08 червня 2017 р. 03:00

Хто купив Україну (південь): розпродаж комунальної нерухомості

Хто купив Україну (південь): розпродаж комунальної нерухомості

ІзбірКом публікує одну з чотирьох частин масштабного розслідування, яке стосується «розпродажу» майна у Південному регіоні України

Учасник Центру публічних розслідувань Олександр Волошин провів масштабне розслідування про те, хто за минулий рік купував комунальну нерухомість у великих містах України. Ми публікуємо одну з чотирьох частин цього розслідування, яка стосується «розпродажу» майна у Південному регіоні України. 

Щороку місцеві ради купують нову нерухомість, щоб у подальшому, за можливості, продати її. Комунальну нерухомість можна отримати на аукціоні, за конкурсом або взяти її в оренду на кілька місяців, щоб потім викупити. Останній спосіб дозволяє орендарю уникнути конкуренції за найкращі приміщення у своєму населеному пункті.

Рейтингами міст України вже нікого не здивуєш: найкращі, найкомфортніші, та найпрозоріші з них уже відомі. Ми ж спробували не просто показати, яке центральне місто області розпродало свою нерухомість більше, а яке нічого не втратило, а ще й дізнатися хто і яку «комуналку» викупив у 2016 році.

В минулому році центральні територіальні громади областей втратили більше 350 приміщень, майже у третині випадків в цьому виявилися зацікавлені політики та олігархи, і це не враховуючи місцевих чиновників. Практично про кожен комунальний об`єкт, викуплений у 2016 році, та його нового власника чи окремі зв`язки можна прочитати на КАРТІ. Також, тут можна побачити узагальнену інформацію по місту (загальна площа викупленої нерухомості, середня ціна 1 кв.м. та загальна сума отриманих від продажу коштів). Різні ж кольори означають різний ступінь суспільної користі від продажу майна: від червоного до зеленого, тобто від найдешевших до найдорожчих. До того ж, ми з’єднали деякі об`єкти лініями, натиснувши на які, зокрема, можна дізнатися їхню об’єднуючу ознаку чи розширену інформацію.

Ми умовно розподілили Україну на чотири регіони: західний (Івано-Франківськ, Луцьк, Львів, Рівне, Тернопіль, Ужгород, Хмельницький та Чернівці), південний (Запоріжжя, Миколаїв, Одеса та Херсон), східний (Дніпро, Краматорськ, Полтава, Сєвєродонецьк, Суми та Харків) та центральний (Вінниця, Житомир, Київ, Кропивницький, Черкаси та Чернігів). 

Хто купив Південний регіон України у 2016 році?

ОДЕСУ люблять всі,  в тому числі й українські олігархи та місцеві авторитети з 90-х. Оскільки і перші, і другі здебільшого починали свій шлях та продовжували його у різних політичних силах, тому майже у третині випадків викупу нерухомості  помітний той чи інший, інтерес політиків. Саме в Одесі громадські туалети часто стають ресторанами, а пляжі коштують усього 5 тисяч грн/кв.м. Саме в розслідуванні по екс-комунальній нерухомості Одеси ми встановили, що детектив НАБУ Надія Полховська щонайменше в 2015 та 2016 роках працювала юристом благодійного фонду, пов'язаного із вимаганням сплати благодійних внесків у столичному ліцеї.

В 2016 році Одеса заробила найбільше з-поміж міст у рейтингу на продажі комунальної нерухомості - майже 84 млн грн.

При цьому Одеса посідає друге місце за площею проданої "комуналки" (10740,9 кв.м.), друге місце по найбільшим викупленим об`єктам (готель "Центральний" площею 4972,7 кв.м. за ціною 8239 грн/кв.м), і третє - за середньою ціною комунальної нерухомості міста (7820 грн/кв.м.).

Спортивне БПП для Дарта Вейдера

Владислав Лінський викупив 53,7 кв.м. підвального приміщення будинку по вулиці Болгарській, 7 за ціною 3850 грн./кв.м. Він також викупив 55,2 кв.м. першого поверху будинку по вулиці Адмірала Лазарєва, 32 за ціною 6884 грн./кв.м. 

