14 квітня 2024 р. 16:25

Депутатській фірмі в Одесі віддали 21-мільйонний підряд без аукціону

Фото: Ростдорстрой

(Фото: Ростдорстрой)

Комунальне підприємство "Міські дороги" запланувало укладання угоди про відновлення дорожнього покриття після аварійного ремонту теплових мереж в Одесі із товариством з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой". 

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Закупівлю провели 14 квітня у форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в компанії не було.

Після укладання угоди компанія повинна буде надавати послуги до 31 грудня 2024 року й отримати за це 21 мільйонів 450,4 тисячі гривень.

Кінцевими бенефіціарами ТОВ "Ростдорстрой" наразі значаться депутат Одеської міськради Юрій Шумахер — представник партії "Довіряй ділам", та бізнесмен Євген Коновалов.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять календарних днів. 

Утім минулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону. 

 Часто під час таких торгів не відбувається аукціону тож учасник не має конкурентів.

У березні Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області провела два тендери для обрання підрядника, якому заплатять за експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення.

Переможцями в тендерах стали товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" та ТОВ "Автомагістраль-Південь". 

Натомість у січні 2024 року Державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг" розірвало угоду з товариством з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" щодо поточного ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення Одеського району.

Фінансове забезпечення виконання робіт та надання послуг з будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання інфраструктури у сфері дорожнього господарства (автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах) визначено Кабінетом міністрів далеко не у першій черзі. У зв'язку з цим прокурори й повідомили Одеську обласну державну (військову) адміністрацію як засновника ДП "Служба місцевих автомобільних доріг" про порушення процедури закупівлі з метою вжиття відповідних заходів, направлених на реальний захист та поновлення інтересів держави.

Угоду уклали в червні 2023 року. Закупівлю провели в форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в "Ростдорстроя" не було. 

Кирило Бойко

Поділитися