24 березня 2024 р. 11:05

Оновлено! На Миколаївщині 5 закладів професійно-технічної освіти отримають гроші

ФОТО: Міністерство освіти і науки України

(ФОТО: Міністерство освіти і науки України)

На Миколаївщині для покращення навчального процесу у рамках проєкту "#100 майстерень" гроші отримають п'ять закладів професійно-технічної освіти.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки України.

Наприкінці весни розпочнуться масштабні оновлення навчальних приміщень, а в наступному навчальному році в них зможуть здобувати освіту всі охочі.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, цей проєкт — можливість вже зараз сформувати якісну та ефективну базу для навчання майбутніх професіоналів.

Також ми розуміємо, яких фахівців не вистачає на ринку праці та які професії будуть затребувані для відбудови та відновлення країни. Тож уже зараз запускаємо ініціативи, які дадуть змогу здобувати актуальні знання та навички в профтехах із комфортними умовами та сучасним обладнанням, — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У Миколаївській області визначили п'ять таких закладів:

  • Казанківський професійний аграрний ліцей (тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва);
  • Вище професійне училище №21 міста Миколаїв (електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин, монтажник радіоелектронної апаратури та приладів, монтажник інформаційно-комунікаційного устаткування;
  • Професійно-технічне училище №42 (сільське господарство, плодоовочівник, озеленювач, садівник, виноградар);
  • Державний навчальний заклад "Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну" (фотограф);
  • Заклад професійної освіти "Новоодеський професійний коледж" (Кухар, кондитер, майстер ресторанного обслуговування).

За словами міністра освіти та науки Оксена Лісового, мета проєкту - створити умови для підготовки фахівців, яких сьогодні критично бракує на ринку праці. Водночас дати поштовх для розвитку профтехосвіти загалом.

Під час відбору закладів-переможців ретельно оцінювали заявки. Кожен заклад мав спрогнозувати, який вплив на економічне зростання регіону та ринок праці матиме нова майстерня. Зрештою найбільше майстерень буде створено за напрямами сільського господарства та громадського харчування. Це ті сфери, де ми потребуємо фахівців уже тут і зараз. Крім цього, у пріоритеті машинобудування, будівництво та автомобільний транспорт, — зазначив Оксен Лісовий.

Найпопулярніші напрями, за якими будуть створені майстерні: 

  • сільське господарство; 
  • громадське харчування;
  • промисловість та машинобудування;
  • будівництво та автомобільний транспорт.

Окрім цього, інструкції щодо вигляду майбутніх майстерень розробить МОН спільно з урбан-бюро "BigCityLab". За думку Міністерства, це дасть змогу зробити приміщення інноваційними, технологічними та зручними для навчання. Спільно з дизайн-бюро "Spiilkа" МОН оновить дизайн сайтів профтехів.

Також в профтехах учнів навчатимуть керувати цивільними дронами. Це дозволить молоді та дорослим отримати документ про освіту державного зразка за фахом "Оператор цивільних дронів".

Днями три одеських виші увійшли до рейтингу за показником ефективності серед всіх закладів вищої освіти в Україні.

Згідно з даними, за цим показником Одеський національний університет імені І.І. Мечникова посів 11 місце. Одеський державний екологічний університет зайняв 15 місце серед всіх закладів вищої освіти України. Також у топ-20 потрапив Одеський національний технологічний університет – 19 сходинка.

У Миколаєві триває облаштування укриттів у школах. Наявність захисних споруд є однією з головних умов відновлення навчання у форматі офлайн. Підрядник вже виконав підготовчі роботи. Наразі там шпаклюють стіни, приводять до ладу підлогу.

Анна Бальчінос

Поділитися