Владислав Лінський - один із трьох засновників спортивного клубу "Гріго Джим". Ще одним засновником клубу є Заслужений майстер спорту з тайського боксу, чемпіон світу та Європи з тай-боксу, депутат Одеської міської ради від БПП "Солідарність" Денис Григор`єв. Останній, окрім депутатства та спорту, є помічником народного депутата України від БПП Дмитра Голубова, а також разом із ним та ще одним помічником Голубова і керівником "Інтернет партії України" Сергієм Голдаковим - співзасновники громадської організації "Інтернет парламент".

Готельно-фруктовий авторитетний бізнес

Фірма "Рея Руж" викупила 220,3 кв.м. підвального приміщення по провулку Нечипуренко, 5 за 4462 грн./кв.м.

Власниками "Рея Руж" є Павло Куліковський, Віталій Тамарцев, Артур та Наталя Шалімови. Ця ж четвірка володіє компанією "Фудмаркет Олександрівський", яка з 2005 року по 2010 рік викупила 7 квартир будинку по провулку Нечипоренка, 7 - цілісну будівлю флігеля. У 2013 році Одеська міська рада передала компанії "Фудмаркет Олександрівський" 355 кв.м. землі за цією адресою в оренду на 49 років для пристосування будинку під нежилі приміщення готелю "Олександрівській", що знаходиться на Олександрівському проспекті, 21.

Павло Куліковський - друг очільника громадського формування "Одеська Самооборона" Дениса Плаксієнка. Чоловік є власником фруктового трейдера "ПСВ Фрут-Імпорт", співвласником морського агента "Гольфстрім Шіпінг" із фруктовою підприємицею Наталією Биковою, керівником охоронного агенства "БАРС" Сергієм Биковим та Віталієм Смелянським, а також співвласником компанії "Фортуна" разом із  одеським ресторатором Владиславом Бассом та екс-депутатом Одеської міської ради Віктором Нечитайлом. До слова, у "Гольфстрі Шіпінг" працює дружина завідувача сектором організації закупівель Регіонального сервісного центру МВС в Одеській області (МРЕВ) Сергія Куцопєра.  

Павло Куліківський та Віталій Тамарцев - "фруктові" магнати, які контролюють частку українського імпорту фруктів. У 2014 році відомий авторитетний одесит Володимир Курочка перереєстрував на них та Валентину Бойчук, Едуарда Кіма й Анну Папуцу власну компанію "СПС-Рієлт", якій Одеська міська рада передала в оренду 0,5 гектара узбережжя пляжу "Ланжерон". У цьому контексті цікаво те, що Павло Куліковський є поручителем по кредиту прокурора Одеської місцевої прокуратури №2 Лоли Урунової.

Віталій Тамарцев є одним із трьох обдарованих власників 540 кв.м. історичного будинку у центрі Одеси - горища прибуткового дому архітектора Чернігова на перетині вулиць Катерининської та Жуковського, який був понівечений родиною екс-прокурора Одеси Юрія Трунова.

Ще одним власником "Рея Руж" є Наталія Шалімова, яка є співвласницею "Транс Термінал Компані" разом із адвокатом Іриною Сімоненко. Раніше директором "ТТК" був Віктор Санін - екс-депутат Одеської міської ради, екс-помічник народних депутатів України Олексія Козаченка (Блок "За єдину Україну") та Генадія Чекіти (БПП).

Туалет, якого не було

Компанія "Едвансмент" у квітні 2016 року отримала в оренду туалет на Старосінній площі, 2/3 площею 135,3 кв.м. І тут вже хотілося розказати, як у Одесі туалети "перетворюються" в кафе чи розважальні центри, але у червні споруду знесли невідомі, а Одеська міська рада передала компанії в оренду на 25 років майже 2,4 гектара землі на Старосінній площі, 1а, 2. Не дивлячись на фактичне неіснування туалету, у вересні 2016 року компанія "Едвансмент" викупила його за 4523 грн./кв.м.

