Прийшли два рахунки на комунальні послуги: що робити

Фото: prozoro.net.ua

(Фото: prozoro.net.ua)

До редакції Інтента надійшли запити від читачів щодо ситуації коли надходять два рахунки за одні й теж самі комунальні послуги. Ця ситуація в Одесі має численні підтвердження. На сайті міської ради мерія опублікувала роз'яснення

За інформацією міської влади за період з 1 січня по 1 грудня 2023 року зі сфери управління комунальних підприємств житлово-комунального сервісу Одеської міської ради відбувся масовий перехід управління житловими будинками до приватних керуючих компаній. Це 1 123 будинки, або 28,6% від загальної кількості будинків.

Всю наявну  інформацію про схеми незаконного переведення будинків, а також про посадових, юридичних та фізичних осіб, які були залучені, передано до правоохоронних органів. Відповідні заяви керівництва Одеської міської ради та КП "ЖКС" були зареєстровані, відомості по них внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи це, департамент міського господарства звернувся до мешканців міста із роз’ясненням ситуації та рекомендаціями щодо подальших дій.

  1. Міська влада відреагувала на виявлені порушення та подала відповідні заяви. Правоохоронні органи розпочали досудове слідство.
  2. Працівники КП "ЖКС" продовжать виконувати свої обов’язки з утримання та обслуговування будинків, оскільки не існує жодних підстав цього не робити.
  3. Мешканцям будинків, де відсутнє документальне підтвердження, що керуючі компанії є надавачами послуг, Одеська міська рада рекомендує не вестись на заклики та провокації цих компаній. 

Інтент рекомендує при надходженні понад одного рахунку на одні й теж самі комунальні послуги не поспішати сплачувати жодний. Це не означає, що наше видання закликає не платити за отримані послуги. Ми пропонуємо зробити паузу до того, як ви вивчите ситуацію, та отримаєте підтвердження юридичної правоможності того чи іншого рахунку. Заборгованість за один чи два місяці не призведе до фінансових втрат. Але якщо ви заплатите компанії, яка не мала права на надання послуг, то вам буде важко забрати свої гроші, а заборгованість перед тим підприємством, що має право на здійснення цієї діяльності буде рости. 

Водночас необхідно нанести візит на підприємства, які виставили рахунки та отримати копію договору, на підставі якого це зроблено. Звернути увагу на наявність підписів усіх власників квартир вашого будинку. Якщо обидві компанії нададуть договір, звернутися до юриста за консультацією про те, який договір дійсний.  Провести збори мешканців будинку для роз'яснення ситуації. 

Тільки після отримання вичерпної інформації щодо права тієї чи іншої організації надавати послуги, відновити платежі за комунальні послуги. 

Ігор Льов

Поділитися