09 травня 2024 р. 21:33

Удар по замку "Гаррі Поттера": в повітря Одеси потрапило майже 50 тонн діоксиду вуглецю

Фото: ДСНС Одещини

(Фото: ДСНС Одещини)

Державні інспектори підрахували екологічні збитки для Одеси внаслідок балістичної атаки з касетними боєприпасами по узбережжю 29 квітня 2024 року.

Про це повідомили у пресслужбі Державної інспекції з охорони навколишнього природного середовища Південно-Західного округу.

Тоді  ворожого удару зазнав спортивно-оздоровчий комплекс в  Одесі. Зокрема, сталося загоряння чотириповерхової будівлі на загальній площі 600 квадратних метрів, до атмосферного повітря потрапило понад 47 тонн діоксиду вуглецю.

Екологи розрахували, що загальний розмір шкоди, завданої атмосферному повітрю викидами забруднюючих речовин - це майже 145 тисяч гривень.

Інформацію передали до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України для формування переліку порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, що завдані довкіллю в результаті збройної агресії.

29 квітня під час ракетної атаки на Одесу росіяни вбили семеро людей і поранили 30 містян, серед них - одна дитина і вагітна жінка. В резиденції загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв та постраждав колишній народний депутат, президент НУ "ОЮА" та МГУ Сергій Ківалов. В місті було оголошено жалобу. 

Речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук назвав цей удар винятковим.  За словами військового, росіяни і раніше обстрілювали українську територію ракетами зі шрапнеллю, але лише цього разу окупанти вдарили таким касетним снарядом по людному місцю.

15 людей продовжують перебувати у лікарнях внаслідок російських ракетних атак по місту 29, 30 квітня та 1 травня. П’ятеро з них знаходяться у важкому стані.

Ірина Глухова

Поділитися