23 березня 2024 р. 10:32

На Миколаївщині намагаються врятувати землі лісу

Фото: AgroPolit

(Фото: AgroPolit)

На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути у власність держави землі лісового фонду, які були незаконно перетворенні на сільськогосподарські.

Як повідомили у Миколаївській обласній прокуратурі, позов до Господарського суду проти Головного управління Державного земельного кадастру подали прокурори.

Він полягає у визнанні незаконним і скасуванні наказу Держгеокадастру, який призвів до включення земель державного лісового фонду до складу сільськогосподарської ділянки без належної згоди від держави, представленої Кабінетом Міністрів України.

У прокуратурі пояснили, що внаслідок цього, земля лісового фонду площею у 14,7 гектара, раніше у користуванні державного підприємства "Миколаївське лісове господарство", незаконно переведена у сільськогосподарські землі. Вартість земельної ділянки оцінюється в понад 61 мільйон гривень.

Прокуратура встановила, що при формуванні земельної ділянки Держгеокадастром були порушені процедури, що призвело до вилучення земель лісового фонду з-під користування спеціалізованого державного підприємства, що входить до складу Державного спеціалізованого підприємства "Ліси України".

"Питання збереження та відтворення лісів, як природних комплексів, є актуальним як для Миколаївської області, так і для держави в цілому, тому органами прокуратури постійно вживаються заходи до їх повернення у державну власність", — йдеться в повідомленні.

Наразі судом відкрито провадження у справі, її розгляд триває.

Раніше у Миколаївській області через суд вдалося повернути у державну власність земельну ділянку природно-заповідного фонду.  Раніше ці землі незаконно передали під садівництво. 

Також миколаївське підприємство заборгувало за оренду земельної ділянки близько 15 мільйонів гривень. 

Ще на Миколаївщині планували незаконну забудову. Прокуратура подала позов у суд про скасування рішення про затвердження містобудівної документації.

Ірина Глухова

Поділитися