22 березня 2024 р. 22:01

Модифіковані "шахеди": розслідування терору 2 березня в Одесі

Зображення: ЦПР

(Зображення: ЦПР)

Вночі 2 березня 2024 року Одесу масово атакували безпілотники ворога, відомі як "шахеди". Тоді над Одещиною збили сім російських дронів. Але один, маневруючи над житловими будинками, влучив в одеську багатоповерхівку. В результаті атаки був зруйнований весь під’їзд дев’ятиповерхового будинку на вулиці Добровольського, знищені 18 квартир, десятки квартир зазнали пошкоджень. У ході обстрілу постраждали тепломережі – без опалення залишились декілька будинків, дитячий садок і школа.

Але найстрашнішими є людські жертви. Ворожий дрон вбив 12 людей, серед яких п’ятеро дітей. Найменшій дитині було всього три місяці. Ще 20 жителів міста отримали поранення. Наразі це найтрагічніший теракт у місті за кількістю дитячих жертв. Характер ушкоджень будинку, який фактично поховав людей, відразу викликав чимало запитань. Адже один з під’їздів одеської багатоповерхівки просто склався. 

Центр публічних розслідувань вирішив дослідити, якими "шахедами" атакують зараз Україну, і хто з росіян може бути до цього причетним.

Брехня кремлівських служників

Як уже було неодноразово раніше, відразу після повідомлень про численні жертви в Одесі, кремлівські пропагандисти випустили низку матеріалів про відповідальність саме української сторони. Начебто будинок зруйнувала ракета української протиповітряної оборони. 


Фото: ЦПР/Наталя Довбиш

Наприклад, на російському порталі "миртесен" усі повідомлення про атаку Одеси дронами і як наслідок руйнування багатоповерхівки названі фейками. В якості доказу російські так звані журналісти посилаються на допис телеграм-каналу "Типичная Одесса", адмін якої перебуває наразі в росії. Начебто незбитий дрон, про який відзвітували в українських протиповітряних силах, прилетів у порт, а будинок зруйнувала ракета української ППО.

Ще один російський портал назвав свій "матеріал" про атаку російських безпілотників 2 березня 2024 року "жертви української ППО". В ньому представлений "аналіз" пошкоджень від російських воєнкорів, які дійшли висновку, що такі руйнування "шахед" принести не може, тож у будинок влучила українська ракета. Цей "аналіз" підхопили й інші пропагандисти, які в різних варіаціях почали запевняти, що ірано-російський БпЛА не здатен на подібні руйнування.

Брехню російських пропагандистів заперечує опубліковане відео атаки дрону вночі 2 березня, на якому чути, як летить "шахед" і вибух після його влучання в будинок. До того ж на місці трагедії знайшли уламки саме ірано-російського безпілотника, а не української ракети. Однак надзвичайну потужність вибуху відзначають і українські посадовці.


Фото: ЦПР/Наталя Довбиш

Потужна бойова частина

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що вперше в Одесі наслідки атаки міста дронами схожі на результати влучання ракети: "Раніше такі наслідки були через влучання ракет… Я не пам’ятаю іншого випадку, щоб обстріл дроном привів до такого".

Те, що Одесу, можливо, атакували модифіковані дрони наголосила й начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк: "Останнім часом ми фіксуємо спроби ворога запускати дрони на дуже низьких висотах. Це певною мірою відводить від систем протиповітряної оборони, ускладнює їх виявлення та ускладнює нашу роботу по їхньому збиттю. Вони  ідуть низько над рівнем моря і потім раптово підійматися на ту висоту, з якої наноситься удар. Також ворог модифікує свої дрони, змінюючи двигуни, змінюючи бойову частину. Тому цілком імовірно, що могла бути посилена бойова частина. І у зв’язку із цим – такі руйнування. Але це вже встановить слідство, експертиза та відповідні фахівці".


Наталія Гуменюк коментує російську атаку на багатоповерхівку. Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Водночас ексречник ППО Юрій Ігнат у коментарі ЦПР пояснив, що "панельний будинок не має шансів" проти "шахеду": "У будь-якого боєприпасу може бути різна бойова частина. Це до експертів… Але звичайний "шахед" із під’їздом може таке зробити. Коли будинок панельний, це як картковий дім".

Тієї ночі росія запустила по Одесі дрони-камікадзе з Чорного моря. 

Повідомлення з офіційного телеграм-каналу Повітряних сил України за 2 березня 2024 року. Ймовірні пункти запуску - мис Чауда, Балаклава, Приморсько-Ахтарськ. 

ЦПР вже досліджував, що мис Чауда поблизу Феодосії наразі в розпорядженні російського державного літно-випробувального центру ім. Чкалова. У Криму це військова частина 38651. Центр вважається найголовнішим у росії, він дислокується в Актюбінську Астраханської області, а також має низку філіалів по рф. Начальником центру є генерал-майор Радик Барієв

Росіяни модифікують іранські "шахеди"

Те, що російські фахівці значно посилили іранські БпЛА по типу "Shahed-136" підтвердив у відповіді на запит ЦПР Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Міністерства оборони України. Й, вірогідно, Одесу обстріляли саме цими модифікованими дронами-камікадзе.


Скриншот з відповіді на запит ЦПР

Зокрема в Центрі зазначають: БпЛА по типу "Shahed-136", що були вироблені на підприємствах рф, мають потужнішу бойову частину, в порівнянні з аналогічними БпЛА, виробленими в Ісламській Республіці Іран. Так, новий тип бойової частини для БпЛА, виробленого в росії, має більшу кількість вибухових речовин – 37 кг проти 20 кг – та інший хімічний склад, що призводить до збільшення фугасної та термічної дії вибуху. У росії іранські дрони називають "геранями".

На питання щодо застосування "шахедів" з посиленою бойовою частиною по українських містах у Центрі відповіли, що вже фіксували використання модифікованих БпЛА, які виготовлені у рф, раніше. Однак наразі фахівці не знають, яку саме модифікацію "шахедів" запустили по Одесі 2 березня 2024 року.

При цьому ще восени 2023 року аналітики фіксували лише "косметичні" модифікації "шахедів", націлені, в першу чергу на здешевлення виробництва. Так, усього п’ять місяців тому на брифінгу представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Андрій Рудик зазначав: "Так званий новий "шахед-136" або "герань-2", як його називають у російській федерації, принципово не відрізняється від більш ранніх зразків. Їхні тактико-технічні характеристики ідентичні. Описані відмінності мають косметичний характер і спрямовані на досягнення банальної мети: здешевлення виробництва даного баражуючого боєприпасу. Заміна деталей "шахед-136" або "герань-2" одночасно підтверджують дієвість іноземних санкцій та прагнення росії уніфікувати виробництво безпілотних літальних апаратів та іншого їхнього, так званого високотехнологічного виробництва".

СБУ в Одеській області відкрили провадження за фактом умисного обстрілу міста 2 березня 2024 року з боку російських військовослужбовців, що є порушенням законів та звичаїв війни. Наразі підозру за цей злочин поки що нікому не оголосили. 


Скриншот з відповіді на запит ЦПР

Нагадаємо, Одеса та область – далеко не вперше опиняються під обстрілами "шахедів". Влітку 2023 року після виходу рф з зернової угоди під ударом ірано-російських дронів-камікадзе та ракет опинились зернові термінали й портова інфраструктура. Тоді правоохоронці відкрили 16 проваджень.

Нарощують виробництво

Те, що росіяни працюють над розгортанням власного виробництва БпЛА "шахед", яке у рф називають "геранями", стало відомо ще у 2023 році. Так, у серпні минулого року видання The Washington Post опублікувало розслідування про розгортання виробництва БпЛА в Татарстані у спеціальній економічно-промисловій зоні "Алабуга". Начебто до літа 2025 року росія планує виготовити на власних потужностях шість тисяч дронів-камікадзе "шахед".

У звіті Institute for Science and International Security за 13 листопада 2023 року вказано, що росія продовжує будівництво потужностей для виробництва БпЛА "шахед" у "Алабузі". При цьому, наголошують у звіті, США досі не застосувало санкції до причетних.

Зазначимо, що в лютому на особливу економічну зону промислово-виробничого типу "Алабуга" Сполучені Штати таки наклали санкції. Наразі окрім України та США, до санкцій також долучились Велика Британія, Швейцарія, Європейський Союз.

За планами, так званого міністерства оборони росії, оприлюдненими у звіті, станом на лютий 2024 року в "Алабузі" вже мали б виготовляти власні дрони-камікадзе. 


Зображення: Institute for Science and International Security

У березні росіяни опублікували фото й відео начебто з цехів, де виробляють "шахеди". У своєму пості щодо цього військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зазначає, що оприлюднений пропагандистами "робочий простір одночасно дозволяє збирати до пів сотні дронів". Це свідчить про невиконання на даний час запланованих обсягів виробництва "шахедів"/"гераней". До того ж регулярно українська розвідка повідомляє про постачання дронів-камікадзе з Ірану.   


Виробництво "шахедів"/"гераней" у росії

Проте, очевидно, що російські військові працюють у цьому напрямку. До того ж модифікують іранські "шахеди", роблячи їх більш смертоносними. В першу чергу, для цивільних українців. Й наслідки цих обстрілів відчула Одеса. 

Розраховувались золотом?

Цікаво також дізнатись, скільки росія платить за "шахеди". Так, на порталі SafeReactor опублікували відомості щодо вартості дрона-камікадзе, який сплачує російська федерація. Їх дістали зі зламаного і злитого в мережу дампа з поштового сервера іранської компанії IRGC Sahara Thunder.

Начебто сама ця компанія ліцензувала виробництво "шахедів". Початково для росії вартість одного дрона-камікадзе складала 375 тис. доларів. Після перемовин ціна "шахедів" зменшилась до 193 тис. доларів при партії в шість тис. штук, і 290 тисяч доларів для партії у дві тисячі одиниць. 


