16 березня 2024 р. 09:25

Миколаївський депутат-мільйонер отримує компенсацію від держави

Фото: Артем Чорноморов/facebook

(Фото: Артем Чорноморов/facebook)

Миколаївський депутат Артем Чорноморов, який є засновником та керівником компанії "СмартАгрі", відомої своїми навчальними програмами для працівників аграрних підприємств, представляє свій район у Верховній Раді. Остання його фінансова декларація розкриває цікаві деталі: депутат, вважаючись мільйонером, використовує бюджетні кошти на оренду житла, а його дружина з дітьми проживає у  будинку в Німеччині.

"Центр публічних розслідувань" дослідив, як змінювався фінансовий стан народного депутата згідно з його деклараціями про майновий стан.

У звіті за 2019 рік Чорноморов отримав майже 900 тисяч гривень доходу, головною частиною якого був прибуток від продажу рухомого майна на суму 700 тисяч гривень. Заощадження на той час в його родини складали 3,6 мільйона гривень.

У 2020 році його зарплата як депутата становила понад 500 тисяч гривень, а сімейні заощадження зросли на понад 300 тисяч гривень, досягнувши 3,9 мільйона гривень.

У 2021 році Чорноморов отримав вже 1,2 мільйона гривень доходу, включаючи зарплату та компенсаційні виплати пов'язані з його депутатською діяльністю. Проте, грошові активи в родини зменшились на 159,3 тисячі гривень.

У декларації за 2022 рік вказано, що дружина депутата орендує будинок у Німеччині, а сам Артем Чорноморов користується номером в готелі "Національний". Про вартість оренди не повідомлялося. За даними ЗМІ, у 2020 році держава компенсувала Чорноморову 2,5 мільйона гривень на оренду житла.

Поза цим, відомо, що з 2019 року депутат має у своєму розпорядженні різноманітну нерухомість, включаючи будинок у Миколаєві та земельну ділянку в Покровці. Щодо автомобілів, зазначено, що у 2020 році він замінив свій Chevrolet Camaro RS на BMW 518I 1980 року за 49 тисяч гривень.

Раніше стало відомо, що миколаївський депутат Ігор Негулевський живе на одну зарплату.

Дружина очільника Миколаївської обласної державної адміністрації Юлія Кім отримала у 2022 році від чоловіка у подарунок годинник Hublot вартістю у 438 тисяч 720 гривень та стала власницею Bitcoin на 848 тисяч 38 гривень.

 Тим часом дружина першого заступника голови Миколаївської облради Антона Табунщика два роки поспіль отримує допомогу, як внутрішньо переміщена особа. 

Раніше свої декларації подали нардепи: Іван ШинкаренкоОлексій ГончаренкоОлександр ТкаченкоОлександр ГоренюкАнатолій УрбанськийОлег КолєвСергій Колебошин.

Мер Чорноморська Гуляєв, задекларував п'ять автомобілів мер Ізмаїла, 80 соток землі — мер Южного та мопед — мер Подільська. А в мера Одеси з'явився вітчим, що подарував його матері понад 11 мільйонів. 

Ірина Глухова

Поділитися