Факт народження або смерті особи на тимчасово окупованій території будуть встановлювати протягом 24 годин

5 листопада Верховна Рада України ухвалила в першому читанні Законопроект №3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України». Проектом Закону передбачається оптимізація процесу отримання свідоцтв про народження, про смерть для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України та не мають належних медичних документів, передбачених законодавством України

Верховна Рада України 5 листопада ухвалила в першому читанні Законопроект №3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України». Проектом Закону передбачається оптимізація процесу отримання свідоцтв про народження, про смерть для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України та не мають належних медичних документів, передбачених законодавством України.

В тему Поможем защитить права, нарушенные в результате конфликта на Донбассе

Даний законопроект передбачає доповнення Цивільного процесуального кодексу України статтею 259-1, згідно з якою, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України може бути подана батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

В той же час, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території може бути подана будь-якою особою до суду за межами цієї території України.

Документом передбачається скорочені строки розгляду цієї категорії справ, зокрема передбачається, що розгляд справи відбувається протягом 24 годин з дня надходження відповідної заяви до суду, а також можливість видачі заявнику копії судового рішення невідкладно у разі, якщо він був присутній під час оголошення рішення. В іншому разі суд надсилає рішення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті.

Проектом закону також запропоновано внести зміни до статті 367 ЦПК, що визначає засади негайного виконання судових рішень, і таким чином передбачити можливість негайного виконання рішення суду у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній парламентом.

Слід нагадати, що відповідно до ч. 3 ст. 49 Цивільного кодексу України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені та смерть.

Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, укладення та розірвання шлюбу, зміна імені та смерть підлягають обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

За розширеною правовою консультацією і безоплатною правовою допомогою внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до громадської приймальні Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за адресою: м Одеса, вул. Садиковська, б. 25.

Попередній запис за телефоном: (048) 716-46-83.

Діяльність приймальні здійснюється в рамках ініціативи Української Гельсінської спілки з прав людини за фінансової підтримки Уряду Швеції через Шведське агентство міжнародного розвитку (SIDA) та Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма "Права людини понад усе" (Human Rights First).

Поділитися