Керує "Едвансмент" Андрій Бабко, який також очолює компанію з іноземними інвестиціями "Американ Груп Інвест". Засновниками останньої є корпорація "Miami Rcr Trading Inc." (Карлос Мартінез, Радіон Лефтерьєв та Рауль Альварез) та Радіон Лефтерьєв - екс-генеральний директор торгового дому "Привоз", очільник Федерацію тенісу України в Одеській області, екс-помічник народного депутата України від Партії регіонів Олександра Пресмана. До слова, у 2013 році правоохоронці оголосили пана Лефтерьєва у розшук, як підозрюваного у привласненні майна у особливо великих розмірах. Радіон Лефтерьєв також очолює фірму "Транснадра". Остання належить компанії з кіпрським офшорним корінням "Укратрансбуд ЛТД", яка пов`язана з наддешевою купівлею бази відпочинку на дунайському острові у Одеської облради та орендою 5782,2 кв.м. нерухомості по вулиці Варненській, 27А, а також яка є засновницею "Черьомушки-Інвест", очолювану Олегом Біньковським. До того ж, Лефтерьєв був співзасновником недіючого комерційного банку "Соцкомбанк", який має безпосереднє відношення до авторитетного одесита Володимира Галантерніка.

Того ж дня, коли компанія "Едвансмент" викупила "туалет" (08.09.2016 р.), вона стала власником одноповерхової будівлі на Старосінній площі, 1 площею 117,8 кв.м. "для розміщення майстерні з надання побутових послуг" за ціною 10885 грн./кв.м. А вже у грудні 2016 року виконавчий комітет Одеської міської ради планував розглянути можливість відкриття автостанції за цією ж адресою.

Сім'я Діордієнко

У 2016 році Діордієнки викупили з комунальної власності 300,4 кв.м. підвальних приміщень за середньою ціною 4707 грн/кв.м. В інтернет-мережі є скарга на незаконні дії Департаменту комунального господарства Одеської міської ради жительки, яку з неповнолітніми дітьми та її близькими неодноразово намагалися виселити із  будинку заради продажу зайнятих приміщень сім`ї Діордієнко.

Андрій Діордієнко є власником підприємства "Консалтингове агенство "Лідер", керівником якого є Олександр Сомов - екс-член ВО "Батьківщина", кандидат у народні депутати України від "Народного фронту" на виборах 2014 року, колишній помічник народних депутатів від ВО "Батьківщина" Олександри Кужель та Лесі Оробець, екс-голова Кремінської районної державної адміністрації Луганської області, призначений у 2015 році президентом Петром Порошенком, а також кандидат у депутати Одеської міської ради від "БПП "Солідарність" на виборах 2015 року. До того ж, Олександру Сомову належить арт-кафе "Бунін" та мережа ресторанів "Сальєрі". Тому є велика ймовірність, що у викуплених підвалах також будуть заклади відпочинку.

Пляж "Дельфін"

Всього за 5095 грн/кв.м., як виявилося, кожен може стати власником нерухомості прямо на пляжі. А, може, не кожен? Компанія "Дельфін" викупила 267,8 кв.м. нерухомості поблизу моря. У 2013 році компанію пов`язували з депутатом Одеської міської ради від Партії регіонів Денисом Балухом, а в березні 2016 року Наші Гроші писали, що 23% фірми належить його дружині Ірині Балух. А хто ж сьогодні очолює компанію?

Керує компанією "Дельфін" Світлана Абрамова - керівник фірми "Дельфін СІ" та ресторанно-пляжного комплексу "ТАБУ". Офіційними власниками ТОВ "Дельфін" є Сергій Коваленко, Роман Гладенко, Ілля Голланд, Михайло Берелович та Леся Бородкіна.

