Одеська міська рада затвердила ставки податку на житлову нерухомість на 2016 рік

Як і раніше, вказаний податок сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, що є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Об'єкт оподаткування – об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка

Податок на нерухомість - це один з податків, призначених для наповнення місцевих бюджетів. 

Якщо у фізичної особи у власності знаходяться будинок та гараж із сараєм, податок сплачується з усіх об’єктів: з будинку – за ставкою, встановленою місцевою радою для житлової нерухомості; з гаражу та сараю - за ставкою для нежитлової нерухомості. При цьому залишаються пільги для невеликих за площею квартир і будинків – власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м  податок не платитимуть.

Податок платитиметься тільки з площі понад встановлений ліміт. Наприклад, якщо людина є власником квартири загальною площею 75 кв. м, то вона буде сплачувати податок лише за 15 кв. м. Проте, у разі коли квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, отже платити податок не потрібно.

Крім того, встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тис. грн на рік для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею понад 500 кв. м. Тобто, фактично, такі об’єкти оподатковуватимуться відсотковою (до 3%) та фіксованою (25 тис. грн) ставками.

Наприклад, якщо власник має квартиру площею 320 кв. м, в рік він повинен заплатити податок, розрахований таким чином: (320 кв.м - 60 кв.м (пільга)) Х ставка податку, затверджена місцевою радою за 1 кв. м (% від мінімальної зарплати) + 25 тис. грн.

Христина Кабакова,

юрист Одеської обласної організації

ВГО «Комітет виборців України»

 

За розширеною правовою консультацією та безоплатною правовою допомогою звертайтеся до громадської приймальні Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за адресою м. Одеса, вул. Садиковська, буд. 25, попередній запис за телефоном (048)716-46-83.

Консультація підготовлена та розміщена в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини, за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку SIDA.

 

                                                             

Поділитися