24 квітня 2024 р. 16:56

СБУ повідомила про заочну підозру в пособництві державі-агресору одеському бізнесмену Тарпану

Колекція, що бізнесмен віддав росіянам. Фото: СБУ СБУ

(Колекція, що бізнесмен віддав росіянам. Фото: СБУ СБУ)

Служба безпеки України заявила, що зібрала доказову базу на одеського бізнесмена, який співпрацює з окупантами. 

Як стверджують у СБУ,  на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за частиною 1 статті 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. 

За даними слідства, фігурант передав федеральної служби охорони російської федерації колекцію раритетних автомобілів, загальною вартістю близько 10 мільйонів доларів. 

До переданої колекції увійшли вісім колекційних автомобілів: ПАКАРД TWELVE, 1936 року, ЗИС 110 Б, 1947 року, ЗИЛ 111А, 1966 року, ЗИЛ 111 Г, ЗИЛ 111 Д, 1966 року, ЗИС 115, 1953 року, ЗИЛ 41051, 1985 року, ЗИЛ 41041, 1998 року.  

Як повідомили в прокуратурі, йдеться про колишнього депутата Одеської міської ради. Прокуратура також розмістила світлину, на якій зображена людина схожа на бізнесмена Руслана Тарпана.

Ці автомобілі, які використовували політичні діячі радянської влади, стали експонатами музейно-виставкового центру фсо рф. Мета цієї експозиції — популяризація радянських органів влади та силових структур рф, а також підвищення мотивації російських військових. 

"За співпрацю" з росіянами зловмисник систематично отримував схвальні відгуки від "політичної еліти" ворога та неодноразово отримував нагороди. Наразі фігурант переховується від правосуддя за кордоном, його оголошено у міжнародний розшук. Тривають комплексні заходи для притягнення зрадника до відповідальності", - зазначили в СБУ.

Зловмиснику загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Наприкінці 2021 року Київський районний суд Одеси обрав колишньому депутату Одеської міської ради та бізнесмену, підозрюваному у заволодінні бюджетними коштами під час будівництва об'єкта "Глибоководний випуск" в акваторії Чорного моря, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Вищий антикорупційний суд України відмовився задовольнити скаргу адвоката одеського бізнесмена на постанови детектива Національного антикорупційного бюро України про зупинення досудового розслідування в кримінальному провадженні та оголошення його у міжнародний розшук.

Подані учасниками провадження матеріали свідчать, що Головним підрозділом детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування за підозрою Руслана Тарпана в організації заволодіння протягом 2010-2012 років службовими особами ПП "Ремерцентр" та іншими невстановленими особами, що діяли організованою групою за попередньою змовою, бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час реалізації проєкту "Проведення першочергових робіт будівництва системи стічних вод від станції біологічного очищення "Північна" у м. Одеса на об'єкті "Глибоководний випуск".

У квітні 2018 року співробітники прокуратури повідомили про підозру трьом фігурантам схеми заволодіння бюджетними коштами при будівництві "Глибоководного випуску".

Раніше - 18 травня 2016 року — Вищий господарський суд України зобов'язав департамент капітального будівництва Одеської облдержадміністрації виплатити ТОВ "Ремерцентр" 51 мільйон гривень штрафних санкцій за невиконання рішення суду щодо сплати 149,2 мільйона гривень боргу.

Як сказано в матеріалах справи, в липні 2010 року Головне управління капітального будівництва Одеської ОДА уклало з ТОВ "Ремерцентр" договір на проведення першочергових робіт з будівництва системи відводу стічних вод від станції біологічного очищення "Північна" в Одесі на об'єкті "Глибоководний випуск".

Кирило Бойко

Поділитися