Сергій Коваленко є співвласником компанії "Райська троїця" разом із Анатолієм Коваленком. У 2015 році ПАТ "Київенерго" уклало угоду на постачання скрапленого газу на суму 14,08 мільйонів гривень з фірмою "Мастер Преміум", яка заснована компанією "Райська троїця" та британською компанією "Аполло Кепітал Інвест". Нещодавно молдовські журналісти-розслідувачі Deschide.MD пояснювали, що "імперія Платон-Попушой" (скандальних підприємців В'ячеслава Платона та Костянтина Попушой) використовувала "Мастер Преміум" для відмивання коштів, отриманих шахрайським шляхом із молдовських банків. Фірма "Мастер Преміум", як вважають журналісти, спеціально створена для збуту газу та поліпропілену в Україні, а керує нею В'ячеслав Лук`янов - довірена особа Костянтина Попушой. При цьому, компанія орендувала 23 газонаповнюючі станції (з 65 існуючих в Україні) у облгазів зі сфери олігарха Дмитра Фірташа.

Також компанії Коваленків є засновниками асоціації "Імпортерів України", яку очолює директор Державного підприємства "Науково-дослідний та конструктросько-технологічний інститут холодильної техніки та технології "Агрохолод", екс-помічник народного депутата України Антона Кіссе та колишній депутат Одеської міської ради Віктор Гайдучик.

Ілля Голланд також є одним із власників компанії "Об`єкт Сервіс", яка обслуговує ТЦ "Афіна". Підприємці торгового центру у 2015 році звинуватили компанію "Об`єкт Сервіс" у "рекеті". За їхніми даними, остання купила у забудовника трансформаторну електропідстанцію ЦРП "Грецький", і унаслідок монополізувала можливість визначати тарифи на електроенергію. А незгодних підприємців нібито залишають без світла. Насправді, очолювали у різний час підприємство-забудовника "Міханікі Україна" Іван Слободін та Олександр Гашков, які є відповідно директором та одним із засновників "Об`єкт Сервіс".

У 2016 році Одеська міська рада також продала компанії "Європа-Сервіс", одним із власників якої є пан Берелович, земельну ділянку на проспекті Академіка Глушка, 2 площею 1125 кв.м. за ціною 1225 грн./кв.м. Власниками "Європа-Сервіс" також є Валерій Гончарко (кандидат у депутати Одеської міської ради від Селянської партії України на виборах 2006 року) та Ігор Гончарко - відомі українські ресторатори та компаньйони Береловича у благодійному фонді "Подаруй життя". Ще одним їхнім соратником є мобільний бізнесмен Максим Діненберг - бізнес-партнер генерального директора мережі СOMFY Геннадія Вербіленка.

Леся Бородкіна - співвласник компаній митного брокера "Блек Сі Шіппінг Сервіс ЛТД" та "БС Шіппінг Сервіс ЛТД", зокрема іншим власником яких є батько старшого оперуповноваженого в особливо важких справах Національної поліції України Юрій Смиков. Колишній власник "Блек Сі Шіпінг Сервіс ЛТД" Валентин Коржов звинувачував їх у рейдерському захопленні офісно-грузового терміналу.

При цьому, "Блек Сі Шіппінг Сервіс ЛТД" очолює Володимир Гуменюк - директор компанії "АРК", яка належить екс-помічнику народного депутата України Олександра Пресмана Валентині Зуб, в.о. начальника Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Сергія Машьянова, а також Володимиру Найденку та Юрію Гончаренку. Останні були засновниками вже недіючого Комерційного банку "Соцкомбанк", що має безпосереднє відношення до авторитетного одесита Володимира "Лампочки" Галантерніка.

До того ж, Леся Бородкіна є співвласницею компанії компанії "Константа". Пан Яновський у 2015 році був спостерігачем на виборах від партії "Довіряй ділам", очолював нині недіючу компанію "Транстермінал" тодішнього члена виконкому ОМР Миколи Шурди та колишнього депутата Одеської обласної ради, екс-помічника народного депутата - "регіонала" Мітрошкіна Андрія Андрусенка. Компанію "Константа" очолює Валерій Пилипенко - помічник депутата Одеської міської ради від партії "Довіряй ділам" Дениса Балуха та екс-директора фірми "Кентавр", яка, зокрема, пов`язана із начальником відділу прокуратури Одеської області Ростиславом Крикливим.

Довіряй ділам

Авжеж, забути про партію "Довіряй ділам" міського голови Одеси Геннадія Труханова, згадуючи про Одесу, сьогодні неможливо. Різні компанії та благодійні організації ховаються за практично невідомими людьми, але представників "ДД" викривають, наприклад, резюме колишнього невідомого співзасновника, як це було з організацією інвалідів "Дружня допомога".

Організація інвалідів "Дружня допомога" викупила 52,7 кв.м. підвального приміщення будинку по вулиці Жуковського, 13 за ціною 5395 грн./кв.м. Організація стала власником цієї нерухомості у серпні 2016 року, хоча Одеська міська рада передала її в оренду лише у березні 2016 року. До слова, у лютому 2017 року ОМР передала в оренду ОІ "Дружня допомога" закинутий підземний туалет площею 120,7 кв.м. на Італійському бульварі, 15/1. А в Одесі схема "перетворення" туалетів у кафе чи розважальні центри вже давно відома,

Засновниками Організації інвалідів "Дружна допомога" є Анатолій Городецький, 22-річний бухгалтер Махмуд Хрідін та Оксана Лужецька. Донедавна, замість останньої у пулі засновників був Олексій Набок. У кінці лютого 2017 року пан Набок опублікував своє резюме для пошуку нової роботи, у якому зазначив, що він працює в компанії-дистриб`юторі "Довбуш Трейд Сервіс".

Засновниками компанії "Довбуш Трейд Сервіс" є, ймовірно, колишній дистриб`ютор кондитерської корпорації "Рошен" Сергій Довбуш, Земфіра Довбуш та Артем Моцман. Останній є засновником спортивного комплексу "Академія Спорта", пов'язаного із депутатом від партії "Довіряй ділам" та головою "спортивно-культурної комісії" Одеської міської ради Олегом Етнаровичем.

Ще одною фактично «дочірньою» ДД організацією, є Громадська організація "Добрі справи". В минулому році вона викупила в один день одразу три об’єкти комунальної нерухомості в центрі Одеси: 160,3 кв.м. другого поверху будинку по вулиці Жуковського, 14 за ціною 7003 грн./кв.м., частину першого поверху (21,2 кв.м.) будинку по вулиці Єврейській, 32 за ціною 7506 грн./кв.м., а також 30,5 кв.м. першого поверху будинку по вулиці Пушкінській, 2 за ціною 7806 грн./кв.м.

Засновниками організації "Добрі справи" є Захар Петровицький та Володимир Музика. У 2015 році пан Петровицький представляв партію "Довіряй ділам" на місцевих виборах, як помічник депутата Одеської міської ради від "Довіряй ділам" Юрія Шумахера. Чоловік також є співзасновником ГО "Добрі справи" (разом із Володимиром Музикою), фірми "Суккулент" (разом із паном Шумахером), а також є директором підприємства "Аденіум". У 2016 році Одеська міська рада дала право викупу трьох приміщень загальною площею 353 кв.м. організації "Добрі справи".

Володимир Музика - тесть депутата Одеської міської ради, заступника голови фракції "Довіряй ділам" Олександра Матвєєва. Протягом 2008-2011 року чоловіки були співзасновниками підприємства "Кріат", а з 2012 року офіційно єдиним власником "Кріату" є Володимир Музика. У 2010 році підприємство подарувала Одеській міській раді 221,3 кв.м. приміщення по вулиці Преображенській, 35а, натомість одеська влада продала за 80,5 тисяч гривень 167,5 кв.м. першого поверху будинку по вулиці Пушкінській, 34. Хоча реальна ціна цієї частини пам`ятки архітектури була майже 2 мільйони гривень.

Вочевидь, без "Довіряй ділам" зараз не можна уявити навіть мінімальних змін у планах на Одесу. Особливо враховуючи зв`язок очільників партії з авторитетними одеситами, які або лишилися "сірими кардиналами" в Одесі, або виїхали закордон.

ЗАПОРІЖЖЯ у минулому році було досить непримітне: продано 2175 кв.м. за середньою ціною 2179 грн/кв.м. Один покупець отримав орендований ним же кабінет, інший - 7,5 кв.м., ймовірно, для валютного обміну. Але майже всю статистику міста зробив "Запорізький Оліяжиркомбінат", який викупив 21 об'єкт (будівлі, склади, резервуари) загальною площею 2151 кв.м. за дуже вигідною йому ціною - 2150 грн/кв.м. Завод входить у виробничу групу "Щедро", підконтрольну групі "Приват" олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

МИКОЛАЇВ - місто, яке продало мало комунальної нерухомості - 531,2 кв.м. за середньою ціною 2391 грн/кв.м.

Купити, щоб продати 

У 2012 році Миколаївська міська рада отримала від держави у власність 207,9 кв.м. першого поверху гуртожитку по вулиці Озерній (Червоних Майорщиків), 12/4. А в 2016 році це ж приміщення викупила з комунальної власності Миколаївська обласна організація інвалідів "Аура-Юг", один із власників якої - ветеран війни Олександр Безушко, який у 2016 році проходив атестування як патрульний інспектор Ленінського відділу поліції в Миколаєві. Організація "Аура-Юг" володіє 50% фірми "Престиж-плюс-юг", що зареєстрована за цією ж адресою. Другим власником фірми є чоловік начальника відділу комунікації ГУНП в Миколаївській області Ольги Передеренко. Їхній син Володимир Передеренко на сайті Міністерства юстиції "Очищення влади України" позначений як "помічник слідчого СВ Заводського районного відділу" у Миколаєві.

Наступ "регіонала"-"нашкраївця" на культуру поліції 

Колишній депутат Миколаївської міської ради від Партії регіонів Юрій Бабков викупив, ймовірно, частину Палацу культури поліції. У 2015 році він намагався стати депутатом місцевої ради від партії "Наш край" із підтримкою колишнього міського голови Миколаєва Юрія Гранатурова, який з 2015 року є співголовою партії "Наш край". На місцевих виборах 2015 року, ймовірно, його син Євген Бабков був членом Миколаївської міської виборчої комісії від ВО "Батьківщина". Він же володіє разом з Анастасією Балхановською благодійним фондом "Щасливе покоління". Дівчина брала участь у конкурсі "Ольвійська Афродіта", "Перша леді Миколаєва" та "Міс Night Life – 2011", а в 2014 році стала студміс Миколаївщини, а також у 2015 році спробувала стати депутатом Миколаївської міськради, будучи третьою у списку місцевого осередку партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка.

Ще менше "комуналки" продали у ХЕРСОНІ: 1587,3 кв.м. за середньою ціною 1409 грн/кв.м.

Але у трьох із семи випадків викупу помітна зацікавленість місцевих політиків, нового і колишнього мера Херсона. Наприклад, покупець Юрій Серебряков - очільник створеної в 2015 році політичної партії "Блок Володимира Миколаєнка", тобто імені нинішнього міського голови Херсона. Ще один приклад - Ірина Левченко, яка є бізнес-партнером 76-річного Миколи Лободи - колишнього помічника народного депутата України та екс-мера Херсону Володимира Сальдо та керівника підприємства "Продсервіс", яким володіє екс-депутат Херсонміськради (фракція Партії регіонів), директор філії держпідприємства "Укрдержбудекспертиза" Олександр Холін.

