Законом України визначено дату початку тимчасової окупації Криму як юридичний факт

9 жовтня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації»

9 жовтня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації».

 

Згідно із вказаним Законом  ст. 1  Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» доповнено нормою,  згідно  з якою датою початку тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополя  визнається 20 лютого 2014 року. 

 

Із даною нормою також узгоджено положення Закону України «Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Крім того до ст. 12 згаданого Закону внесено норму про те, що  до платників податків, які станом на початок тимчасової окупації мали місцезнаходження на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, фінансові та штрафні санкції за порушення вимог порядку подання, обчислення, правильності заповнення податкових декларацій (податкової звітності) та повноти сплати сум податків і зборів, не застосовуються, починаючи з 1 березня 2014 року.

Чинне законодавство пов’язує з  датою початку тимчасової окупації як юридичним фактом  зміну та припинення певних прав та обов’язків. Так, Закон України «Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» передбачає, що з дати початку тимчасової окупації АР Крим та м. Севастополя платники податків, зареєстровані на тимчасово окупованій території звільняються від обов’язку подання податкових декларацій та іншої податкової звітності , крім того з цієї дати  платники єдиного соціального внеску звільняються від обов’язку сплати  цього внеску.

Також  згідно із вказаним Законом на початок тимчасової окупації консервується право приватної, державної та комунальної власності на об’єкти , що розташовані (знаходяться) на тимчасово окупованій території України.

З практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці можуть звертатися до партнерів проекту «Нові виклики в правовій підтримці та захисті прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні», який реалізується Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED) у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

 

Поділитися