"Злиті" документи

Загальна ціна контракту на виробництво, включно із передачею технологій, обладнання, шести тисяч комплектів БпЛА, програмного забезпечення складає 108,5 млрд рублів або 1,75 млрд доларів. Це зіставно 2% усього воєнного бюджету рф за 2023 рік. 

Примітно, що частину вартості "шахедів", судячи зі "злитих" документів, росія передала Ірану в золоті. А саме дві тонни.

Сайт іранської компанії Sahara Thunder наразі неактивний. При цьому ще на початку 2024-го він працював - через вебархів можна знайти вигляд сайту станом на 22 січня.

Судячи з опису діяльності Sahara Thunder на офіційному сайті, компанія орієнтована на роботу з іноземними партнерами. Спеціалізується на будівництві, постачанні обладнання та технологій, зокрема нафтодобувної промисловості, тощо.

Припинення роботи сайту Sahara Thunder співпало з публікацією "злитих" у відкритий доступ документів. За інформацією відкритих джерел, юридична адреса компанії: Тегеран, 13-а вулиця, 33. Судячи з мапи, це одна з висоток у столиці Ірану.

Ми написали електронного листа в компанію Sahara Thunder з проханням прокоментувати постачання рф дронів-камікадзе, якими обстрілюють українські міста. Однак, схоже, пошта компанії також уже не діє.

Зазначимо, що українські експерти оцінювали собівартість "шахедів" у 20-40 тис. доларів. Для рф, на думку головного редактора видання Defence Express Олега Каткова, вони можуть коштувати до 100 тис. доларів. 

Вже після підготовки статті редакторка Euromaidan Press Аля Шандра написала пост про те, що документи про вартість "шахедів" для рф можуть бути підробленими, як і сам злам пошти. 

Під вивіскою "Алабуги"

З боку російської федерації в договорі з Іраном по виробництву "шахедів" фігурує начебто компанія "Алабуга машинері" та її офіційний керівник Микола Афтапов. До речі, в Україні на нього вже наклали санкції. 

Згідно з даними російської системи rusprofile, компанію "Алабуга машинері", де Микола Афтапов є директором, зареєстрували 3 жовтня 2022 року. Засновниками компанії значаться два підприємства – "ГЕА" й "Алабуга девелопмент". Остання отримала держзамовлень на загальну суму приблизно 128 млрд рублів. Компанія "Алабуга девелопмент" зареєстрована з 2016 року.

Ми знайшли закритий профіль Миколи Афтапова в російській соцмережі "вконтакте" й написали йому повідомлення з проханням прокоментувати смертоносні удари "шахедів" по Україні. Повідомлення він прочитав, але не відповів. 

Більш того пізніше Афтапов змінив ім'я та фото профіля й обмежив можливість надсилати йому повідомлення. А потім і зовсім видалив свій профіль з соцмережі.

Примітно, що анкета Миколи Накіповича Афтапова з Єлабуги в Татарстані досі активна на сайті репетиторів з математики. Він бере або брав 800 рублів за годинне заняття. Тут також можна знайти підвантажений диплом інженера Південно-Уральського державного університету від 2015 року. 

Цілком вірогідно, що Афтапов лише номінальна фігура в компанії "Алабуга машинері". До речі, 10 грудня 2023 року вказана компанія оформила дві декларації відповідності на сертифікацію серійного виробництва приймача для радіонавігаційного обладнання та блока керування Dikonglierеn на термін 5 років, тобто до 10 грудня 2028-го. Виробник китайська компанія Jigang Defense Technology

Нагадаємо також, що спільнота Molfar зуміла деанонізувати декількох безпосередніх виробників "шахедів" у росії.  

У 2023 році про особливу економічну зону "Алабуга" зняли великий рекламний фільм. У ньому не розповідали про виробництво "шахедів", за допомогою яких росія вбиває українців. 

Скриншот з фільму

Однак деяку цікаву інформацію з реклами "Алабуги" можна дізнатись. Наприклад, те, що в росії продовжують працювати міжнародні компанії: "У нас на території 33 діючих заводи, ще приблизно 20 будуються, на стадії пуску-налагодження. Це як міжнародні компанії, так і російські. У нас в "Алабузі" пішов тільки Ford…", - розповіла представниця зони "Алабуга".

За її словами, не покинули російський ринок, наприклад, данська компанія Rockwool і німецький виробник Knauf.  

Поки що немає офіційного підтвердження, чи обстріляли 2 березня Одесу модифікованими "шахедами" з посиленою бойовою частиною, які виробили в "Алабузі". Але характер пошкоджень вказує саме на це.

До того ж відомо, що російські війська вже зуміли посилити іранські дрони-камікадзе, зробивши їх ще більш небезпечними. При цьому в "Алабузі", де росіяни виробляють смертоносну зброю, по сусідству продовжують працювати міжнародні компанії.  

Очевидно, що країна-агресор готова витрачати великі кошти й ресурси на виготовлення зброї проти українців. І для росіян немає різниці – вражати військові цілі чи бити по цивільним. Схоже, головна ціль для них - це терор і вбивства.  

Олена Чернишова

Поділитися