03 лютого 2024 р. 21:33

Масштабний обмін полоненими, 8 тисяч доларів за довідку та мідії з Сухого лиману: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

У середу, 31 січня, відбувся великий обмін між росією та Україною. Вдалося повернути 207 полонених українських воїнів та цивільних. Серед врятованих військовослужбовців 95 представників Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції України.

З них 180 оборонців, які повертаються додому - з рядового та сержантського складу, ще 27 - українські офіцери. Щонайменше 36 з них мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому зі звільнених вже виповнився 61 рік, а наймолодшому невдовзі буде 21. Серед звільнених військовослужбовців - захисники Маріуполя, Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи та бойові медики. Серед повернутих з російського полону — захисник острова Зміїний Олег Чернишов. Житель міста Вилкове Одеської області майже два роки провів у полоні.

Декілька приємних новин, пов'язаних з економікою Чорного моря. 27 січня стало відомо, що ставки фрахту у глибоководних портах Одеси фрахт для хендісайзів понизилися, а фрахт у річкових портах Дунаю залишився стабільним. Зокрема фрахт на перевезення кукурудзи хендісайзами до середземноморського узбережжя Іспанії знизився на 3 долари за тонну до 33-35 доларів. Ставки понизилися на 2-3 доларів за тонну у напрямках до середземноморського узбережжя Єгипту – до 30-31 долар за тонну, Італії – до 32-33 доларів та Тунісу – до 37-38 доларів за тонну.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

1 лютого стало відомо, що в Україні дозволили використовувати акваторію Сухого лиману для ведення господарської діяльності у сфері марикультури, як в Норвегії та Чилі. Відповідне розпорядження схвалено Урядом на минулому засіданні, повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України. В міністерстві зазначили, що ділянка водойми в Сухому лимані має вільний водообмін з морем та достатню солоність для вирощування мідій, різних видів креветок тощо.

Фото: НАБУ, САП
Фото: НАБУ, САП

28 січня господарський суд Одеської області в шосте запланував підготовче засідання за позовом Одеської обласної ради щодо "Дачі Маразлі" тепер на 1 лютого 2024 року. Йдеться про суперечку між обласною радою, та товариств з обмеженою відповідальністю "Крок вперед" й "Бульвар 1906", до якої у жовтні залучили Департамент культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог. Раніше суд відхилив заперечення Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації проти призначення судової будівельно-технічної експертизи. Співвідповідачем за позовом Одеської обласної ради щодо "Дачі Маразлі" до двох товариств з обмеженою відповідальністю "Крок вперед" та "Бульвар 1906" є управління Одеської обласної ради з майнових відносин.

Фото: Нацполіція в Одеській області
Фото: Нацполіція

 30 січня в поліції розповили, що в Одесі забудовник вводив в оману вкладників, вдаючи зведення багатоповерхового житлового будинку. Таким чином він привласнив майже 6,5 мільйонів гривень. Не маючи дозвільних документів, що посвідчували б право власності або користування земельною ділянкою та будівництво багатоповерхівки на вулиці Мечникова, чоловік впродовж чотирьох років укладав договори з громадянами про інвестування у майбутнє житло в новобудові. Четверо вкладників, не дочекавшись просування будівництва, звернулися до поліції. Під час слідства з'ясувалося, що обманутими залишилися ще десятьох потерпілих громадян, які вклали свої гроші в нерухомість. Загалом сума збитків інвесторів від афери оцінюється у майже 6,5 мільйонів гривень.

Фото: Одеська обласна прокуратура
Фото: Одеська обласна прокуратура

1 лютого завідувачку консультативного поліклінічного відділення одного з інститутів Національної академії наук України звинуватили у корупції та оголосили підозру. За версією слідства, лікарка обіцяла військовозобов’язаному за винагороду оформити виписку про стан здоров’я та подальшу подачу та узгодження в МСЕК інвалідності другої групи. Надалі це дозволило б чоловікові отримати відстрочку від мобілізації та безперешкодно виїхати за кордон. Медпрацівницю затримали у службовому кабінеті після передачі їй 8 тисячі доларів США неправомірних коштів. При цьому ще 200 доларів США вона одержала на попередній зустрічі як завдаток. Медикині оголосили підозру в одержанні неправомірної вигоди.

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Цього тижня фахівці Інтента та ЦПР продовжили досліджувати декларації публічних осіб міста та області. На нашому сайті можна ознайомиться з аналізом щорічних декларацій за 2021 та 2022 роки народних депутатів України Степана ЧернявськогоСоломії Бобровської, Тетяни Плачкової (відмовилась від повноважень), Сергія Колебошина та Олега Колєва. Але найбільшу зацікавленість читачі виявили до декларації Одеського міського голови Геннадія Труханова

Мер міста у деклараціях за 2021 та 2022 роки вказав наявність вітчима Миколи Данилюка, який не фігурував у декларації за 2020 рік, та позичав гроші у мами. Як повідомляє Центр публічних розслідувань, цей чоловік у 2021 році подарував матері мера 11 мільйонів 577 тисяч 213 гривень.

В іншому декларації мало відрізняються, окрім того, що мер позичив у 2022 році у своєї мами 200 тисяч доларів. Так у деклараціях за 2021 та 2022 роки немає квартири площею 149 кв. м та машиномісця 13 кв. м, що належать старшій донці — Катерині Трухановій, яку мер вказав у декларації за 2020 рік. Інша нерухомість, яку мер декларував чотири роки тому, залишилася незмінною:

  • квартира в Одесі площею 131 кв. м;
  • житловий будинок в Одесі - 252,4 кв. м і земельна ділянка 681 кв. м, якими мер володіє разом з матір'ю;
  • земельна ділянка 26 тисяч 970 кв. м, яка належить матері мера;
  • квартира, що навпіл належить колишній дружині Тетяні Колтуновій та донці Алісі.  

 Мер Одеси задекларував у 2020 році колекцію годинників: Rolex, Ulysse Nardin, Patek Philippe, Breguet, A. Lange & Sohne. Вартість годинника не вказана. Його мати володіє годинниками Bovet, а також колекцією прикрас з дорогоцінним камінням (каблучки, сережки, підвіска). Щодо транспорту, то Геннадій Труханов у 2020 році вказав, що особистого авто у нього немає, їздить він на Range Rover 2012 випуску, яке орендував у ТОВ "Лесор Одеса". У деклараціях за 2021 та 2022 це залишилось незмінним.

За 2020 рік на посаді мера Одеси Труханов отримав 267 тисяч 139 гривень зарплати, у 2021 році - 277 тисяч 913 гривень, а у 2022 році - 285 тисяч 574 гривні. Також мер у 2020 році задекларував подарунок у негрошовій формі від старшої дочки Катерини вартістю 600 тисяч гривень. 283 тисячі 421 гривню отримав мер від надання майна в оренду у 2020 році. А у 2022 та 2021 роках мер майно в оренду не здавав.

Експерти всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" здійснили моніторинг оприлюднення декларацій за 2021 та 2022 роки депутатами міських рад обласних центрів України (за винятком Донецької, Луганської областей та АРК). Під час аналізу даних з Єдиного державного реєстру декларацій також було проаналізовано кількість наявних декларацій за 2023 рік. Моніторинг виявив, що кожен девʼятий депутат з облцентрів не подав декларацію за 2021 та 2022 роки, докладно можна ознайомиться тут

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися