06 травня 2024 р. 19:03

У Миколаївському зоопарку слон Шанті відзначає 16-річчя

ФОТО: Миколаївський зоопарк загальнодержавного значення

(ФОТО: Миколаївський зоопарк загальнодержавного значення)

У Миколаївському зоопарку 6 травня 2024 року свій день народження відзначає азійський слон (Elephas maximus) на ім'я Шанті. Йому виповнилось 16 років.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївський зоопарк загальнодержавного значення.

За словами співробітників зоопарку, слон народився у 2008 році в Ганноверському зоопарку. А 10 листопада 2019 року Шанті з іншим слоном Дінкаром прибув з Угорщини до Миколаєва. Тварини були передані за Європейською програмою збереження та розмноження рідкісних видів. 

Перш ніж Миколаївський зоопарк отримав від міжнародних партнерів цих велетнів, в нас була проведена велика робота з реконструкції комплексу вольєрів для того, щоб вони відповідали прийнятим стандартам, - йдеться у повідомленні.

Для того, щоб розмістити слонів робітники зоопарку збільшили площу літнього вольєра для слонів, побудували приміщення для ветеринарного огляду, встановили нове обладнання для перегону, годівлі тварин.

Також для слонів обладнали навіс від сонця, зробили різноманітні "іграшки" для тварин – колоди на ланцюгах, великий дзвін, в який дуже полюбляють дзвонити слони. У 2022 році, попри всі складності воєнного періоду, була проведена капітальна реконструкція великого басейну, щоб тварини мали змогу покупатись. 

Крім цього, був обладнаний пішохідний місток, щоб відвідувачі мали змогу спостерігати за гігантами з висоти.

На початку березня Миколаївський зоопарк відзначив День дикої природи. З логотипа Миколаївського зоопарку в рамках всесвітньої кампанії зникла чорна пантера. Щороку 3 березня у світі відзначають День дикої природи. За ініціативи Всесвітнього фонду дикої природи щороку 3 березня сотні компаній та організацій по всьому світу прибирають зі свого брендингу елементи природи та тварин.

У Буджацькому степу на півдні Одещині стадо диких куланів й шестеро дитинчат, які народились торік, вдало перенесли зиму. Після окупації Біосферного заповідника "Асканія-Нова" та коси Бирючий острів немає інших територій для поповнення стада. Саме тому було прийнято рішення випустити куланів  у степ на Одещині.

Після зимового періоду дельфіни повернулися до акваторії південно-західної частини Чорного моря, але їхнє число значно зменшилося порівняно з попередніми роками. Після завершення активної російської надводної та підводної активності у північно-західній частині моря загроза для китоподібних залишається. Зокрема, у березні та квітні 2024 року було зафіксовано загибель сотень дельфінів, зокрема в бухтах Севастополя в окупованому Криму.

Анна Бальчінос

Поділитися