання адміністративної будівлі колишнього заводу "Краян", головним обвинуваченим у якій є Одеський міський голова Геннадій Труханов. У судовому засіданні 10 січня 2024 року прокурор оголосила короткий виклад обвинувального акту, наступне засідання, на якому заплановано виступи сторін зі вступними промовами, призначили на 17 січня.

Одеський міський голова та інші особи обвинувачуються у заволодінні коштами бюджету у сумі понад 92 мільйонів гривень внаслідок реалізації схеми придбання у комунальну власність приміщення адміністративного корпусу колишнього заводу "Краян" за вдвічі завищеною ціною.

З жовтня 2018 року ця справа розглядалась в Малиновському районному суді міста Одеса.

4 липня 2019 року Малиновський районний суд міста Одеси оголосив виправдувальний вирок Одеському міському голові та іншим особам.

11 лютого 2021 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційні скарги прокурорів САП щодо скасування виправдувального вироку Малиновського районного суду міста Одеси та скерування справи на новий розгляд до Вищого антикорупційного суду.

21 вересня 2019 року вказану справу призначили до розгляду. У прокуратурі зауважили, що підготовче засідання тривало 2,5 роки.

Окрім міського голови Одеси Геннадія Труханова у цій справі фігурують: його заступник Павло Вугельман, ексголова постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василь Шкрябай, ексдиректор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор та його ексзаступник Володимир Радіонов.

Раніше Вищий антикорупційний суд виділив в окреме провадження матеріали стосовно представника офшорної компанії Valton Group LP Ігоря Кравченка, якого обвинувачують у причетності до справи міського голови Одеси Геннадія Труханова про купівлю будівлі заводу "Краян".

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися