15 вересня 2023 р. 16:34

У Миколаєві презентували Почесну відзнаку міського голови "За оборону Миколаєва"

Фото: Миколаївська міська рада

(Фото: Миколаївська міська рада)

Сьогодні, 15 вересня, у Миколаєві презентували відзнаку, якою нагороджуватимуть захисників Миколаєва - людей, що від перших днів повномасштабної агресії рф об’єдналися й готові були дати відсіч окупантам.

Про це інформує пресслужба Миколаївської міської ради.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів, що нагороду вручатимуть не лише військовослужбовцям, а й працівникам правоохоронних органів, комунальних підприємств міста, бійцям тероборони, волонтерам.   

Попри всі застереження, ніхто не міг подумати, що у 21 сторіччі можливе таке кровопролиття. Що одна з країн, яка мала гарантувати нашу безпеку, вчинить повномасштабне вторгнення і почне вбивати українців, розповідаючи про якусь "боротьбу з нацизмом". Згадуються перші дні, коли прості містяни почали будувати оборонні споруди, виготовляти протитанкові їжаки. То був вирішальний час. Ми маємо знати цих людей, тому прийнято рішення заснувати спеціальну нагороду "За оборону міста Миколаєва", - додав міський голова.

Героїчну боротьбу Миколаєва та мужність його жителів відзначив глава держави. Вже 25 березня 2023 року Президент України присвоїв місту почесну відзнаку "Місто-герой України".

У травні 2023 року міський голова підписав розпорядження про заснування Почесної відзнаки "За оборону Миколаєва".

Фото: Миколаївська міська рада

Начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрій Любаров розповів, що у розробці ескізу нагороди взяли участь 7 миколаївських художників, скульпторів та геральдистів. Загалом було подано понад п'ятдесят ескізів та творчих пропозицій. 

Варіантів було багато, зокрема, настінні, настільні відзнаки. Для виготовлення обрано ескіз миколаївського скульптора Ярослава Ряснянського, - прокоментував посадовець.

Почесна відзнака виготовлена у вигляді хреста, форма якого нагадує старовинні козацькі хрести. На аверсі медалі зображено скульптуру Святого Миколая. У центральній частині хреста над скульптурою міститься напис "За оборону Миколаєва". Зліва від скульптури - цифри "20", праворуч — цифри "22", що разом відображають 2022 рік, у якому відбувалися бойові дії з оборони Миколаєва. Планка медалі оформлена стрічкою, що символізує прапор Миколаєва: дві сині вертикальні хвилясті лінії на білому фоні. Відзнака "За оборону Миколаєва" має два ступені.

Фото: Миколаївська міська рада

Фото: Миколаївська міська рада

Перші медалі можуть вручити вже 1 жовтня, у День захисників і захисниць України. 

Пропозиції для нагородження людей, які особливо проявили себе під час захисту міста, подаватимуть керівники військових частин, територіальної оборони, підрозділів поліції, ДСНС, комунальних установ.

На жаль, декого з тих сміливців, які стояли на захисті нашого міста, вже немає  в живих. Однак їх імена назавжди вписані в історію України та міста Миколаєва. Ці люди будуть нагороджені відзнакою посмертно, - додав мер Олександр Сєнкевич.

Так, 14 вересня ми повідомляли, що у Миколаєві планують перейменувати понад 200 вулиць.

А 7 вересня міська рада Миколаєва включила до складу топонімічної комісії генерала Марченка.

1 вересня ми писали, що образ жінки у публічному просторі Миколаєва відповідає старим гендерним ролям.

Також 6 липня ми писали про те, чи можна деколонізувати Миколаїв - місто російської імперської слави та водночас Героя війни проти цієї імперії.

Перед цим, 29 червня стало відомо, що до складу миколаївської комісії з перейменування топонімів увійшли 11 кандидатів.

15 червня у Миколаєві запустили електронне опитування щодо перейменування вулиць.

Тетяна Каптур

Поділитися