02 вересня 2021 р. 17:12

В День міста одесити вийшли в море на каяках, їли торт біля Дюка та слухали звуки Одеси

В День міста одесити вийшли в море на каяках, їли торт біля Дюка та слухали звуки Одеси

 2 вересня 2021 року Одеса відзначає 227 річницю від дня заснування міста. 

Святкування розпочалися раніше. Так, 27 серпня  з нагоди 100-річчя заснування Одеського зоопарку на Одеській кіностудії показали художній фільм «Посмішка левиці». На Думській площі стартував VII Міжнародний музичний фестиваль «BLACK SEA MUSIC FEST». 28 серпня відбувся традиційний фестиваль - «Руде місто». З 30 серпня по 1 вересня проходив фестиваль клоунів та мімів «КОМЕДІАДА» з вуличними шоу «Open air performanсe», «Парад клоунів», «Клоун-шоу» та «Клоун-марафон». Відбулися й інші заходи. 

Офіційний старт святкуванню Дня міста Одеси буде дано 2 вересня на Думській площі о 10:00. Як у минулі роки, новими іменами видатних одеситів поповниться Алея Зірок Одеси.

Ввечері з нагоди Дня народження Одеси відбудуться гала-концерт і феєрверк на Потьомкінських сходах.

Відкрити таймлайн

  • 02.09 16:31

    2 вересня 2021 року біля Одеського аеропорту відбулося відкриття скульптури, яка є відображенням звуків міста. Ця подія - частина Всеукраїнського проєкту «Звуки міста», присвяченого 30-річчю незалежності України. 

    Визначитися зі звуками міста для 3D-візуалізації допомогли відомі одесити Олексій Ботвінов, Михайло Рева, Даяна Ястремська та Борис Барський, які ділилися з командою проєкту власними відчуттями, враженнями і найважливішими моментами свого життя. За допомогою комбінації програм звукового дизайну і 3D-візуалізації художники трансформували аудіодорожки у форми

    Ініціатори проєкту Альона Тимошенко, Наталія Ткаченко і Лера Гінзбург так характеризують звуки Одеси: «Навряд чи можна математично прорахувати, коли одеські коти замурчат. Але точно відомо, що їх можна зустріти на вулицях міста. А ще - стукіт підборів по сірій бруківці, сміх, звук рибної луски, коли вона летить під умілими руками, і щира гостинність».

    Аналогічні скульптури, але зі своїми звуками, з'являться ще в 6 містах України: Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Маріуполі. Також вже створено об'єднане звучання для території Криму, повідомила пресслужба міської ради.

    Фото: Одеська міська рада

  • 02.09 14:14

    Тим часом на Приморському бульварі проходить фестиваль декоративно-прикладного мистецтва. Його учасниками є переможці конкурсу "Зоряна юність Одеси". Містяни й туристи мають змогу побачити різноманітні роботи - фотоінсталяції, вироби з бісеру, м'які іграшки, картини, плетений посуд тощо. Під час виставки досвідчені педагоги провели для всіх бажаючих майстер-класи з популярних видів творчості: випалювання по тканині та ліплення з глини, бісероплетіння та виготовлення іграшок із синильного дроту, пластилінового живопису та судномоделювання, виготовлення виробів із кольорового паперу в техніці оригамі та квілінгу тощо.

    Фото: Думская і Одеська міська рада

  • 02.09 13:21

    Привітання голови Одеської облдержадміністрації, почесного громадянина міста Одеса і Одеської області Сергія Гриневецького з Днем міста Одеса.

    Відео: ОДА

  • 02.09 12:50

    На Алеї Зірок Одеси відсьогодні увічнено імена поета Семена Ліпкіна, художника Юрія Єгорова і поетеси й драматургині Ганни Яблонської . В церемонії взяв участь міський голова Геннадій Труханов. 

    Семен Ізраїльович Ліпкін (1911-2003 рр.) - письменник, поет, літературний перекладач, одна з найбільших фігур у літературі кінця ХХ століття. Народився в Одесі, у будинку № 34 на вул. Пушкінській, про що свідчить пам'ятна дошка, встановлена на будівлі 19 квітня 2013 року (скульптор - Олександр Князик). Багато творів поета присвячені Одесі.

    Юрій Миколайович Єгоров (1926-2008 рр.) - класик одеської школи живопису. Займався станковим і монументальним живописом, графікою, створював гобелени, кераміку, вітражі, мозаїку. Викладав в Одеському художньому училищі ім. М. Б. Грекова, був ректором Одеської академії мистецтв (1995-1997). У 2008 році отримав звання «Народний художник України». Після смерті художника, у червні 2009 року, в Музеї сучасного мистецтва Одеси був відкритий зал постійно діючої експозиції його творів.

    Ганна Григорівна Яблонська (1981-2011 рр.) - поетеса і драматургиня. Ще в шкільні роки Ганна створила з однокласниками театр, писала і ставила п'єси. У 1996 році у 14-річної поетеси Ані Яблонської виходить перша книга «Всі зірки». Закінчила Одеську юридичну академію, де в студентському театрі «Тур де Форс» Ганна була і поетесою, і актрисою, і драматургинею. Виступи театру завжди проходили з незмінним аншлагом. Незабаром Ганна вже активно друкувалася. Її п'єси були поставлені і йдуть на українських і зарубіжних сценах. Життя Ганни Яблонської трагічно обірвалося на 29 році в аеропорту «Домодєдово» внаслідок теракту 24 січня 2011 року. Вона летіла отримати чергову премію. Цього року одеситка відзначила б 40-річчя. 

    Фото: Одеська міська рада

  • 02.09 12:29

    На Думській площі сталася ще одна урочиста подія - на Пам’ятному знаці міст-побратимів та міст-партнерів Одеси встановлено табличку міста Момбаси (Республіка Кенія). 

    20 січня 2021 року у муніципалітеті цього африканського міста пройшло підписання договору про встановлення партнерських відносин між Одесою і Момбасою. З боку українського міста угоду підписав виконувач обов'язків заступника міського голови Олег Бриндак, з боку Момбаси - заступник губернатора округу міста Момбаса пан Вільям Кінгі

    В церемонії відкриття таблички взяли участь представники місцевої влади обох міст. 

    Фото: Одеська міська рада

  • 02.09 11:33

    Біля будівлі міської ради відбулася церемонія підняття прапора Одеси. А на Приморському бульварі, біля пам'ятника Дюку, усі охочі могли скуштувати величезного торта. 


    Фото і відео: УСІ

  • 02.09 10:45

    Трансляцію святкових заходів, що відбуваються сьогодні на Думській площі, можна побачити тут.  


     

  • 02.09 10:40

    Одеський міський голова Геннадій Труханов оприлюднив вітання з Днем міста. А почесні громадяни міста Одеси поклали квіти до пам'ятників Й.М. Дерибасу, Г.Г. Маразлі, М.С. Воронцову, засновникам Одеси, Дюку де Рішельє.

    Фото: Одеська міська рада

  • 02.09 09:28

    Сьогодні о 6-й ранку з нагоди Дня міста Одеси на пляжі «Ланжерон» ГО «Одеська федерація каякінгу і САП" організувала масову зустріч світанку на каяках і SUP-бордах, повідомив департамент муніципальної безпеки. В море вийшли 400 каяків і близько 700 учасників. 

Поділитися