02 лютого 2024 р. 11:03

Нова автомагістраль з'єднає Одесу з Молдовою та Румунією

Фото: Euractiv

(Фото: Euractiv)

Днями Молдова підписала угоду з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо проведення попереднього техніко-економічного оцінювання та техніко-економічних досліджень, необхідних для реалізації будівництва нової автомагістралі. Автошлях стане новим транспортним коридором для України в Європу.

Про це повідомило видання Euractiv.

Як зазначив міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрій Спіну, автомагістраль Унгени-Кишинів-Одеса з’єднає регіональні економічні та промислові центри трьох країн, сприятиме торговому, економічному та соціальному розвитку, наближаючи Молдову до ЄС на інфраструктурному рівні.

За його словами, техніко-економічне оцінювання планують завершити до кінця 2024 року, обґрунтування проєкту – до кінця 2025 року.

Як пише видання Укрінформ, Європейський інвестиційний банк ухвалив кредит для Молдови на 41,2 млн євро для вдосконалення внутрішніх транспортних шляхів країни, у тому числі, залізничного сполучення.

Кредит стане доповненим грантом від Євросоюзу на 12 мільйонів євро, що будуть використані для розвитку "коридорів солідарності" на кордонах з Україною.

Раніше повідомлялось, Румунія веде роботи з будівництва "Молдовської автомагістралі", яка планується простягнутися від Бухаресту до кордону з Україною. Вона проходитиме за маршрутом: Бузеу, Фокшани, Бакеу, Роман, Пашкань та Сучава, з'єднуючись з українським автошляхом М 19 біля Серету. За повідомленнями ЗМІ, наразі в проєкті залучено тисячі працівників та сотні одиниць техніки. Ця дорога має важливе значення для України, вона створить можливість отримати новий європейський транспортний коридор. 

Також ця автомагістраль може надати Україні доступ до портів Румунії та створити альтернативний шлях до країн Євросоюзу, оминаючи Польщу, Угорщину та Словаччину.

Ірина Глухова

Поділитися