25 квітня 2024 р. 10:25

Ексректор екологічного університету заявив, що брудний дощ в Одесі не пов'язаний з Сахарою

Фото: Інтент/Валерій Болган

(Фото: Інтент/Валерій Болган)

Брудний дощ, який залишив засипаними брудом автівки та дороги в Одесі, не пов'язаний з піском Африки та піщаною бурею Сахари, що накрила Грецію.

Про це Інтенту повідомив колишній ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

За его словами, такі брудні дощі для Одеси нормальне звичайне явище.

"Брудний" дощ це лише суміш із пилу та мікрочастинок піску, які осіли з випаданням опадів на різні поверхні, вже не раз таке явище спостерігали", - зазначив він.

Раніше Укргідрометцентр повідомляв, що пил із Сахари, який 23 квітня накрив Грецію, вже в Україні. На супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором,  він чітко прослідковується над південними та центральними районами та поширюється на північ.

Самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими.

Пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці і з п'ятниці на суботу відступить на схід та атмосфера очиститься.

На початку квітня протягом декількох днів фахівці з Міністерства охорони здоров'я проводили посилений моніторинг якості повітря у Миколаєві та області через пил з африканської пустелі, який накрив Україну.

Разом із теплом з північної частини Африки, яке принесло високі температури повітря, надійшов ще й пил із Сахари, який поширювався територією України.

У Центрі зазначили, що контроль атмосферного повітря в Миколаєві та Первомайську здійснювався тричі на добу, а саме о 8:00, 12:00 та 16:00.

Пил із Сахари — це тверді частинки із пустелі, які переносяться вітрами в інші регіони. Найчастіше він призводить до помутніння неба, а в деяких випадках може погіршувати видимість. Крім того, трапляються заходи сонця з жовтим або червонуватим небом, пише meteorologiaenred.com. 

Осідати пил може з дощами, що дуже помітно. Або ж — у випадку сухого осідання, коли концентрація частинок висока, вони падають на поверхню під дією сили тяжіння.

Негативний вплив пилу із пустелі Сахара насамперед пов'язаний з погіршенням якості повітря. Це безпосередньо впливає на здоров’я: можуть бути проблеми з диханням і подразнення слизових оболонок. Крім того, інтенсивна концентрація може ускладнити дихання деяких людей і навіть розвинути тривогу.

Тож, рекомендується якомога менше виходити на вулицю та у випадку високої концентрації пилу в повітрі одягати маску, щоб уникнути вдихання цих частинок. Також бажано уникати фізичних навантажень на свіжому повітрі. А у внутрішніх приміщеннях важливо тримати вікна зачиненими.

Кирило Бойко

Поділитися