05 травня 2024 р. 18:49

В Одеській опері новий головний диригент

Василь Коваль. Фото: Театр опери та балету

(Василь Коваль. Фото: Театр опери та балету)

За результатами конкурсу на заміщення вакантної  посади головного диригента Одеського національного академічного театру опери та балети, який відбувся 30 квітня 2024 року, переможцем визнаний Василь Коваль.

Про це повідомила адміністрація театру.

Василь Кова́ль народився 14 січня 1979, в місті Мукачево, Закарпатської області. Він випускник Львівської Національної музичної Академії, обіймав посади головного диригента Академічного симфонічного оркестру Запорізької філармонії, диригента Дніпровського академічного театру опери та балету, головного хормейстера Львівського Національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької. Має науковий ступінь доктора мистецтва. Заслужений артист України. Педагог, лавреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

Відзначений Кабінетом Міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку національної культури, багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність.

Раніше адміністрація Одеської національної опери достроково розірвала контракт та звільнила з посади головного диригента театру В’ячеслава Чернухо-Воліча

Як повідомила пресслужба Одеського національного академічного театру опери та балету, причиною переривання контракту  стало прийняття Волічем особистого, неузгодженого із дирекцією театру рішення щодо диригування виставою у Бакинській опері, де напередодні відбулися кадрові зміни та на посаду директора було призначено Юзіфа Ейвазова, чоловіка путіністки Анни Нетребко. Відомо, що вона надавала фінансову підтримку днр, а також є фігуранткою бази "Миротворець" та перебуває під санкціями в Україні.

Пізніше театр опери та балету Одеського національного академічного театру озвучив про співпрацю з Массімо Мореллі, відомим італійським диригентом та педагогом з вокалу. Массімо Мореллі вважається одним із  визнаних знавців творчості Джакомо Пуччіні. Як диригент — постановник він втілив на різноманітних оперних сценах, зокрема на  міжнародному фестивалі Пуччіні, творіння геніального композитора - "Богему", "Мадам Баттерфляй", "Тоску", "Джанні Скіккі", "Сестра Анжеліка" та ін. 

Олеся Ланцман

Поділитися