05 травня 2024 р. 17:03

Мінкульт: скільки об'єктів культурної інфраструктури постраждало на Півдні

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

На Миколаївщині та Херсонщині через війну постраждало майже половина об'єктів культурної інфраструктури, на Одещині - 9%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Збитків зазнали 1987 закладів культури без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 324 – знищені (16,3%).

Втрати закладів культури державної форми власності склали 30 об’єктів (12% від загальної кількості закладів базової мережі загальнодержавного рівня), комунальної форми власності – 1957 об’єктів (6% від загальної кількості закладів базової мережі місцевого рівня). 

Найчисельнішою групою закладів культури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади (48,2%).

Загалом постраждали: 

  • клубні заклади – 958;
  • бібліотеки – 708;                                
  • заклади мистецької освіти – 153;
  • музеї та галереї – 114;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 36;
  • парки, зоопарки, заповідники – 15;
  • цирки – 3. 

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 281 територіальної громади (19,1% від загальної кількості ОТГ).

Так по областях пошкоджено: у Вінницькій - 3,2%, Дніпропетровській 19%, Донецькій 83%, Житомирській - 17%, Закарпатській - 2%, Запорізькій - 36%, Київській - 27,1%, Луганській - 46,2%, Львівській - 4,1%, Миколаївській - 44,2%, Одеській  - 9%, Полтавській - 2%, Сумській - 54,9%, Харківській - 55,4%, Херсонській - 43%, Хмельницькій - 17%, Черкаській - 6,1%, Чернігівській - 47,4%, Кіровоградській та в Києві - 2%.

Станом на кінець квітня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Через це точно підрахувати кількість закладів культури, що постраждали в ході бойових дій та окупації, неможливо.

За даними Відділу охорони культурної спадщини Миколаєва, на сьогодні в місті нараховується 338 пам’яток культурної спадщини. З них 92 - це пам’ятки історії, 139 - архітектури та містобудування, 71 - археології, 19 - монументального мистецтва. Ще 183 об’єкти взяті на облік, як щойно виявлені. За період війни пошкоджень зазнали біля 30 з них. 

Нещодавно в Одесі розширили зону історичного центру, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Буферна зона охоплює фактично усе узбережжя Великого Фонтану до мису Великий Фонтан і до вулиці Фонтанська дорога, до Пантелеймонівької. Також до буферної зони входить фактично весь Одеський порт включно з територією колишнього судноремонтного заводу, до вулиці Приморської. Таким чином буферна зона впритул примикає до зони центру і доповнює його.

Війна триває, проте, водночас триває й відновлення України від російських обстрілів. В Одесі ворог руйнує не тільки цивільну інфраструктуру, портові споруди та будинки, де живуть люди, а й об'єкти, які є спадщиною людства - музеї

Анна Бальчінос

Поділитися