Вісімдесятирічна підміна для Ротових 

Фірмою "Блага", яка викупила 373,7 кв.м. нерухомості за 1293 грн/кв.м., володіє 80-річна Неллі Берзан, а керує Наталія Ткалич. Відповідне становище у жінок і у фірмі "Линэко". Статутний фонд підприємств, який наповнила 80-річна жінка, сягає 8,2 млн грн. Підприємство "Линэко" щонайменше 13 років вивозить сміття із центру Херсона. Із 2014 року по 2016 рік "Линэко" керував Сергій Собчук - депутат Херсонської міської ради, перший місцевий "опоблоковець", колишній начальник головного управління з питань життєдіяльності міста Херсон (що і займається вивозом сміття), екс-начальник управління капітального будівництва Херсонської ОДА та вже екс-директор "Укржитлоексплуатація" та "Блага". Чому ж ми уточнили, що Сергій Собчук "вже екс-директор "Укржитлоексплуатація"? Бо опозиціонер очолював підприємство до 2016 року, а сьогодні ним керує вже відома нам Наталя Ткалич. Власником фірми є кандидатка в депутати Херсонської облради у 2015 році Яна Ротова - родичка Сергія та Володимира Ротова, які разом із Неллі Берзан є співвласниками фермерського господарства "Альона".

Наталя Ткалич на сайті Херсонського відділення Антимонопольного комітету України у 2014 році зазначена як начальник Першого відділу досліджень і розслідувань організації. А знаєте хто очолював місцевий Антимонопольний комітет? Альона Ротова! Мати Яни Ротової й родичка Володимира та Сергія Ротових. Можливо, тому останні разом із Неллі Берзан обрали назву спільному фермерству - "Альона".

Пані Альона - яскравий представник "регіонала": у 2002-2010 роках була одним з херсонських лідерів Партії регіонів, помічницею народного депутата України від Партії регіонів Олексія Журавко, тричі очолювала місцевий виборчий штаб... У 2010 році Альона, Сергій та Володимир Ротови балотувалися у депутати Херсонської міськради від Української морської партії (відповідно №1, №7 та №17 у виборчому списку), підконтрольної народному депутату України Сергію Ківалову. Потім, як ми вказували, очолювала херсонський Антимонопольний комітет, а в 2015 році Ротова почала виконувати обов`язки директора Департаменту капітального будівництва Міністерства оборони України, і після звільнення, як і її донька, балотувалася у Херсоноблраду від партії "Наш край". В лютому 2017 року міський голова Херсону створив експертну групу з питань ЖКГ, благоустрою та екології в місті Херсоні, заступником голови якої стала "мешканка міста Херсона" Альона Ротова.

Зараз Альона Ротова щонайменше очолює міську громадську організацію "Херсонці", офіс якої знаходиться у будинку по вулиці Суднобудівній, 14, майже 374 кв.м. приміщення якого викупила фірма "Блага" 80-річної Неллі Берзан. Вона, до слова, є співзасновницею кооперативу "Цементик" разом із Тетяною Дамчук, яка у 2010 році теж балотувалася у депутати Херсонради від Української міської ради Сергія Ківалова. Але найцікавіше, що і Сергій Ротов, і Сергій Собчук, і Тетяна Дамчук входять до організації Альони Ротової "Херсонці".

Обмежив доступ до пляжу - отримав задешево нерухомість

Олександр Руссол з березня 2016 року орендує більше 8,67 гектарів берегу в селі Приморське (раніше - Більшовик). Але влітку відбувся скандал щодо перешкоджання підприємцем доступу до пляжу компанії, в числі яких була журналістка місцевого видання "Гривна". А вже у серпні 2016 року за незаконні вимоги від відпочиваючих грошей за доступ до пляжу та моря Олександр Руссол отримав "попередження" від Херсонського облвідділення Антимонопольного комітету України. При цьому, у червні 2016 року Херсонська міська рада продала 171,9 кв.м. нерухомості пану Руссол за 1344 грн/кв.м.

 

Інформацію про Західний регіон можна прочитати на у інтернет-виданні «Четверта влада». http://4vlada.com/rivne/51606 

Центральний регіон взяло на себе Вінницьке агентство журналістських розслідувань. http://vajr.info/zhurnalistski-rozsliduvannya/hto-kupiv-ukrayinu-tsentr-minulorichnij-rozprodazh-komunalnoyi-neruhomosti/.

Про Східний регіон  інформацію можна знайти на сайті БюроUA.

 

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань, що реалізується в рамках проекту «Більше фактів для діалогу», який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Нідерландів.

 

 

Поділитися