08 грудня 2023 р. 11:58

Вулиці Степана Бандери та Леоніда Каденюка: у селищі на Миколаївщині перейменують 11 вулиць

Зображення ілюстративне

(Зображення ілюстративне)

У Миколаївській області триває процес перейменування вулиць із радянськими та російськими назвами. Так колоніальних назв позбулися 11 вулиць у селищі Врадіївка.

Про це повідомляє у facebook спільнота Декомунізація. Україна.

Таким чином, у Врадіївці з’являться вулиці імені Леоніда Каденюка, Пилипа Орлика, Григорія Сковороди, а також вулиця Січових Стрільців та Миколаївська.

Загалом на Миколаївщині зараз активно тривають громадські обговорення щодо нових назв у більшості громад.

Також Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Доброславської селищної ради щодо перейменування двох вулиць селища.

Як зазначається у рішеннях суду, йдеться про перейменування вулиці Мічуріна на честь Степана Бандери, та вулиці Григорівського Десанту на честь Героїв УПА.

Раніше 25 квітня, депутати проголосували за перейменування вулиць в населених пунктах під Одесою. 

В Доброславі перейменували три вулиці:

  • вулицю Мічуріна – на Степана Бандери, 
  • вулицю Григорівського Десанту – на Героїв УПА, 
  • вулицю 6 Армії – на Європейську.

Перед голосуванням мер Доброслава Людмила Прокопечко нагадала депутатам, що 21 квітня президент України підписав закон про деколонізацію, який передбачає, що на території України не повинно бути нічого, що пов`язано з імперськими, радянськими або російськими символами. 

Чиновниця зазначила, що в Доброславській громаді відстоюють позицію не називати вулиці іменами загиблих бійців, тому що "таких героїв у нас багато". Прийшли до висновку, що потрібно обрати загальні назви.

Сергій Лозовський

Поділитися