27 квітня 2024 р. 18:07

Біля узбережжя Одеси розстріляли два російські дрони-розвідники з легкомоторного літака

Збитий дрон викинув аварійний парашют та став падати. Фото: соцмережі

(Збитий дрон викинув аварійний парашют та став падати. Фото: соцмережі)

Українські військові вперше залучили до боротьби із дронами-розвідниками поршневий навчально-тренувальний літак Як-52 в небі біля узбережжя Одеси.

Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", вогонь по дронах вів другий пілот літака.

"У небі над Одещиною із застосуванням легкомоторної авіації, у взаємодії із Силами оборони Півдня України знищено два розвідувальних дрони росіян", - зазначається в повідомленні військових.

Як-52 — це один з основних навчально-тренувальних літаків срср. Його застосовують для первинної підготовки льотного складу. Серійний випуск Як-52 відбувався у період з 1979 по 1998 роки. На борту може розміститися двоє льотчиків. Його швидкість польоту складає до 470 кілометрів на годину, дальність при цьому складає до 500 кілометрів, а тривалість польоту складає 2,5 години.

Зазначимо, що ворог став частіше використовувати розвідувальні дрони для виявлення протиповітряної оборони Одещини й потім завдає ударів або ракетами, або ударними безпілотниками-камікадзе.

Наприклад, збитий вночі, 23 квітня, безпілотний летальний апарат впав у жилий сектор Одеси, через що постраждали дев'ятеро жителів міста, серед яких четверо дітей.

Напередодні 22 квітня російська армія вночі атакувала Одещину дронами. Військовим вдалося збити більшу частину баражуючих снарядів, проте не обійшлося без влучання.

"Шахеди" поцілили по території фермерського господарства, пошкоджено складські будівлі та сільськогосподарську техніку. Люди не травмувались.

20 квітня внаслідок ракетного удару по Одесі виникли пожежі в приватному секторі й були зруйновані житлові будинки. Також поранення різного ступеня тяжкості отримали вісім місцевих жителів, серед яких двоє дітей – 2021 та 2020 року народження. 

Вдень, 19 квітня російські війська поцілили ракетами по Одещині —  поранили людину. Через обстріл було пошкоджено об’єкти припортової інфраструктури в області.

10 квітня російські окупанти "привітали" одеситів з річницею визволення міста від німецьких загарбників, обстрілявши місто. Внаслідок терористичної атаки рашистів на Одеську область загинули четверо мирних мешканців, зокрема дитина. 

Кирило Бойко

Поділитися