02 лютого 2024 р. 19:34

На Миколаївщині планують відновлювати Єланецьку громаду

ФОТО: Миколаївська обласна рада

(ФОТО: Миколаївська обласна рада)

На Миколаївщині обговорили плани щодо відновлення Єланецької громади.

Під час візиту перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик  обговорював з депутаткою облради Тетяною Демченко та головою громади Любовʼю Баденко кілька напрямків – дороги, освітлення, медзаклади та водопостачання.

Через місцевість громади пролягає дорога регіонального значення Р-55, яка з'єднує Новий Буг і Одесу. Траса вже утруднює рух екстрених, пожежних та соціальних транспортних засобів, і, отже, настійно потребує негайного ремонту.

Також є проблема у відновленні освітлення в селах Возсіятське, Водяно-Лорине та Ольгопіль. Через ці села проходить автомобільна траса Н-14, де водії систематично перевищують допустиму швидкість, що призводить до значного збільшення кількості дорожньо-транспортних подій.

Ще однією проблемою у громаді, яку тре вирішувати, залишається фінансування та удосконалення медзакладів. Місцева лікарня не може працювати належним чином, тому що не отримала належні пакети Національної служби здоров'я України (НСЗУ). Через це місцеві мешканці вимушені їздити для отримання медичної допомоги до Миколаєва або ж Вознесенська.

(ФОТО: Миколаївська обласна рада)

Під час свого візиту очільник обласної ради ознайомився з роботою нещодавно відкритої аптеки КП "Фармації" у Возсіятському. В селі до цього тривалий час не було жодної.

Підсумовуючи зустріч, Антон Табунщик інформував керівництво громади, що обласна рада на цей час співпрацює з благодійною організацією "Енергетична дія для України" та включила 5 шкіл і 5 лікарень до проєкту з встановлення сонячних електростанцій, серед яких і Єланецький ліцей №1.

 У межах проєкту "Відновлення" головний архітектор Миколаєва розповів про пріоритети відбудови міста.

Найважливіші завдання на першому етапі - це забезпечення населення житлом і відновлення критичних інфраструктурних мереж, таких як системи водопостачання, теплопостачання й електропостачання.

 28 січня, відбулася прем'єра третього епізоду документального проєкту від Ukraїner "Відновлення" - "Перші кроки до відбудови Миколаєва".

У фільми розглядається співпраця Миколаєва з українськими та міжнародними партнерами для оцінки збитків та планування етапів відбудови після перемоги.

Анна Бальчінос

Поділитися