17 квітня 2024 р. 17:02

Оновлено! Миколаївщина отримає ноутбуки для дистанційного навчання

ФОТО: Міністерство освіти і науки України

(ФОТО: Міністерство освіти і науки України)

Миколаївські школярі отримують ноутбуки для дистанційного навчання від Дитячого фонду ООН.

У квітні 2024 року ЮНІСЕФ у співпраці з МОН передав приблизно 39 тисяч ноутбуків, щоб полегшити школярам у восьми областях доступ до освіти. Передавання відбулося в межах Коаліції девайсів — об’єднання організацій, бізнесу, урядів і меценатів для учнів та освітян.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України.

За словами голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муніра Мамедзаде, доступ до освіти — це фундаментальне право кожної дитини.

Війна призвела до закриття шкіл, що своєю чергою ускладнило дітям доступ до їхнього основного права — права на освіту. Тому ЮНІСЕФ підтримує освітній процес в Україні, щоб наголосити на важливості безперервної освіти для дітей у всіх форматах, зокрема дистанційного навчання за допомогою цифрових пристроїв. Використання комплексних стратегій здатне запобігти подальшим освітнім втратам та допоможе надолужити знання, — зазначив він.

На запит МОН фонд доставив ноутбуки на Запоріжжя, Харківщину та Херсонщину і задовольнив критичну потребу дітей із вразливих категорій у пристроях для дистанційного навчання.

Ноутбуки також отримають школярі у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Сумській і Чернігівській областях. Разом із місцевими органами управління освітою пристрої розподілять серед закладів освіти, які надаватимуть їх у тимчасове користування учням.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий зауважив, що там, де очне навчання нині неможливе через близькість до фронту чи відсутність у школі укриття, першочергове завдання, яке повстає перед державою — це забезпечення дітей девайсами для навчання.

Гаджет для них — це і про доступ до освіти, і про спілкування з однолітками, і про можливість отримувати підтримку від вчителів. І я вдячний нашим партнерам за всю надану українським дітям допомогу. Це однозначно інвестиція у стале майбутнє, – зазначив Оксен Лісовий.

Пристрої закупили та доставили за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE) та Європейського Союзу. 

Днями сільським школам, що розташовані у прифронтових громадах Миколаївщини, було передано 24 мобільних комп’ютерних класи та комплекти навчальної літератури.

Кожен мобільний клас містить 8 ноутбуків з унікальним контентом eKidz для школярів, один професійний пристрій для вчителя, набір доступних аксесуарів для дітей з особливими освітніми потребами, україномовний цифровий підручник, методичні посібники для педагогів та зарядну станцію з WiFi/LTE-роутером.

Раніше, Чорноморський національний університет імені Петра Могили майже повністю відновив пошкоджені обстрілами приміщення, а нині реконструює будівлю для безпечного проведення навчання в офлайн-режимі.

Також Уряд надасть 200 мільйонів гривень на ремонт та будівництво укриттів для закладів освіти Миколаївщини. Пріоритетне завдання МОН — відновити доступ до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Базова потреба — наявність укриттів у школах.

Анна Бальчінос

Поділитися