Чи є обмеження для діяльності громадських організацій та у яких випадках їх можуть заборонити

Фото: dextralaw.com.ua

(Фото: dextralaw.com.ua)

Після введення воєнного стану на території України через повномасштабне вторгнення рф відбулось обмеження певних прав та свобод громадян. Чи встановлені обмеження та заборони для діяльності громадських організацій (ГО) і яким чином це визначено в законодавстві, розібрались представники Ренійського ресурсного центру для неурядових організацій.

Чи правомірне введення обмеження діяльності ГО на період воєнного стану

Так, це можливо. Режим воєнного стану в Україні, станом на момент оприлюднення цієї консультації, досі триває. Військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади або органами місцевого самоврядування порушувати питання про заборону ГО.

Які обмеження введені щодо діяльності ГО

  • громадські об'єднання не можуть мати воєнізованих формувань;
  • за загальним правилом, ГО не можуть надаватися владні повноваження;
  • в інтересах національної безпеки, захисту прав і свобод інших людей можуть вводитися обмеження на утворення і діяльність ГО.

У яких випадках діяльність ГО можуть заборонити

Утворення і діяльність ГО підлягає забороні у разі, якщо вона спрямована на:

  • ліквідацію незалежності України;
  • зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;
  • порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки;
  • незаконне захоплення державної влади;
  • пропаганду війни, насильства;
  • розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • посягання на стійкість критичної інфраструктури;
  • посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Заборона діяльності ГО здійснюється лише в судовому порядку.

У разі прийняття рішення про заборону громадського об'єднання майно, кошти та інші активи громадського об'єднання за рішенням суду спрямовуються до державного бюджету.

Які зміни були внесені до законодавства після введення воєнного стану в Україні

У зв’язку із повномасштабним вторгненням росії та введенням воєнного стану в Україні до профільного Закону України "Про громадські об’єднання" були внесені додаткові обмеження щодо утворення та діяльності ГО.

Зокрема, було введено заборону щодо:

  • пропаганди російської імперської політики та її символіки;
  • порушення рівноправності громадян залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;
  • поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії російської федерації проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну.

Яка відповідальність може настати за порушення законодавства про об’єднання громадян

Керівництво об’єднання громадян, яке не легалізувалося у встановленому законом порядку чи якому відмовлено у легалізації, або яке примусово розпущене за рішенням суду, але продовжує діяти, а так само участь у діяльності таких об’єднань тягнуть за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

За порушення законодавства до об’єднання громадян можуть бути застосовані такі стягнення:

  • попередження;
  • штраф;
  • тимчасова заборона (зупинення) окремих видів діяльності;
  • тимчасова заборона (зупинення) діяльності;
  • примусовий розпуск (ліквідація).

Попередження. При вчиненні об’єднанням громадян правопорушення, яке не тягне за собою обов’язкового застосування іншого виду стягнення, передбаченого Законом, відповідний легалізуючий орган виносить письмове попередження.

Штраф. В разі грубого або систематичного вчинення правопорушень за поданням уповноваженого органу з питань реєстрації  на об’єднання громадян може бути накладено штраф в судовому порядку (від 425 до 2210 гривень).

Тимчасова заборона (зупинення) окремих видів або всієї діяльності об’єднання громадян. З метою припинення незаконної діяльності об’єднання громадян за поданням легалізуючого органу або прокурора суд може тимчасово заборонити окремі види діяльності або тимчасово заборонити діяльність об’єднання громадян на строк до трьох місяців 

Примусовий розпуск (ліквідація) об’єднання громадян. Громадське об’єднання може бути заборонено судом у випадках:

  1. Виявлення ознак порушення громадським об’єднанням вимог статей 36, 37 Конституції України;
  2. Вчинення дій, передбачених статтею 4 Закону України "Про громадські об’єднання";
  3. У разі засудження його уповноважених осіб за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбаченого статтею 111-1 Кримінального кодексу України.

Заборона громадського об'єднання має наслідком припинення його діяльності.

Яка наявна судова практика щодо заборони діяльності ГО

Адміністративними судами України було винесено декілька резонансних рішень щодо заборони та припинення діяльності ГО, декілька з яких наведемо.

У 2015 році Одеський окружний адміністративний суд заборонив діяльність Громадської організації "Молодіжна Єдність" з причин, що організація, у мережі інтернет, вела активну пропаганду сепаратизму та насильницького захоплення влади, від'єднання Одеської області від України.

Керівництво ГО на мітингах з використанням звукопідсилювальної апаратури зверталося до мешканців міста Одеса та гостей міста з закликами щодо проведення в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях місцевих референдумів, з метою відокремлення зазначених територій від України та утворення незалежного державного утворення під назвою «Новоросія», недопущення приїзду та керуванню державними органами в області представників національностей, проживаючих на території Західної України, блокуванні будівлі Одеської ОДА для недопущення виходу з неї депутатів Одеської обласної ради, які зобов'язані прийняти його вимоги.

Згодом одного з лідерів ГО Антона Давидченко було засуджено за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України до позбавлення волі на 5 років, але із звільненням від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на три роки. Після звільнення з під варти одразу втік до росії.

У 2020 році Дніпропетровський окружний адміністративний суд припинив діяльність Громадської організації "Союз комуністів м. Дніпропетровська". Суд встановив, що діяльність та найменування Союзу не відповідає вимогам законодавства України, зокрема Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, враховуючи що найменування відповідача містить у собі визначення "комуніст", а Статут Союзу спрямований на пропаганду комуністичного тоталітарного режиму.

Для отримання більш детальної інформації з цього та інших правових питань у сфері діяльності неурядових організацій, звертайтесь до ресурсних центрів підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот:

  • Ренійський ресурсний центр, Одеська область (працює на базі громадської організації "Регіональний аналітичний центр"): Марія Пісковець, 0689213861, mpiskovec64@gmail.com
  • Вознесенський ресурсний центр, Миколаївська область (працює на базі громадської організації "Агентство економічного розвитку"): Вікторія Савчук, 0665043006, savchuk@aer.net.ua
  • Білозерський ресурсний центр, Херсонська область (працює на базі громадської організації "Білозерський центр регіонального розвитку"): Катерина Оксенюк, 0950874860, center@gmail.com 

 Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи "Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону", яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України".

Ігор Льов

Поділитися