28 червня 2023 р. 13:59

Більшість українців погоджується з проукраїнськими меседжами, - дослідження

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Більшість опитаних в Україні та за кордоном українців погоджуються із проукраїнськими меседжами та не погоджуються з проросійськими, але майже чверть українців погоджуються із твердженням "росія в Україні воює проти Заходу та НАТО".

Відповідні результати продемонструвало дослідження експертів фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Експерти VoxCheck разом зі спеціалістами компанії CBR дослідили здатність громадськості вирізняти наративи російської пропаганди. 

Українців опитували за допомогою інтерв'ю на онлайн-панелі CBR Point, телефонних інтерв'ю, онлайн-інтерв'ю. 

Всього опитали 1 тисячу 466 респондентів з України та 327 респондентів з-за кордону.

Загалом більшість опитаних як в Україні, так і за кордоном, погоджуються з проукраїнськими меседжами та не погоджуються з проросійськими.

Це, на думку експертів, говорить про загальну тенденцію до здатності населення вирізняти наративи російської пропаганди.

Утім, при аналізі кожного наративу окремо помітні наступні тривожні сигнали:

  • 43% опитаних в Україні та 36% за кордоном не погодились із твердженням "В Україні малопоширена нацистська або неонацистська ідеологія";
  • 29% опитаних в Україні та 35% за кордоном не погодились із твердженням "Революція Гідності в Україні 2013-2014 року не була державним переворотом";
  • 26% опитаних в Україні та 29% за кордоном погодились із твердженням «росія в Україні воює проти Заходу та НАТО";
  • 25% опитаних в Україні та 29% за кордоном погодились із твердженням "Захід використовує Україну у власних цілях у війні з росією";
  • за кордоном 32% опитаних погодились із твердженням "В Україні утискають російськомовних".

Разом з тим, за спостереженням експертів, наратив про утиски російськомовних не отримав значної підтримки від українців, що перебувають в Україні. Однак із ним більшою мірою погодились опитані за кордоном.

Тобто ціллю російської пропаганди в цьому випадку виступають, у першу чергу, українці в Європі. Росія намагається впевнити іноземців у тому, що російськомовних в Україні дискримінують, аби зіпсувати міжнародний імідж країни та дискредитувати українську владу.

Це підтверджують результати опитування щодо частоти зустрічі наративів в інформаційному просторі: українці за кордоном значно частіше стикаються з меседжами щодо нелегітимності та некомпетентності влади в Україні, утисків російськомовних.

На здатність розрізняти дезінформацію впливають також джерела споживання інформації та самооцінка навичок критичного мислення. 

Респонденти, що відстежують іноземні ЗМІ (телебачення, аналітичні видання) та уникають українські, більш схильні погоджуватися з проросійськими твердженнями. Здебільшого головними джерелами інформації українці відзначають українські новинні та аналітичні видання та українське телебачення. Українці за кордоном більше схильні дослухатися до «незалежних експертів», друзів, знайомих та іноземних ЗМІ.

Кирилл Бойко

Поділитися