27 квітня 2024 р. 12:58

Гауляйтеру Олексіївки на Херсонщині оголошено підозру

Володимир Шарлай. Фото: соцмережі

(Володимир Шарлай. Фото: соцмережі)

На цій посаді гауляйтер неодноразово брав участь у проведенні масових заходів, направлених на популяризацію країни-агресорки. Надавав інтерв'ю представникам російських телеканалів. Та закликав місцевих жителів брати участь у "волевиявленні" під час псевдореферендуму. 

Про це повідомили в Херсонській обласній прокуратурі.

Слідством встановлено, що у липні 2022 року обвинувачений погодився на співпрацю із ворогом та обійняв посаду так званого «главы сельского поселения Алексеевской территориальной общины».  

За процесуального керівництва Херсонської обласної та Генічеської окружної прокуратур скеровано до суду обвинувальний акт стосовно чоловіка за фактом колабораційної діяльності. 

У повідомлені прокуратури ім'я зрадника не називають. Однак з тексту підозри зрозуміло, що мова йде про 64-річного законного старосту села Олексіївка Генічеської міської громади Херсонської області Володимира Шарлая, який перейшовши на бік окупантів. 

Перед тим, підозру оголосили мешканцю Скадовського району, який з початку окупації почав співпрацю із ворогом та обійняв посаду "главы Михайловского поселения Скадовского муниципального округа Херсонской области". На псевдопосаді він організовував роботу, очолюваного незаконного органу влади та здійснював його загальне керівництво. Місцевих жителів він агітував отримувати російські паспорти, співпрацювати з окупаційною владою, брати участь в організованих ними заходах. Обвинувачений інформував окупаційну владу стосовно проукраїнські налаштованих жителів громади, учасників АТО. Відшукував "вільні" будинки для розселення військових рф.

Раніше правоохоронці встановили особу чоловіка, який  під час окупації села Коробки Каховського району обійняв посаду так званого "голови Коробківського територіального управління Каховського муніципального округу". Одним із завдань нового "керівника" було сприяння російській паспортизації населення.

Також повідомлялось, що першу гауляйтерку Скадовська заочно засуджено до 7 років ув'язнення. Гауляйтерка на своїй посаді підбирала і призначала кадри до незаконних органів влади Скадовська, відкрила пункт видачі документів держави-агресора, займалась проведенням псевдореферендуму, виплачувала так звану матеріальну допомогу від окупантів, проводила пропагандистські заходи.

Олеся Ланцман

Поділитися