04 травня 2024 р. 16:45

Експерти обговорили в Одесі, як протистояти спробам рф посварити Україну із сусідами

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Спроби російської федерації посварити Україну з іншими сусідами — Румунією, Болгарією та Молдовою стали темою обговорення для одеситів та експертів у п'ятницю 3 травня.

Публічну лекцію відвідала кореспондентка Інтента.

Організувала обговорення громадська організація "Інститут Центральноєвропейської Стратегії (The Institute for Central European Strategy, ICES)" в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Грушевського.

Лекцію читав Олександр Коваленко (відомий під ніком Злий одесит) – військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив".  Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки імені Дмитра Тимчука. Автор книг "11 днів без Путіна", "Інформаційна війна у режимі Standalone" та співавтор монографії "Стратегічні комунікації в умовах гібридної війни: погляд від волонтера до науковця".

Він зазначив, що росія та її спецслужби дестабілізують ситуацію у країнах Європи, щоб протидіяти Україні. При цьому вони активно використовують ультраправі політичні сили, риторика яких замішана на націоналістичних, міжетнічних та євроскептичних ідеях.

Та головним завданням для російських спецслужб у 2023 році, на думку експерта, стала активізація різних осередків у Польщі, Румунії, Болгарії та Молдові для внутрішньої соціальної та політичної дестабілізації, провокацій та деструктивних дій, які мали зашкодити відносинам з Україною. Проросійські сили намагаються дестабілізувати ситуацію і на Одещині, в тому числі через монополізацію прав національних спільнот, аналогічно до Закарпаття, Буковини. Тема утисків прав нацменшин використовується задля гальмування зближення України з ЄС і НАТО.

Зазначимо, у листопаді 2023 року експерти Міжнародного центру перспективних досліджень повідомляли, що депутати болгарської партії "Відродження" систематично залучаються до поширення російської пропаганди в інформаційному просторі Болгарії, використовуючи для цього стіни болгарського законодавчого органу. 

А навесні 2023 року румунська сенаторка Діана Шошоаке пропонувала денонсувати договір про добросусідство і співробітництво Бухареста з Києвом, закликавши до анексії територій України. Через це Міністерство закордонних справ України ініціювало накладення санкцій на румунську сенаторку, а також її внесли до бази "Миротворець", через що політикиня заявила, що таким чином Україна загрожує їй смертю.

Кирило Бойко

Поділитися