27 квітня 2024 р. 10:28

Фільм-розслідування: виробника посилених "Шахедів" журналісти ЦПР змусили втекти із соцмереж

Фотоколаж: ЦПР

(Фотоколаж: ЦПР)

Центр публічних розслідувань випустив новий фільм-розслідування, який цього разу стосувався теракту росії в Одесі 2 березня, коли ніби звичайний безпілотний летальний апарат типу "Шахед" зруйнував під'їзд багатоповерхівки та вбив 12 людей. 

 Як згодом повідомили військові тоді ворог використав оновлений тип безпілотника, в який спромоглися вмістити більше вибухової речовини й саме тому руйнівний ефект був такий сильний. 

Хоча російські пропагандисти намагалися перекласти провину на українську протиповітряну оборону, мовляв, у будинок влучила ракета. 

Журналісти ЦПР вирішили з'ясувати де саме росіяни виробляють такі надпотужні дрони й чи звідти прибув той, який вбив людей в Одесі. У серпні 2023 року видання The Washington Post опублікувало розслідування про розгортання виробництва БпЛА в Татарстані у спеціальній економічно-промисловій зоні "Алабуга". Начебто до літа 2025 року росія планує виготовити на власних потужностях шість тисяч дронів-камікадзе "шахед".

Дивіться також фільм-розслідування "Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців".

У звіті Institute for Science and International Security за 13 листопада 2023 року вказано, що росія продовжує будівництво потужностей для виробництва БпЛА "шахед" у "Алабузі".

Тож журналісти ЦПР, вирішили зв'язатися із керівником компанії "Алабуга машинері" та її офіційним керівником Миколою Афтаповим. 

Дивіться також фільм-розслідування — Зерно як зброя: хто з російських військових причетний до знищення української агропродукції.

Вони знайшли закритий профіль Миколи Афтапова в російській соцмережі "вконтакте" й написали йому повідомлення з проханням прокоментувати смертоносні удари "шахедів" по Україні. Повідомлення він прочитав, але не відповів. 

Більш того пізніше Афтапов змінив ім'я та фото профілю й обмежив можливість надсилати йому повідомлення. А потім і зовсім видалив свій профіль з соцмережі.

Зазначимо, що організація Media Development Foundation на практичному курсі зі створення документального кіно визначила найкращі фільми. Стрічка кореспондентки Центру публічних розслідувань Альбіни Карман "Настя" посіла четверте місце.  

Кирило Бойко

Поділитися